Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowa w temacie jestem.  (Przeczytany 3771 razy)
Silence
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2009, 15:42:43 »

Cześć. Dzisiaj pod wpływem impulsu, wracając ze szkoły wpadłam do sklepu zoologicznego. Kupiłam rybki, akwarium, roślinki dwie, żwir i termometr. Pytałam faceta, czy wie coś na temat zakładania akwarium, itd. Niewiele mi powiedział... -.-
Potrzebuję pomocy, nie chcę, żeby coś im się stało. To żałobniczki. Są 4.
Czytałam w jednym z wątków, że woda nie powinna być mętna, itd. U mnie jest. Sprzedawca mówił, że filtr do wody nie jest konieczny.
To małe akwarium, kula. Czego potrzebuję, jakie są najczęstsze błędy ( oprócz tej wody, bo wiem, że błąd, ale wcześniej nie myślałam, że porwę się jak głupiec z motyką na słońce... Gdybym wiedziała, że tyle wiadomości muszę uzupełnić, pewnie bym się zastanowiła.)
Rybki mają na razie jedną roślinę, nie wiem, czy wstawić drugą?
Proszę o pomoc.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 15:47:10 »

w kuli rybrk się nie trzyma Wściekły

gg-733380
Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 15:50:41 »

Pięknie. A mi mówili, że można... -.- cóż, jestem dzieciakiem z zerowym doświadczeniem na tym gruncie. Więc będę musiała pomyśleć nad nowym akwarium, ale to za jakiś czas... za to rozglądam się za filtrem na allegro.
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 15:53:36 »

No niestety, ale kula to nie miejsce dla rybek - a tym bardziej takich jak żałobniczki.
Idź do tego sklepu i zażądaj od sprzedawcy przyjęcia tego wszystkiego z powrotem - oszukał Cię i masz prawo do naprawienia szkody! Jeśli jesteś niepełnoletnia idź z rodzicami - dzieciom do 15 roku życia, zgodnie z przepisami sprzedawca nie ma prawa sprzedać nic droższego niż 10zł - tak możesz odzyskać kasę.

Jak już Ci się to uda to poczytaj trochę o zakładaniu akwarium, popytaj na forum, a na pewno akwarystyka stanie się dla Ciebie pasją Smiley . Wyposażona w wiedzę dopiero idź do sklepu na zakupy. A jeśli się nie uda, to niestety musisz kupić jeszcze akwarium i filtr jeśli ten jest za słaby.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 15:55:59 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 15:57:09 »

Hmmm. Pięknie... załamana jestem ;/ 30 złotych w błoto. No nic. Na allegro widziałam akwarium z filtrem. Na razie jakoś muszą przeżyć, a gdy dostanę jakieś pieniądze to zmienię.
Najbardziej mnie dziwi to,że tyle osób rybki w kulach trzyma- widziałam jak byk, kobieta z zoologicznego kiedyś mi nawet opowiadała, że bojownika miała w kuli, ale kot przewrócił... i wiadomo.
Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 15:58:11 »

Ej, bez przesady! Mam osiemnaście lat prawie Wink

http://www.allegro.pl/item526601038_filtr_do_akwarium_10_50l_gabkowy_rewelacyjny.html <- nadawałby się na początek?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 16:04:17 wysłane przez Silence » Zapisane
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 16:17:40 »

No niestety ale czeka Cię przynajmniej kupno tego:http://www.allegro.pl/item530223913_akwarium_25_l_proste_wyposazenie_warszawa.html albo tego:http://www.allegro.pl/item522802320_akwarium_30_l_proste_wyposazenie_warszawa.html a i tak to jest minimum dla ryb choć polecam większe akwaria jeśli tylko masz miejsce i fundusze.Ogólnie radził bym to oddać Ci a ryby jak już dać znajomemu na przechowanie jeśli masz kogoś z akwarium.
Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2009, 16:21:04 »

Wujek miał...ale mu wyzdychały, i sam nie wie dlaczego. Akurat on był pasjonatem. Kilka lat temu może by mi jeszcze pomógł... ale teraz to już nawet akwarium odsprzedał.
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2009, 16:26:21 »

Szczerze to powiem Ci znając życie i ceny że w sklepie za akwarium zapłacisz 25-30 zł za pokrywę 60 zł za filtr 30 zł grzałka może być ale moja dziewczyna ma takie małe i grzałki nie kupowałem a temperatura 24-26 stopni.No i do tego żwir czyli jakieś 5-10 zł rośliny już masz ale polecam kupić jakieś szybko rosnące:kabomba,moczarka,rogatek,Czyli idąc do sklepu licz się z kwotami 150 zł za całość.Możesz też kupić jakiś mały korzonek jako ozdoba ryby się ucieszą bo troszkę obniży ph.Ogólnie to by było na tyle w temacie.A i wtedy w pokrywie musisz zamontować zamiast tej zwykłej żarówki energooszczędną.Tak więc trochę wydatków Cię czeka jak chcesz mieć ryby.Niestety ale akwarystyka to drogie hobby.
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2009, 16:28:08 »

Cześć. Dzisiaj pod wpływem impulsu, wracając ze szkoły wpadłam do sklepu zoologicznego. Kupiłam rybki, akwarium, roślinki dwie, żwir i termometr. Pytałam faceta, czy wie coś na temat zakładania akwarium, itd. Niewiele mi powiedział... -.-
Potrzebuję pomocy, nie chcę, żeby coś im się stało. To żałobniczki. Są 4.
Czytałam w jednym z wątków, że woda nie powinna być mętna, itd. U mnie jest. Sprzedawca mówił, że filtr do wody nie jest konieczny.
To małe akwarium, kula. Czego potrzebuję, jakie są najczęstsze błędy ( oprócz tej wody, bo wiem, że błąd, ale wcześniej nie myślałam, że porwę się jak głupiec z motyką na słońce... Gdybym wiedziała, że tyle wiadomości muszę uzupełnić, pewnie bym się zastanowiła.)
Rybki mają na razie jedną roślinę, nie wiem, czy wstawić drugą?
Proszę o pomoc.

heh

widzisz ja juz 3ci tydzien trzymam  akwarium puste, zeby dojrzalo.  roslinki sa, wszystko  dziala    i dojrzewa.   A ty chcesz, zeby  ryby  Ci przezyly w swiezej  chlorowanej wodzie, ktora nawet chwili nie odstala ?  do tego   4 zalobniczki i do tego  w kuli  i  do tego  bez  zadnego filtra?

zachowalas sie jakbys miala lat  5  a nie prawie  18 Sad

jesli te ryby  przezyja Ci wiecej  jak  tydzien,  to  chyba kupie Ci nowe  akwarium ....

btw   roslinek  sa setki rodzajow,  wiec  pytajac  o 2ga roslinke  dobrze byloby wiedziec jaka masz ta pierwsza  Sad

powodzenia  
.. morderczynio ryb...

Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2009, 16:31:45 »

eh. Widzę,że będę musiała sobie sama poradzić. Trudno. Żegnam.
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 16, 2009, 16:35:23 »

Dostałaś klarowną odpowiedź co masz kupić a Ty narzekasz?Widać w Tobie typową dziecięcą zachciankę.Liczyłaś pewnie że przyklaśniemy na to co zrobiłaś i powiemy Ci co masz dokupić?
Silence
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2009, 16:36:53 »

A propos- to Ty powiedziałaś, że woda była chlorowana.

A rybki nie były dla mnie, tylko dla matki.. Wolałabym kota, ale matka ma alergię.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2009, 16:43:18 »

No to jej wytłumacz że rybki nie mogą być w kuli
Ps kup jej papugę Grin

gg-733380
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2009, 17:29:50 »

A psa?
Strony: [1] 2
  Drukuj