Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mataertest - akwa 63l profil, 45l i 25l proste
Ankieta
Pytanie: Czy podobają ci się te akwaria?
tak, są superowe - 6 (11.8%)
tak, choć można jeszcze coś zmienić - 13 (25.5%)
może być - 12 (23.5%)
brzydkie, ale jeszcze nie wszystko w nich stracone - 13 (25.5%)
straszne - 1 (2%)
fuj, fuj, fuj, rzygać się chce - 6 (11.8%)
Głosów w sumie: 50

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Mataertest - akwa 63l profil, 45l i 25l proste  (Przeczytany 7648 razy)
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 24, 2009, 18:47:15 »

testy postaram się uzupełnicw okresie 3 lat
?? trochę długi okres czasu Tongue

ile takie najtańsze kosztują??
różnie w zależności od producenta i tego, gdzie kupujesz - ja osobiście polecam zamawianie na Allegro (czasami można kupić 50% taniej niż w sklepie) i testy JBL

akwarium średnie - jak dla mnie to na trzecim planie jest pusto i ewidentnie brakuje wysokich roślin
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 24, 2009, 19:09:41 »

i mam pytanie odnośnie testów ile takie najtańsze kosztują??
Najtansze sa 5 w 1 paskowe, ale niedokladne, mozesz tez zapytac - czasem w sklepach akwa za niewielka oplata robia jednorazowe testy

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 24, 2009, 21:31:32 »

a  ja mam taki test na ph w płynie różni się on czymś od paskowych??

pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 25, 2009, 12:41:37 »

a  ja mam taki test na ph w płynie różni się on czymś od paskowych??
powinien być dużo bardziej dokładny niż pasek
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 27, 2009, 02:33:20 »

Nie wiem czy filtr masz wystarczajacy, oswietlenie z pewnoscia za male

Koleżanko autor wspominał o LT, czyli filtr nie gra dużej roli w takim akwarium, o ile są spełnione podstawowe założenia LT. A nie są. Przede wszystkim zdaje się że jest tam za dużo ryb jak na akwarium naturalne. Jeśli chodzi o oświetlenie sprawa wygląda podobnie. Akwarium ma "dostęp" do światła słonecznego, czy jest raczej wciśnięte w ciemny kąt?

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Styczeń 27, 2009, 10:42:27 »

Ogólnie zrezygnowałbym z gurami...to duże ryby i w takim małym baniaku wyglądają źle. Jest tu lekki chaos. Rośliny łodygowe posadzone pojedynczo, lepiej pogrupować po kilka , wtedy efekt lepszy będzie...jak dla mnie za dużo sprzętu na widoku.
Możliwości są, choć fota nie najlepsza, to widać , że blyxa jakoś daje radę:D...a to już dobry znak jest, bo to roślina nie najłatwiejsza:)
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Styczeń 27, 2009, 16:27:23 »

Akwarium ma "dostęp" do światła słonecznego, czy jest raczej wciśnięte w ciemny kąt?
Raczej pół na pół. Wink

Ogólnie zrezygnowałbym z gurami...to duże ryby i w takim małym baniaku wyglądają źle. Jest tu lekki chaos. Rośliny łodygowe posadzone pojedynczo, lepiej pogrupować po kilka , wtedy efekt lepszy będzie...jak dla mnie za dużo sprzętu na widoku.
Możliwości są, choć fota nie najlepsza, to widać , że blyxa jakoś daje radę:D...a to już dobry znak jest, bo to roślina nie najłatwiejsza:)
Pozdr

Co do gurami oddam je. Co do roślin spróbuje tak zrobic jak mówisz, a przed filtr przyjdzie jeszcze korzeń(który w tym czasie się moczy). Grin

, oswietlenie z pewnoscia za male

apropos oświetlenia
mam jeszcze jedną 15W świetlówkę ale nie wiem jak ją tam włożyc i co jeszcze by było potrzebne aby taką przebudowę wprowadzic
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 16:44:09 wysłane przez Mataertest » Zapisane

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 27, 2009, 20:09:31 »

A to są fotki tego korzenia który ma trafic przed filtr:

Myślę że się spodoba Afro

PS czy do tej świetlówki co mam mogę dołączyc świetlówkę 15w OPTI PLANT?? Proszę także o szybką odp. jak ją tam przymocowac papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 22:20:31 wysłane przez Mataertest » Zapisane

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Styczeń 31, 2009, 20:43:39 »

Nowe fotki w pierwszym poście. Jak widac (chyba) doszedł korzeń. Good !

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 31, 2009, 21:00:04 »

Sporo masz tych fotek, moze wiec jakos je opiszesz datami by bylo wiadomo co jest co ?  Wink

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 31, 2009, 21:09:37 »

Dobrze? Cheesy

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 31, 2009, 21:18:10 »

Baniaczek nawet całkiem całkiem, tylko zmień miejsce termometru. Pierwsze co zauważyłem w twom akwarium to ten właśnie sprzęt. Ale ogónie to jest spoko.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Luty 07, 2009, 18:42:49 »

No więc nowe fotki. NIe ma już tam gurami, jest za to ramirezka jedna bo samczyk niestety umarł Cry Mam pytanko czy to jest samiczka??  I czy jakbym podwyższył temperaturę wody do 29-30*C to czy nic by się krewetkom nie stało??

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 07, 2009, 19:32:49 »

Baniaczek wyglada na troszke zaniedbany, rosliny nie przycinane i bardzo zaslaniaja Ci swiatlo - a nie bede pisac czemu to szkodzi (bo chyba wiesz) no i przez to efekt wizualny raczej ponizej sredniej  Cry

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Luty 07, 2009, 21:36:20 »

Korzeń bardzo ładny i napewno doda uroku akwa Smiley .

Natomiast odnośnie montowania dodatkowych świetlówek do pokrywy znalazłam takie informacje  http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/modernizacja-obudowy-2x30w.html . Nie wiem czy pomocne, ale może Smiley .Ja nie wiele z tego rozumiem, jednak zachowałam link jako ewentualną pomoc dla kogoś kto przerobi moją pokrywę (jak już ją będę miała)

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: