Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowa w temacie jestem.  (Przeczytany 3764 razy)
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 16, 2009, 17:55:09 »

No przecież ma uczulenie na sierść pewnie  Wink
Ale wróćmy do tematu zmień akwa na większe papa

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 16, 2009, 22:31:45 »

Silence , nie denerwuj się..tutaj z tego co czytałam forumowicze czesto (aż za często moim zdaniem) "ostro" witają nowych użytkowników Wink . Pod jednym względem mają rację - należy zawsze najpierw poczytać coś na temat zwierzaków (jakichkolwiek) które się planuje kupić. Ja również popełniłam ten błąd, że zaczęłam od końca- czyli od przygarnięcia rybek  Embarrassed .Natomiast samej niewiedzy nie powinno się tak ostro krytykować, bo naprawdę łatwo spłoszyć jakąś osobę, a przecież ważniejsza jest pomoc jej i rybkom.
Dużo ważnych rad już dostałaś.
Ja bym zrobiła tak jak ktoś radzi- odniosła wszstko zakupione spowrotem do sprzedawcy, podała powody i grzecznie poprosiła o zwrot pieniędzy (nawet/zwłaszcza za ewentualne śnięte rybki) . Jeśli tylko usłyszała bym słowo sprzeciwu to poprosiła o rozmowę z szefem i zaproponowała zatrudnienie kogoś kompetentnego.
Druga opcja..jeśli już się w rybkach zakochałaś (a to czasami szybko przychodzi Smiley ) ..i zamierzasz je sobie zostawić to- rybciom teraz często podmieniaj wodę(tylko część)- może nawet z dwa-trzy razy na dzień, a jak najszybciej (kiedy oczywiście będziesz mogła) kup większe akwa,największe na jakie cię stać- bo i tak będziesz chciała z czasem powiększyć obsadę Wink , potrzebny sprzęt..i czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj co i jak robić po kolei Smiley.
Życzę szczerze aby te rybcie przetrwały i miały niedługo u Ciebie warunki jak "w raju" Smiley .

Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 17, 2009, 19:31:48 »

wiecie co? moim zdaniem to nie ma znaczenia czy kula czy nie, miałem kule ok 5 litrów,kamyczki 2 male anubiasy karłowate,termometr i nic więcej rzadnego filtra, kompletnie nic tylko ochotke i bojownika uchowałem 2,5 roku.. wszyscy narzekają że woda musi być jakaś tam dojrzała a ja po prostu wlewałem wode z kranu, tak na oko 26st odczekiwalem ok godzinke przez ten czas bojek siedział sobie w miseczce i go normalnie wpuszczałem po godzinie..wode wymieniałem wtedy kiedy sie brudziła lub śmierdziała czyli ok co tydzień a wy tu ze musi stać kilka tygodni ze cos tam dojrzewanie itp a ja polecialem na szybko kupiłem kule w zoologu bojownika kamyczki,ochotke,roślinki wlałem wode poczekałem kilka minut porobiły sie te pęcherzyki powietrza ja je zmyłem ręką sypnelem piachem posiałem roślinki włożyłem muszelke i bojka puściłem... dla mnie to że woda musi dojrzeć jest przereklamowane teraz mam akwa 50L,molinezje,gupiki,traszka,zaba szponiasta,2 lata zbrojnik niebieski,koze,2 gurami złote i tyle zawsze jak wymieniam wode wymieniam ją w całości myje wszystko piasek itp potem wlewam kranowe wode czekam ok godzinke zmywam pęcherzyki powietrza sadze roślinki w piachu ustawiam ozdoby przyklejam termometr i filtra i puszczam ryby i rzadna nie zdechła mi od ok roku odkąd mam te akwa 50L mam te rybki które były a wode wymieniam jak wymieniam rzadnego dojrzewania i nie wieże że musi dojrzewać woda to nie prawda...  Tongue

Wiesz nie powinieneś udzielać takich bez sensownych rad.A jak myślisz w kuli ryba będzie się świetnie czuła ? ona tam w ogóle nie ma przestrzeni ,nie może popływać.Woda powinna być wymieniana częściowo a nie całkowicie ! zapraszam do poczytania mądrych wiadomości na temat ryb zanim zaczniesz udzielać niestosownych rad.Współczuje twoim rybom bo tobie najwyraźniej zależy na tym żeby akwarium zdobiło twój dom a nie dbasz o ich mieszkańców.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 19:34:08 wysłane przez Shifty » Zapisane

Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #18 : Styczeń 17, 2009, 19:32:13 »

wiecie co? moim zdaniem to nie ma znaczenia czy kula czy nie, miałem kule ok 5 litrów,kamyczki 2 male anubiasy karłowate,termometr i nic więcej rzadnego filtra, kompletnie nic tylko ochotke i bojownika uchowałem 2,5 roku.. wszyscy narzekają że woda musi być jakaś tam dojrzała a ja po prostu wlewałem wode z kranu, tak na oko 26st odczekiwalem ok godzinke przez ten czas bojek siedział sobie w miseczce i go normalnie wpuszczałem po godzinie..wode wymieniałem wtedy kiedy sie brudziła lub śmierdziała czyli ok co tydzień a wy tu ze musi stać kilka tygodni ze cos tam dojrzewanie itp a ja polecialem na szybko kupiłem kule w zoologu bojownika kamyczki,ochotke,roślinki wlałem wode poczekałem kilka minut porobiły sie te pęcherzyki powietrza ja je zmyłem ręką sypnelem piachem posiałem roślinki włożyłem muszelke i bojka puściłem... dla mnie to że woda musi dojrzeć jest przereklamowane teraz mam akwa 50L,molinezje,gupiki,traszka,zaba szponiasta,2 lata zbrojnik niebieski,koze,2 gurami złote i tyle zawsze jak wymieniam wode wymieniam ją w całości myje wszystko piasek itp potem wlewam kranowe wode czekam ok godzinke zmywam pęcherzyki powietrza sadze roślinki w piachu ustawiam ozdoby przyklejam termometr i filtra i puszczam ryby i rzadna nie zdechła mi od ok roku odkąd mam te akwa 50L mam te rybki które były a wode wymieniam jak wymieniam rzadnego dojrzewania i nie wieże że musi dojrzewać woda to nie prawda...  Tongue
Shocked Shocked Shocked

Może i żyją, ale  ostro się męczą... W podpisie pisze 20 gupików... ?!?!?! W 50 litrach z jeszcze innymi rybami???
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #19 : Styczeń 17, 2009, 19:37:05 »

Widzę że u ciebie nie istnieje coś takiego jak biologia... To że bojek ci przeżył to cud. Jakie masz parametry wody? Azotany 300mg/l? 7 Molinezji, 20 gupików w 50l, to może dołóż 3 karasie osiem paletek 7 okoni i szczupaka a będziesz mógł pakować w puchy i sprzedawać pod nazwą konserwa. Woda musi dojrzeć!

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2009, 19:38:44 »

Leopardgecko  powiem kródko jesteś kretynem

nie neguj informacji na które są dowody jasne te ryby które ty masz będą żyły w niedojrzałej wodzie chociaż nie będzie im tam na pewno miło
ale jak kupisz choćby krewetki Crystal Red to zdechną ci w 30 minut.Co do kul to wież że we Włoszech są prawnie zabronione? i to nie przez takich specjalistów jak ty.Twoja wiedza to wielki zero a więc lepiej się tutaj nie wpisuj trolle nie są tu mile widziani.

PS.do adminów sorry za język ale z taki ludźmi nie da się wytrzymać.
 Naruszenie 6 pkt regulaminu forum.

Zabrania się zamieszczania na Forum:
...
      - obraźliwych zwrotów w stosunku do innych osób
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #21 : Styczeń 17, 2009, 19:43:43 »

Tak to jedynie może napisać 12-o latek  Shocked(aczkolwiek znam kilkoro w tym wieku i naprawdę mają pojęcie o akwarystyce Wink), jesteś jednym z największych kuriozum na tym forum - moje gratulacje papa

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2009, 19:52:43 »

aczkolwiek znam kilkoro w tym wieku i naprawdę mają pojęcie o akwarystyce

ja jestem tylko o 2 lata starszy wiek nie ma znaczenia w akwarystyce.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #23 : Styczeń 17, 2009, 20:01:33 »

aczkolwiek znam kilkoro w tym wieku i naprawdę mają pojęcie o akwarystyce

ja jestem tylko o 2 lata starszy wiek nie ma znaczenia w akwarystyce.
A kiedy rozpocząłeś swą przygodę z akwarystyką?

GG 10680128
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 17, 2009, 20:11:38 »

Mądrze powiedziane Smiley wiek nie ma znaczenia w akwarystyce liczy się doświadczenie i wiedza.Ja jestem troszkę młodszy od niego i powiem że wiem od niego więcej.

Leopardgecko:

Potem nie mów że jesteśmy kretynami i twoje ryby świetnie się mają bo tak nie jest.Posłuchaj tych rad i rozpocznij nową bezbłędną przygodę z akwarystyką.

Silence:

Nie narzucajcie jej od razu wszystkiego ,że robi źle.Chciała dobrze dla ryb i napisała o tym na forum.Wypada wyjaśnić jaki błąd się popełniło i doradzić w kilku rzeczach.Sprzedawcy są nieodpowiedzialni to fakt i ja też gdy rozpoczynałem przygodę z rybami słuchałem sprzedawców bo myślałem że mają trochę o tym pojęcia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2009, 20:14:45 wysłane przez Shifty » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 17, 2009, 20:18:39 »

2 lata temu
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #26 : Styczeń 17, 2009, 20:52:29 »

2 lata temu
No to masz dwuletnie doświadczenie Smiley

GG 10680128
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Styczeń 17, 2009, 22:03:16 »

wiecie co? moim zdaniem to nie ma znaczenia czy kula czy nie, miałem kule ok 5 litrów,kamyczki 2 male anubiasy karłowate,termometr i nic więcej rzadnego filtra, kompletnie nic tylko ochotke i bojownika uchowałem 2,5 roku.........(pozwoliłem sobie skrócić bo już kilka razy ten fragment cytowano)
Jak bym widział siebie sprzed 12 lat, łącznie z przekonaniem, że o akwarystyce wiem już wszystko...
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Styczeń 18, 2009, 18:45:23 »

Połowę Rybek Oddałem Gdyż Mam akwa tylko 50L.

Leopardgecko oddales przed napisaniem obsady czy po ?
A nawet gdyby to i tak masz niezly bigosik  Wściekły w pojemniczku - bo to co przedstawiasz i jak sie tym zajmujesz nie mozna nazwac akwarium.
I nie jestes na jakims tam portalu gdzie sobie mozesz pisac wszystko co Ci sie podoba tylko jestes na forum akwarystycznym.
Jesli sam popelniasz bledy (za takie postepowanie z zywymi stworzeniami powinny byc kary !!!) to juz wystarczy i innych do tego nie namawiaj !!! Wściekły

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: