Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 200 l  (Przeczytany 12292 razy)
Tome
Nowy
*

« : Styczeń 12, 2009, 20:04:09 »

Witam, założyłem 200 l akwarium, pierwsze w życiu więc mam mnóstwo pytań. Spotkałem się z opinią, że na początek powinien być to mniejszy zbiornik. Więc pierwsze pytanie: czy przy moim braku doświadczenia dam rade utrzymac to akwarium w należytym stanie, czy rzeczywiście zaopatrzyć się w coś mniejszego ?(wolałbym pozostać przy tym)
Akwarium mam od jakiegoś tygodnia, moja obsada to:
6 X Neon Inessa
4 X Danio
2 X Molinezje żółto-czarne
2 X Rodostomus
1 X Zbrojnik Lamparci (7 cm)
Boje się przerybienia a chciałbym wpuścić jeszce kilka ryb, nic zprecyzowanego - brak doświadczenia, prosze o sugestie co do ilości.
Kupiłem troche roślin:
2 X Ochinodorus ocelot
2 X Ochinodorus osiris
1 X Cryptocoryna becetti
niewiele jak na to akwarium (przynajmniej wizualnie), w przyszłości chciałbym wprowadzić więcej roślin, wiec chciałbym sie dowiedzieć jakie to mogłyby być ewentualnie rośliny i w jakiej ilości? Czy niezbędne jest dostarczanie CO2? Słyszałem rożne opinie.
Nie posiadam grzałki, zamierzam kupić niebawem (za dużo wydatków na raz). Temp. wody jest stała i wynosi 24 stopnie. Akwarium stoi w pobliżu kaloryfera (to moja grzałka tymczasowa), czy to dobrze? Jeśli po sezonie grzewczym temperatura wody będzie sie utrzymywała w tym zakresie to czy niezbędna jest grzałka? Jeśli tak to jaka powinna być?

Rybki karmie 2 razy dziennie suchym, sypkim pokarmem "Tropical", rano i wieczorem w ilości którą sa w stanie zjeść w przeciągu 3 minut. Dla glonojada wrzucam po pół tabletki "Tropical"  rano i wieczorem ale raczą sie nim również inne ryby. Są to jedyne pokarmy jakie dostarczam. Proszę o uwagi co do karmienia.

Oswietlenie to 2 X 15 W. Tak mi doradzono. Akwarium nie ma typowej pokrywy, jej role pelni 3 mm szyba docięta na wymiar, na niej zainstalowałem oświetlenie, które znajduje się po zewnętrznej stronie szyby. Proszę o uwagi.

Filtr-napowietrzacz - Aqua-Szut 550 l/h

W akwarium umieściłem zamek własnoręcznie wykonany z naturlnego granitu. Są to głównie odpowiednio podocinane prostokaty wygotowane i posklejane silikonem akwarystycznym. Calość zajmuje jakieś 30 l objetosci i daje kilka kryjowek i zakamarków dla ryb. Dno to żwir 0.3 - 0.5 mm, ale trafiają się tez grubsze ziarka. Całość stanowi żwir, zamek granitowy i 5 roślin. Proszę o uwagi.

Nie badałem jeszcze patrametrów wody. Planuje niebawem.
Dodam, że rybki wygladają na zdrowe i zadowolone.

Prosze o rady.
Dziękuję i pozdrawiam.
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2009, 20:28:06 »

CO2 nie jest niezbędne, ale potrafi bardzo pomóc. Rybką mógłbyś urozmaicić trochę dietę o np. mrożonki czy suszone robale. Oświetlenie bardzo bardzo słabe jak na 200L, przydałoby się 3x36W.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2009, 23:08:30 »

1. Akwarium masz od tygodnia i już pływają ryby, brak koniecznego 3-4 tygodniowego "dojrzewania" akwarium zwiastuje problemy;

2. Jak już pisał przedmówca, oświetlenie bardzo słabiutkie. Przy takim świetle podawanie CO2 niczego na lepsze nie zmieni;

3. Żenująco mała ilość roślin jak na taki litraż;

4. Pokarm dla rybek mógłby być urozmaicony, dodać żywy lub mrożonki;

5. Rhodostomusy to rybki stadne, zalecane dodanie kilku sztuk, podobnie przydałoby się dodać kilka danio i inessów. Póki co nie masz przerybienia, a niedorybienie  Wink

POWODZENIA Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 23:10:55 wysłane przez ivan23 » Zapisane

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2009, 07:02:05 »

Cos mi sie wydaje ze i filtr tez za maly do takiego baniaka, oswietlenie bardzo male. Napisz jeszcze ile masz tego podloza, mozesz tez zamiescic fotke. O wpuszczeniu obsady tak szybko juz nie napisze, ale to spory blad. Mowisz ze to za duzo wydatkow na raz, ale ryby kupuje sie na koncu jak juz wszystko masz gotowe, przedtem nalezy stworzyc im w miare doskonale warunki. jak masz chec na kupno konia to pozniej myslisz o stajni dla niego ? Nie stac mnie na stajnie, zolob i derke nie kupuje konia ! Grzalka jest konieczna i z termostatem, kaloryfer to za malo - jak otworzysz okno temperatura automatycznie spada w pomieszczeniu a tym samym w akwarium, grzalka pozwoli utrzymac stala temp.
Konieczne tez sa rosliny i to sporo na poczatek szybko rosnace
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2009, 07:04:15 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Tome
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2009, 07:43:31 »

Dzięki za uwagi. W sumie najpierw założylem "akwarium" a dopiero potem troche o tym poczytalem  Embarrassed , głównie na forach internetowych. Sprawa okazuje sie nie taka prosta. Póki co rybki trzymają sie nieźle, mam nadzieje, ze tak pozostanie.

Podłoża mam jakieś 4 cm, roślinami, grzałką i oświetleniem zajmę sie jeszcze dzisiaj. Urozmaice rownież diete.

Z dodatkową obsadą mam sie jeszcze wstrzymać i obserwować co się dzieje z obecną? Czy dokupić chociaż Rodostomusy?

Czytałem o podmianie wody, mam przygotowaną od tygodnia odstałą wode - 25 l - co stanowi jakieś 15% objętości samej wody w akwarium. Woda jest o 1 stopień zimniejsza niz ta w akwarium, mam ja podgrzać czy poprostu powoli wlewac? Ilość jest dobra?

Wspominałem wcześniej o granitowym zamku, który stoi w akwarium, chciałbym żeby cały porósł jakimiś roślinami czy glonami (najlepiej w miare szybko). Czy to dobry pomysł? Jak tak to proszę o podpowiedź jaka to ma być roślina.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2009, 14:09:35 »

4 cm podloza to za malo powinno byc 2x tyle  Roll Eyes
Wydaje mi sie ze powinienes robic czestsze podmiany wody coby stezenie no3 i no2 nie bylo za wysokie (co jest normalne przy dojrzewaniu akwa)

Mi osobiscie zamki sie wogole nie podobaja Tongue ale wolnoc tomku w swoim domku, tak wiec zeby szybko zarosl to polecam java moss ladnie wyglada i szybko rosnie (przynajmniej u mnie) !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2009, 14:16:31 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: