Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiana aranżacji w 450l  (Przeczytany 4635 razy)
ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« : Styczeń 18, 2009, 22:29:05 »

Witam mam do Was pytanie Wink jak zmienić aranżacje wnętrza akwa bez zbytniego stresowania rybek, zlać 75% wody i zmieniać na takiej ilości? Wymienić wode, wlać kranówę a potem antychlor?(chyba nie ;p) czy może jeszcze coś innego? Planuje w akwa dodać roślin i korzeni gdyż jest słabo zagospodarowane (bardziej taka pustynia, dużo miejsca do pływania dla skalarów). Chciałbym poznać opinie doświadczonych Wink  papa aha akwa stoi od 1,5 roku i ostatniu w czerwcu było wymieniane 80% wody tak to co 2 tygodnie po 20-30%
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 22:30:47 wysłane przez ziomy111 » Zapisane

Akwa 120l:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20908.0
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
Czyli wszystkie wkrótce po "remoncie" Wink
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2009, 07:08:27 »

Ja mam taka plexi - wkladam pionowo i odzielam ryby od terenu na ktorym chce manewrowac

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2009, 09:36:46 »

Przede wszystkim robić to powoli. Dekoracje wyjąć z akwarium, a rosliny spokojnie i powoli przesadzać i dodawać ...Jesli dasz rade to nie zlewaj wcześniej wody, bo będzie czas na jej zlanie po pracach(zlej tylko tyle, aby Ci było wygodnie pracować w akwa)  ...Dlatego , że podczas przesadzania roślin itp, nie da się uniknąć wzruszenia dna...wtedy częśc wody z zanieczyszczeniami zlewamy i podmieniamy. Antychlor sobie daruj...nie podmieniaj wody odrazu na 70 proc...nie ma to sensu. Po wykonaniu wszystkich prac podmień 20-30 procent wody, zadbaj o dobrą filtrację mechaniczna i po paru dniach znowu podmień podobną ilość wody..Mniejszy szok dla mieszkańców..
Pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2009, 14:37:33 »

ok wielskie dzięki na pewno wykorzystam wasze rady Wink
Ja mam taka plexi - wkladam pionowo i odzielam ryby od terenu na ktorym chce manewrowac
ja niestety mam jeszcze węgorze żyjące w żywirze więc ten pomysł odpada Wink ale do innych jest dobry Cheesy
Jesli dasz rade to nie zlewaj wcześniej wody, bo będzie czas na jej zlanie po pracach(zlej tylko tyle, aby Ci było wygodnie pracować w akwa)
będę musiał zlać trochę więcej bo mam trzczciniaki i mogą powyskakiwać  Undecided
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 14:39:10 wysłane przez ziomy111 » Zapisane

Akwa 120l:
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2009, 22:08:17 »

Jesli chcesz zrobić duże przemeblowanie to najlepiej spusć wode odłap ryby do jakiegoś dużego wiadra włącz im pompke i grzłkę. Wtedy mozesz wszystko bo tak to tylko młyn zrobisz w zbiorniku jak zaczniesz grzebać w kamieniach to syf zrobisz i niewygodnie. Mi w 200 litrach wywalenie wszystkiego z akwa i urządzenie na nowo plus płukanie kamieni zajęło jakieś 5 godzin
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2009, 22:13:34 »

i w tak dużym zbiorniku nie muszisz co dwa tyg podmieniać wody. Oglądałem zbiornik u "dziadka" który przez pół roku tylko dolewał to co wyparuje a wode ma kryształ, widac w niej tylko pęcherzyki powietrza, z tym że ma komin i sump....
ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2009, 12:02:12 »

a co robił z azotynami które się w wodzie nagromadziły przez ten czas? Shocked , o ile mi dobrze wiadomo to po to jest podmiana wody  Tongue

Akwa 120l:
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2009, 18:00:50 »

a co robił z azotynami które się w wodzie nagromadziły przez ten czas? Shocked , o ile mi dobrze wiadomo to po to jest podmiana wody  Tongue
Nie on osobiscie w tym plywal tylko jego ryby  Wściekły

perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 21, 2009, 19:56:02 »

Niewiem ale ryby były idealnie zdrowe pięknie wybarwione a woda czystrza niż u mnie w kranie. Może to dzięki profesjonalnej filtracji i pompie która goni ze 4 tys na godzine
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2009, 20:17:03 »

Nawet najlepszy filtr nie wyczysci wszystkiego - a to ze woda na "oko" jest krystaliczna nie znaczy ze jest czysta - a ryby plywaja w swoich odchodach  Wściekły Wściekły Wściekły
I owszem u niejednego tak jest ( tez mam sasiadke ktora wymienia wode zlotym rybkom raz w roku i ryby od paru lat niby zdrowe, ale czy zadowolone ? ? ? ) i to nie powod by komus tak doradzac !!!

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Styczeń 21, 2009, 20:44:53 »

Nawet najlepszy filtr nie wyczysci wszystkiego - a to ze woda na "oko" jest krystaliczna nie znaczy ze jest czysta - a ryby plywaja w swoich odchodach  Wściekły Wściekły Wściekły

bzdury
Nie on osobiscie w tym plywal tylko jego ryby  Wściekły
Właśnie na tym polega filtracja biologiczna. A azotany wykorzystują rośliny. Koło się zamyka - w odpowiednio prowadzonym zbiorniku podmiany można - z punktu widzenia azotanów i innych takich tam ''odchodów'' Wink pominąć całkowicie - ale  jednak raz na jakiś czas podmiana - która dostarcza roślinom i rybom świeżych minerałów i innych takich tam mikroelemetów czy czegoś Tongue by się przydała.

ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« Odpowiedz #11 : Styczeń 21, 2009, 20:53:34 »

czyli jak zamkne się w pokoju dodam kwiatki jeden czy 2 i będę walić pod siebie to będzie ok? Marzyciel

Akwa 120l:
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 21, 2009, 21:02:14 »

bzdury
 ale  jednak raz na jakiś czas podmiana - która dostarcza roślinom i rybom świeżych minerałów i innych takich tam mikroelemetów czy czegoś Tongue by się przydała.

Jesli bzdury i dobry filtr biologiczny to po co te podmiany wody ? ( i jakos 99% akwarystow wymienia wode i to dosyc czesto bez wzgledu na to jakie ma akwa )

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #13 : Styczeń 21, 2009, 21:05:23 »

czyli jak zamkne się w pokoju dodam kwiatki jeden czy 2 i będę walić pod siebie to będzie ok? Marzyciel
No nie do końca ale gdybyś na kilku metrach wysypał odpowiednią warstwę ziemi i posadził w niej warzywa to myślę że możesz z powodzeniem robić do tego ogródka tylko odlewaj się przez okno a nie na ogródek bo wszystko popalisz Smiley Na siku to musisz mieć pisuar a ryby mają filtry  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 21:07:11 wysłane przez speedeecat » Zapisane

ziomy111
Zainteresowany
**

Pterophyllum altum

« Odpowiedz #14 : Styczeń 21, 2009, 21:48:19 »

hehe ale i tak wole podmieniać Wink po tym ryby mi szybciej rosną (kiedyś nie podmieniałem) Tongue

Akwa 120l:
Akwa 450l:
www.pl
Akwa 960l:
www.pl
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: