Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: sum kaczodzioby  (Przeczytany 19915 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 18, 2009, 21:54:30 »

chole... nie moge cos foty umiescic. Wyslalem do Ciebie Poterb w mailu, jak ktos chce to tez odesle fote tego cuda, ale na maila bo cos mi komp szwankuje

jejku cos sie mi pos.. z kompem dziala jak mul, nawet wklejajac 

kto widzi foto?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 22:09:26 wysłane przez mymlon » Zapisane
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2009, 21:58:52 »

Ok, w takim razie ja je zamieszczę Wink http://www.rate.master.pl/Obraz166.jpg

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Styczeń 18, 2009, 22:02:48 »

dzieki stary  Good !, mi sie tez jakies udalo w koncu zamiesci,  komp mi cos pada  Huh i co o tej rybce powiecie?
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Styczeń 18, 2009, 22:19:31 »

tzreba przyznac że rybka niczego sobie Cool

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 18, 2009, 22:21:21 »

No jeżeli to ten sum, na którego wskazuje google to trochę się wpakowałeś. Jak podrośnie to będzie z niego całkiem syty obiad Wink

Wygląda na to, że rośnie do ok 60 cm, a nawet więcej. Potrzebuje bardzo dużego zbiornika i jest to typowy drapieżnik, lubi nocne wypady do lodówki w celu wrzucenia czegoś na ząb Wink

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 18, 2009, 22:28:16 »

foto juz jakos wkleilem w moj chyba przedostatni post. Tak to ta ryba, zastrzegam sobie prawo do fotek, bo robila to moja zonka. fakt. facet w zoo sklepie powiedzial, ze rosnie duzy i co do paszczy wejdzie to znaczy sie sum zjadl  Shocked . teraz wlasnie wciagnal swierszcza ktory opadl po karmieniu motylowca. Co do moich obiadow to rybki nauczylem jesc z reki lub reagowac na pukniecie w odpowiednim miejscu w akwa. zona mowi, ze jak podrosna to zamiast sypac zarelko mam machnac reka i bedzie salatka na patelni Smiley
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #21 : Styczeń 18, 2009, 22:38:03 »

Sumy kaczodziobe to ogólna nazwa kilku gatunków z rodziny Pimelodidae Mandiowate, twoja ryba to Pseudoplatystoma fasciatum.Rośnie około metra w akwariach mniej minimalne akwarium to 400l dla młodej ryby mruki wszamie jak podrośnie. Spokojna nie rusza ryb których nie jest w stanie połknąć,można trzymać razem kilka osobników.Potrzebuje kryjówek z drewna nie za jaskrawe oświetlenie, rośliny jak masz to wywal bo potrzebuje miejsca do pływania, a poza tym jak urośnie to i tak je powyrywa.Młode trzeba karmić mrożonkami mięsnymi podrośnięte najlepiej rybami,ale można tez podawać od czasu do czasu wołowinę dorosłe ryby odżywiają się jak węże jedzą do syta i potem kilka dni przerwy.Towarzystwo, arowana ,płaszczki,inne duże sumy ,brzeszczotki z rodzaju chitala, sumy rekinie , ryby muszą być podobnej wielkości bo inaczej zostaną pożarte.Woda najlepiej mokra ,a na poważnie nie ma większego znaczenia, toleruje zakres twardość do 25°n Ph między 6,5-7,5 temp.24-28 °C . Ten kolo niby tak się zna a nie wie co to za ryba?Co to za mruki nilowe masz na myśli Gnathonemus petersii?

http://badmanstropicalfish.com/abc/elephant_nose.jpg
Jeżeli tak to ten mruk nazywa się mruk Petersa.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 18, 2009, 22:47:08 »

jak sie mi uda to wklejam fote

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 18, 2009, 22:54:38 »

To Mruk Petersa Gnathonemus petersii występuje w dorzeczu Nigru i Kongo.Jakiej wielkości jest twój mruczek?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 22:57:52 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 18, 2009, 23:01:40 »

sa 2 ok 15 cm, zamierzam zakupic jeszcze ze 3, ale chyba musze zamowic bo nigdzie nie spotkalem. PIEKNE RYBY tyle powiem
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 18, 2009, 23:23:48 »

Tak myślałem że w tych granicach wielkości patrząc na foty ale chciałem się upewnić.Te ryby koniecznie potrzebują kryjówek z drewna albo rurek drenarskich, w kryjówkach musi być ciemno te ryby nienawidzą światła dlatego oświetlenie musi być stonowane dobrze tez jak na powierzchni są rośliny pływające.Nie lubią tłoku w akwarium najlepiej się czują w akwariach jednogatunkowych bardzo słabo oświetlonych jako podłoże drobny piasek rośliny są im zbędne .Młode osobniki są dosyć przyjazne w stosunku do siebie, dobrze że masz większe akwarium bo  wraz ze wzrostem są coraz bardziej agresywne wobec siebie.W małym baniaku silniejszy zabiłby słabszego,w większym agresja nie uwidacznia się tak bardzo.Mniejszych niż 10cm radze nie brać bo mają bardzo mały otwór gębowy i potrzebują drobnego pokarmu,no i mniejsze są dużo słabsze, są tez wrażliwe na leki służą jako bioindyfikator w stacjach przy ujęciach wody ponieważ natychmiast reagują na wszelkie zanieczyszczenia chemiczne.Posługują się elektrolokacją wysyłają słabe impulsy elektryczne dzięki którym orientują się w otoczeniu ponieważ są aktywności nocnej,dzięki tym impulsom mogą się tez komunikować ze sobą ,i wyznaczać osobnicze rewiry których zaciekle bronią przed osobnikami swojego gatunku,na inne ryby zasiedlające ich kryjówkę zazwyczaj nie zwracają uwagi chociaż nieraz zdarzają się kłótnie,zwłaszcza jak kryjówka jest za mała i za ciasna.A wtedy walka trwa dotąd aż inna ryba ustąpi bo mruki są bardzo uparte i nie odpuszczają.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 04:03:06 wysłane przez Drago » Zapisane

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 18, 2009, 23:31:03 »

jakei masz jeszcze ciekawe ryby w swoim akwarium???

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Styczeń 18, 2009, 23:37:16 »

to fakt. potrzebuja ukrycia sie. problem tez jest w karmieniu. Zeruja w nocy i lubia zywy pokarm, ew mrozony. ale musza go dostac. ja robie tak, ze gasze swiatlo, i po chwili rozpylam np ochotke po calym akwa. Co do ciekawych ryb mam motylowce. bardzo lubie patrzec jak poluja na owady, ktorymi je karmie. mam tez Farowella acus piekny glonojad, czasem jak sie ukryje to trudno go znalezc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 23:52:30 wysłane przez mymlon » Zapisane
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 20, 2009, 10:48:22 »

Witam!
Jestem nowy na forum, co nie znaczy, że nie śledziłem go od dawna:)

Drago napisał:
"Ten kolo niby tak się zna a nie wie co to za ryba?"

Ten "kolo" to ja. Na każdym zbiorniku w sklepie w którym pracuję przygotowałem krótki opis ryb zawierający nazwę polską (o ile istnieje, czasem zamiennie handlową), nazwę łacińską, występowanie, rozmiary, temp, pH i optymalną twardość. Osoby kupujące u mnie ryby typu Pseudoplatystoma fasciatum, Channa micropeltes, Channa bleheri, Notopterus chitala, Xentenodon cancila czy inne, są informowane o ewentualnych osiąganych przez nie rozmiarach, czy agresywności wobec innych gatunków. Kupców tych sumów zazwyczaj odsyłam do zoo w Dvur Kralove, by mogli obejrzeć w pełni wyrośnięte "potwory", bo jest na co popatrzeć.

ps. nazwy łacińskie pisze się kursywą. Nazwa rodzajowa z wielkiej, gatunkowa z małej litery.

Pozdrawiam, Łukasz

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Styczeń 20, 2009, 10:59:36 »

Na każdym zbiorniku w sklepie w którym pracuję przygotowałem krótki opis ryb zawierający nazwę polską (o ile istnieje, czasem zamiennie handlową), nazwę łacińską, występowanie, rozmiary, temp, pH i optymalną twardość.
pogratulować!
i dobrze, że jest choć jedyny sklep gdzie można uzyskac fachową informację Good !

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: