Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami marmurkowy,a Mozaikowy  (Przeczytany 3579 razy)
zajac69g
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2009, 12:09:59 »

Witam..
Posiadam Akwarium o pojemności 100 l. Posiadam w nim m.in: 2 bocje wspaniałe,3 cierniooczki, 1 zbrojnika niebieskiego oraz parke Gurami marmurkowego - i tu zaczyna się mój problem.
Gurami są naprawdę wspaniałe, ale mój samiec jest bardzo terytorialny, samica jest wciąż przeganiana( ale krzywdy jej jeszcze nie zrobił)  Na szczęście posiadam bardzo dużo kryjówek ( dużo roślin,korzenie, skałki samemu sklejane itp..) więc samica bez problemu zawsze ma się gdzie schować. Mam zamiar dokupić jeszcze 1 samice gurami , aby złośliwość samca rozłożyła się na 2 samice.Mam nadzieję  że to dobry pomysł?Huh??   W każdym razie chciałbym dokupić stadko Razbor Klinowych ( tylko nie wiem ile? jak sądzicie???)   No i teraz mój największy dylemat - bardzo chciałbym w to wszystko wmieszać Gurami Mozaikowy (1+1 albo1+2)
I tu nie wiem jak sprawa ma się co do tego połączenia , marmurkowego z mozaikowym?Huh?   Jakbym miał zbiornik powyżej 200l to bym się raczej nie przejmował, ale posiadam 100 l.  Może ktoś z was miał juz takie doświadczenie???  Proszę o radę....
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 13:59:47 »

Ja sam hodowałem gurami marmurkowe i mozaikowe i wszystko było okey.
Co do razbor to 10-15 góra Wink
POZDRO

126l Ogólniak

160l Malawi
zajac69g
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 14:09:59 »

ok,dzieki za radę.   tylko  czy w takim akwarium, czy może był to baniak większy?? Mam trochę obawy co do gurami, ponieważ ten samiec na prawde jest złośliwy , no i jest już dość duży ok 10 cm. Wiem że mam dużo kryjówek i rybki będą miały sie gdzie schować.
Jak już hodowałeś gurami razem, to powiedz mi czy np. Gurami Mar. jest tylko agresywny wśród swojego gatunku, a spokrewnionemu  tak jak mozaikowy raczej odpuszczał???
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 14:29:17 »

słuchaj u mnie gurami marmurkowe samiec też ostro gonił samiczkę ale to z czasem ustało (a do mozaiki to nawet nie podpływał)'
PS:może samiec do tarła się przygotowuje
POZDRO

126l Ogólniak

160l Malawi
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 14:41:01 »

generalnie samce gurami dwuplamistych / marmurkowych są bardzo terytorialne. i silniejsze niz mozaikowe. przy twoim baniaku, który tak na prawdę jest troszkę mały na dwa samce, ale przy odpowiedniej aranżacji wnętrza mógłbys się pokusić o dwa samce. ale moim zdaniem bezpieczniej byłoby tam wsadzić drugiego samca marmurkowego o podobnych gabarytach. a przed wpuszczeniem tego samca (i samic - samego nie dawaj) dobrze byloby trochę przemeblowac w zbiorniku.

to jest zawsze ryzyko zwłascza gdy samce są już wyrosniete, ale wieksze jest prawdopodobieństwo sprawiedliwego podziału terytorium pomiedzy dwoma samcami tego samego gatunku niż przy twojej propozycji.

bo jeśli samiec marmurkowy nie bedzie mozajkowego tolerowal - a tak prawdopodobnie sie stanie - to zamęczy go na śmierć prędzej czy później. mozaikowego albo dopadnie jakieś chorupsko z powodu ciągłego stresu i trudnego dostępu do żarcia, albo się utopi bo nie bedzie miał dostępu do tafli wody (to już ekstremum ale zdarza się).

przy dwóch samcach niejako "równorzędnych" po początkowym zapoznawczym okresie "burzy i naporu" powinny się podzielić akwenem i beda się przeganiac tylko do granic wlasnych terytoriów.  jeśli będzie zachowana "równowaga sił"

zajac69g
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 14:47:11 »

miał takie zapędy, ale chyba samica jest za mała i nie jest gotowa.   Na to własnie licze zę mu przejdzie, tym bardziej jak bedzie mial do wyboru jeszcze jedną  Smiley  tylko ta cholera nawet sadził sie na mieczyki i brzanke rekinia ( tych ryb już nie mam, ale nie przez niego)
W kazdym razie o to mi chodziło czy ktos miał taka obsade i jak było...
dzięki za rady.
Myśle ze zaryzykuje i bedzie tak:
gurami marmurkowy 1+2
gurami mozaikowy  1+2 ( jak mi się uda dostać tak)
razbory klinowe   11
zbrojnik niebieski 1
i denne ( jak mam)
zajac69g
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 15:07:35 »

Teraz to mam mętlik w głowie   Smiley))
Myślę że jeśli chodzi o śmierć to raczej tu nie grozi, na prawdę mam dużo kryjówek z roślin , korzeni skałek itp.  Ale w sumie po co później nie które rybki mają być cały czas schowane i nie będą mogły sie prezentować w całej okazałości.
Więc zostaje mi nie ryzykować i mieć gurami marmurkowego 1+2, razbory np 11 i denne
Albo zaryzykować i wpuścić mozajkowe i obserwować, najwyżej oddać w dobre ręce....
I tu jest teraz dylemat?Huh?
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2009, 14:57:44 »

zrób jak chcesz Wink

126l Ogólniak

160l Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: