Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « czy da się rozpoznać płeć u pielęgnicy papuziej?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy da się rozpoznać płeć u pielęgnicy papuziej?  (Przeczytany 8219 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Styczeń 15, 2009, 23:21:21 »

Pływają w moim akwa 4 "papużki" ..i bardzo mnie ciekawi jakiej są płci. Mają po około 10-15cm..nie wiem czy jeszcze rosną, ale kiedy dojrzeją płciowo chciałabym pomyśleć nad ich rozmnożeniem...i tu prawdopodobnie przydał by się samiec jakiejś innej pielęgnicy (z tego co czytałam), jednak chciałabym wiedzieć czy którakolwiek z moich papuzich jest samiczką..czy to się da stwierdzić po jakichś rożnicach zewnętrznych? Bo charakterki to one mają łudząco podobne niestety..

loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 14:04:21 »

skorzystaj z internetu poprzeglądaj inne wątki o  tych rybciach Wink
POZDRO

126l Ogólniak

160l Malawi
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 15:32:04 »

dzięki za poradę, ale tak się składa, że przeczytałam już chyba wszystko co dało się znaleźć na necie na temat papuzich.. i nie znalazłam odpowiedzi. Być może ktoś kto ma jakieś inne podobne pielęgnice coś doradzi?

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 17:57:44 »

One są w labolatoriach rozmnażane a nie naturalnie papa

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 18:11:59 »

tak, tak...ale jednak znajdują się też wypowiedzi niektórych osób, że wynika to z bezpłodności samców. Dlatego też zastanawim się nad dodatkowym samcem pielęgnicy severum.
A swoją drogą to pisałam do kogoś, kto w ostatnich dniach wystawiał swoje "papużki" na aukcji..pisząc przy tym , że się rozmnożyły. Dopytałam się w kwestii tego tematu i otrzymałam odpowiedź, że owszem, papuzie się rozmnożyły, młode wykluły ale długo nie pożyły (dlaczego-nie wiem) . Nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi interesująco.
Niestety płci dana osoba również nie potrafiła rozróżnić.

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 18:32:46 »

No bo żartował lub się chwalił
samce są wykastrowane papa

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 22:01:08 »

tak czy inaczej chciałabym mimo wszystko wiedzieć czy moje "mutanty" (które i tak uwielbiam-mimo, że mam nadal wyrzuty sumienia z powodu ich zakupu) są samcami czy samiczkami  Tongue

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2009, 20:30:34 »

wydaje mi się, że niestety musisz poczekać do pierwszego spontanicznego tarła w akwarium. płeć rybek rozróżnisz wtedy po wielkości brodawek płciowych. U samic jest ona zawsze większa niż u samców. To chyba jedyny sposób.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 17, 2009, 20:55:06 »

zatem zaczekam Smiley ..a jakej wielkości papuzie są dojrzałe płciowo? Wiesz może? Czy może inaczej..wiem że już mają ponad pół roku- bo pół roku mieli je w sklepie.. więc załóżmy że mają pół roku. Pielęgnice dojrzewają w jakim wieku?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Styczeń 17, 2009, 21:00:26 »

większość ryb dojrzewa ok 1roku.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 17, 2009, 21:07:53 »

dzięki Smiley . To za jaieś pół roku będę się baczniej przyglądać ich poczynaniom Smiley .

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 17, 2009, 21:17:41 »

W "Magazynie Akwarium" 1/2009 jest artykuł poświęcony pielęgnicom papuzim.
fragment dot. rozmnażania:
"To, że pielęgnice papuzie są bezpłodne nie oznacza, że nie próbują się rozmnażać, wręcz przeciwnie. Ryby te sa bardzo "sentymentalne" - dobierają sie w pary i namiętnie adorują. Samiec pręży przed swą wybranką płetwy i na wszelkie sposoby stara się jej przypodobać. Para wspólnie wyszukije duży liść, płaski kamień, niszę skalną lub też kopie niewielki dołek i tam składa ikrę. Ryby wykazują przy tym wszelkie typowe dla pielęgnic zachowania rodzicielskie: strzega jaj, wachlują je, czyszczą, itd. Niestety, ikra szybko pleśnieje i nic się z niej nie wylęga. Co jakiś czas możńa natknąć się w literaturze na "sensacyjne" doniesienie o rozmnożeniu pielęgnic papuzich, są to jednak bzdury wyssane z palca wynikające najczęściej z nieznajomości przez hodowcę posiadanego przez siebie gatunku ryb (za "papuzie" bywają bowiem uznawane nieco podobne do nich, ale znacznie mniejsze hybrydy zwane Jelly Beans lub Bubble Gums, które sa jak najbardziej płodne)..."
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 17, 2009, 22:22:52 »

Szkoda..kolejne potwierdzenie, że na maleństwa papuzich nie mam co liczyć. A tak by było fajnie mieć tak piękne rybcie, ale powołane do życia w miarę naturalnie, nie przechodzące tortur w jakich labolatoriach.. no ale cóż.
Z innej strony nie pomyślałam wcześniej, że przecież gdyby ktoś miał by prawdziwe potomstwo papuzich, to już dawno było by o tym głośno, gdyż rybka osiągnęła by pewnie zawrotną cenę..
Cóż..będę się cieszyła moimi i starała się im utrzymywać takie warunki by cieszyć się ich widokiem jak najdłużej.
Dziękuję Ci Luana i biegnę poszukać jakiegoś info o tych innych hybrydach, bo to ineresujące Smiley

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 18, 2009, 11:15:57 »

nie ma za co.
pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: