Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aquael, JBL, Eheim? Prośba o poradę.  (Przeczytany 6122 razy)
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« : Styczeń 13, 2009, 22:14:39 »

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem filtra kubełkowego do mojego baniaczka. Początkowo zastanawiałem się nad zakupem produktu Aquael ale Pani w sklepie polecała mi zdecydowanie Eheim-a twierdząc że to mercedes wśród maluchów Wink Wink. A ja jako że się na tym zupełnienie nie znam to mogłem tylko karpika zrobić Wink

Bardzo Was proszę o poradę. Jaki kubełek bedzie najlepszy do mojego 100l baniaczka??? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu takiego filtra?? Jakie wkłady powinien zawierać?? A może lepiej zainwestować w filrt kaskadowy Huh

Będe wam bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Linki mile widziane  Wink Wink

papa

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2009, 22:27:43 »

Kubełek będzie zdecydowanie lepszy od kaskady.
Eheim jest rzeczywiście uważany za mercedesa i tutaj Pani w sklepie Cię nie okłamała.
Jeśli Cię stać możesz brać śmiało Eheima.
Jbl też jest bardzo dobry moim zdaniem zaraz jak nie na równi z eheimem. Chociaż opinii jest tyle ile użytkowników.
Aquaela jak i cała reszta Tetra, Fluval też ludzie sobie chwalą.

Jeszcze pytanie jaką kwotą dysponujesz i do jakiego zbiornika to ma być filtr (malawi, ogólne, roślinne)?

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2009, 07:06:00 »

Kubełek będzie zdecydowanie lepszy od kaskady.
Eheim jest rzeczywiście uważany za mercedesa i tutaj Pani w sklepie Cię nie okłamała.
Jeśli Cię stać możesz brać śmiało Eheima.
Jbl też jest bardzo dobry moim zdaniem zaraz jak nie na równi z eheimem. Chociaż opinii jest tyle ile użytkowników.
Aquaela jak i cała reszta Tetra, Fluval też ludzie sobie chwalą.

Jeszcze pytanie jaką kwotą dysponujesz i do jakiego zbiornika to ma być filtr (malawi, ogólne, roślinne)?

Więc mój baniaczek ma 102l i akwa będzie raczej ogólne. Na początku planowałem wydać ok. 200zł ale jak zobaczyłem Eheim-a to widzę że muszę szykować min. 300 ale tyle jestem jeszcze w stanie wydać.... chyba że znacie jakieś tańsze źródła zakupu takiego filtra? Zaobserwowałem też na allegro że filtry Eheim-a są zazwyczaj sprzedawane tylko z wkładem gąbkowym co oznacza że chyba będę musiał resztę (np. ceramikę) dokupić Huh Natomiast Aquaele są już z pełnym magazynkiem.... macie jakieś doświadczenia z Aquaelem??

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2009, 09:05:58 »

Eheimy są sprzedawane z wkładami, wprawdzie tej ceramiki nie jest za wiele ale jest i to 1 klasa.
Do twojego Baniaczka spokojnie starczy Eheim 2222 lub 2224 z serii professionel lub 2211, 2215 z serii classic lub 2234, 2232 serii ecco.
Wybór należy do Ciebie.

A tak z pozostałych to:
jbl e700
tetra ex600, ex700
aquael unimax 150, 250, minikani 120
fluval 105, 205

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2009, 19:57:12 »

Więc postanowiłem wybrać pomiędzy:

Eheim 2224 Professionel cena na allegro ok. 380zł 
a
JBL e700 w cenie ok. 215zł.

Ciężko mi podjąć decyzję ale musze powiedzieć że jakoś aukcje z allegro dotyczące tego JBL bardziej do mnie przemawiają :/

Co wy na to?? Warto dać więcej za Eheim-a?Huh

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2009, 21:09:21 »

tutaj masz tego eheima za 350zł
http://malawishop.pl/index.php?p1331,eheim-professionel-222402-filtr-zewnetrzny-z-wkladami-biologicznymi

JBL moim zdaniem dorównuje eheimowi jednak krąży taka opinia że Eheim jest tym nr 1. Tak więc wybór należy do Ciebie. Eheim z tego co wiem ma dodawane dużo lepsze wkłady, jest mniej prądożerny (eheim 8W jbl 15W), ale nie ma pompki do automatycznego zasysania wody (chociaż to chyba nie jest duży problem).
Tak więc wybór należy do Ciebie ja wziąłem 2 JBL e900 i e1500 i nie żałuje są dużo tańsze i chodzą jak marzenie. Owszem słyszy się opinie że trafiają się felerne egzemplarze, ale gdzie się nie trafi?

Parametry mają takie same więc wybór to już tylko twoja działka.

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2009, 07:14:23 »

Dziękuję za Poradę daniel.iron! Wybór padł na JBL e700. Mam nadzieję że trafię na dobry egzemplarz Smiley

Pozdrawiam i dziękuję Smiley

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2009, 07:43:44 »

Więc dziś zainstalowałem u siebie JBL e700... wrażenia bardzo pozytywne ale powiem szczerze że musiałem go trochę przykręcić bo w moim 102l robiła się troszkę wirówka Cheesy Jest cichy i wykonany z dobrych materiałów. Jak narazie polecam.... a jak długo to się okaże... Wink Napewno was o tym poinformuję Smiley

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2009, 09:34:50 »

no koniecznie podziel się późniejszymi spostrzeżeniami i wystaw jakąś opinię

adam911
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2009, 20:19:27 »

Witam.
Mógłbyś podzielić się opinią o tym filtrze? Jak się sprawuje itd. Pytam bo jestem zainteresowany kupnem kubełka do mojego nowego akwa 300l. Jak na razie wybralem sobie JBL e900 ale w sklepie mi go odradzali i chcieli  wcisnąć 2 razy droższego EHEIMA. Z góry dzięki za odpowiedź.
darek74k
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2009, 05:38:12 »

Witam.
Mógłbyś podzielić się opinią o tym filtrze? Jak się sprawuje itd. Pytam bo jestem zainteresowany kupnem kubełka do mojego nowego akwa 300l. Jak na razie wybralem sobie JBL e900 ale w sklepie mi go odradzali i chcieli  wcisnąć 2 razy droższego EHEIMA. Z góry dzięki za odpowiedź.
Ja mam Jbl e 1500 od wczoraj to dużo nie mogę powiedzieć . Ale jest cichszy niż się spodziewałem  , dość solidnie wykonany i dziecinnie prosty w montażu .Kopiłem go w ofercie za 125€ i nie żałuję .Mam wrażenie że na moje akwarium jest trochę za duży , ale na twoje był by w sam raz  .  papa

100 L   
1   Arothron nigropunctatus  (zdechl po tygodniu)
http://www.youtube.com/watch?v=1fznSYbR4ik&feature=channel_page
emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2009, 07:16:16 »

Witam.

ja mam jbl e900 od dluzszego czasu w 240l
jestem super mega pozytywnie zadowolona
jest cichutki, wogole go nie slychac
czysci swietnie
bardzo prosty w obsludze
nic dodac nic ujac
polecam jak najbardziej
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2009, 08:34:37 »

Ja też mam JBL e900. W 240l.  I też jest cichutki. I pięknie filtruje. A co do wirówki, to po jakimś czasie się ustabilizuje. Jak nowy, to taki jest właśnie pracowity, wykazać się chce. A jak mu trochę pozapycha kanaliki to się uspokoi.  Cheesy

Akwarium ogólne 240l
Asc87
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 23, 2009, 20:46:15 »

Mogę się tylko dołączyć do pozytywnych opinii o JBL-u.
Mam Filtr JBL Cristal Profi e700 w 112l baniaczku.

W komplecie 3 wymienne wkłady (z tego w jednym ceramika w komplecie)
Rurki deszczownica węże itp bardzo dobrej jakości w komplecie.
możliwość zmiany ciśnienia wody i pompka startująca to kolejne jego plusy.

Jest super cichy. Stojący w szafce praktycznie niesłyszalny.

Jeśli mogę doradzić to polecam wszystkim tą firmę. Jeszcze się na niej nie zawiodłem.
przy zakupie polecam aqua start firmy jbl. jest to biostarter filtra. Zwykle akwarysta w sklepie sam go proponuje. a na allegro czasem jest dołączany gratis.
PS.
Jestem jedynie użytkownikiem tej firmy:P nie mam żadnych korzyści materialnych z promowania tej firmy  Cheesy:D:D:D

akwarium 112l
25 neon inessa
12 razbora espei
3 gupik
3 mieczyk
10 krewetka amano
10 krewetka crystal red
10 otosek
5 anentome helena

25l krewetkarium (w najbliższym czasie:) )
w planie obsada crystal red
Rafał86
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 24, 2009, 21:16:06 »

Ja również jak kolega powyżej polecam JBL. Naprawdę konkretna firma za konkretną kasę. Moje akwa 240l już od 2 lat filtruje jbl cp250, pomaga mu w tym aqua szut senior 1000 (wewnętrzny) i jak na razie nie myślę o zmianie.
Jednak wybór filtra to sprawa osobista. Przeważnie każdy kupuje wg własnego uznania i to co posiada jest dla niego najlepsze  Grin (przynajmniej na jakiś czas) Zatem polecam JBL Grin papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: