Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody - jakie działania?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody - jakie działania?  (Przeczytany 5086 razy)
RedBart
Nowy
*

« : Styczeń 20, 2009, 19:43:43 »

Witam Wszystkich na forum

Jestem tutaj po raz pierwszy i zwracam się o radę. Na początku wyniki testów przeprowadzonych za pomocą testów kropelkowych JBL:

ph: 7-8 (nie wiem dlaczego, ale bardzo słabo mi się to zabarwiło)
KH: 14-15
GH: 7-8
Fe: 0
PO4: 2-3
NO2: 0,25 - 0,5
NO3: 120-150

Martwi mnie szczególnie poziom NO3 i PO4. Z postu o właściwościach chemicznych wody wyczytałem, że należy wymienić conajmniej 50% wody. Tylko jak często można to wykonywać i co ile mam robić testy wody po podmianie, by sprawdzić nowy poziom?

Akwarium ma 100l i zostało założone okolo 9 miesiecy. Rybek jest około 20. Dwa skalary, dwa glonojady, 7 kirysków, 2 danio pręgowane, 5 barzanek wysmukłych. Do tego 5 krewetek i 5 ampularii.

Czekam także na inne rady, poza podmianą wody. Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś szczegóły z chęcią je podam.

Pozdrawiam
Bartek
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 21:01:39 wysłane przez RedBart » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2009, 22:17:12 »

Z postu o właściwościach chemicznych wody wyczytałem, że należy wymienić conajmniej 50% wody.

Tak, jeśli poziom fosforanów i azotanów w akwarium jest wysoki jak u Ciebie. Dlaczego nie chcesz podmieniać wody? Przecież cotygodniowe podmiany wody w ilości 10-20% nie są uciążliwe a chronią nas przed takimi właśnie niespodziankami jak Twoje strasznie wysokie poziomy NO3 i PO4.

Wg mnie najłatwiejszym sposobem dla Ciebie byłoby przeprowadzić 3-4 podmiany 30% wody w akwarium w odstępach dwudniowych połączone z porządnym odmulaniem. Możesz tez przy pierwszej podmianie wyczyścić porządnie filtr w wodzie spuszczonej z akwarium. Zastanów się także nad tym czy nie przekarmiasz ryb i czy masz wydajną filtrację jak dla tego akwarium. Po tylu miesiącach poziom NO2 powinien już dawno wynosić 0.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
RedBart
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2009, 19:42:35 »

Dlaczego nie chcesz podmieniać wody?

Wodę podmieniam od początku. Co tydzień 10%. A przez ostatnie dwa tygodnie 20%.

Możesz tez przy pierwszej podmianie wyczyścić porządnie filtr w wodzie spuszczonej z akwarium

Filtr też już czyściłem. Więc nie w tym problem. A filtracja powinna być ok. Od miesiąca chodzi TetraTec Ex 700 na pełnych obrotach. Wcześniej była kaskada i ona rzeczywiście mogła być nie wydajna.

Wg mnie najłatwiejszym sposobem dla Ciebie byłoby przeprowadzić 3-4 podmiany 30% wody w akwarium w odstępach dwudniowych połączone z porządnym odmulaniem

Pierwsza podmiana zrobiona jutro zrobię testy i zobaczymy co z nich wyjdzie  Smiley

Zastanów się także nad tym czy nie przekarmiasz ryb

I tutaj pewnie jest problem. Ze względu na charakter pracy jeden posiłek daje moja Teściowa. Dzisiaj zrobiłem test i jedzenie według mnie jest dużo za dużo Shocked. Już zleciłem ograniczenie porcji  Cheesy

Dziękuje za odpowiedź i liczę na ocenę efektów kolejnych podmian.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2009, 22:35:47 »

Podmianami może zbijesz N i Po4 ''na teraz'' ale przydało by się jakieś działanie ''długofalowe'' właśnie w postaci ograniczenia karmienia i dosadzenia roślin!! - w takiej ilości aby nadążyły z wykorzystywaniem azotu i fosforu.

A filtracja powinna być ok. Od miesiąca chodzi TetraTec Ex 700 na pełnych obrotach.
Pełne obroty to nie jest dobre wyjście ... niech chodzi na minimalnych obrotach. Co masz w tym filtrze? A i czyszczenie filtra kubełkowego to nie powinna być częsta czynność - a Ty piszesz że czyściłeś już po miesiącu? Undecided

Wodę podmieniam od początku. Co tydzień 10%. A przez ostatnie dwa tygodnie 20%.
I zostań na stałe przy tych 20% z odmulaniem przy kazdej podmianie. Ale to potem- na razie podmieniaj tak jak wyżej pisze Emi.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2009, 22:45:29 »

Dosyc wazne tez jest co masz w akwarium oprocz rybek - podloze, rosliny (jakie, ile?) ozdoby, swiatlo

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2009, 22:47:08 »

no taa szczególnie ozdoby Roll Eyes

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2009, 00:24:18 »

no taa szczególnie ozdoby Roll Eyes
szczegolnie tak - jesli sie ma w akwarium muszle, wapienie, koralowce i inne tego typu !
Tylko ze moj maly mozdzek o tym pomyslal a Twoj wielki i wszystkowiedzacy daje rady bez sprawdzenia takich waznych rzeczy !
Potrafisz tylko ganiac za mna i szukac dziury w calym - bo z logicznym mysleniem troszke jest na bakier nie mowiac juz o braku kultury

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2009, 06:09:33 »

Droga gino - jak wszyscy wiedzą masz problemy z czytaniem i rozumieniem  tekstu - więc specjalnie dla Ciebie : Kolega RedBart nie ma problemu z twardą wodą - bo twardosc ogólna jaką podaje to 7 -8 a z poziomem Azotu i fosforu w tejże wodzie cyt.: '' Martwi mnie szczególnie poziom NO3 i PO4'' koniec cytatu (a ja dodałabym do zmartwień też No2) - Więc wytłumacz mi teraz Ty- jaki to wpływ maja cyt.Ciebie:''muszle, wapienie, koralowce i inne tego typu !'' koniec cytatu - to jaki mają wpływ na poziom azotu?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2009, 14:18:04 »

Jeśli kolega ma w akwarium korzenie i liście to poziom NO3 i PO4 może się też znacząco podnieść. To nie ozdoby? Nieusuwanie uszkodzonych liści roślin lub podgniłe rośliny, liście, lignity, korzenie także znacząco podnoszą poziom NO3 więc przestańcie się przekomarzać jak przekupki na targu.

W tym przypadku sprawczynią całego zajścia jest prawdopodobnie teściowa kolegi, która jak to dobre mamusie chcą wszystko nakarmić x3.

Filtr jest świeży, ze świeżymi wkładami i to może być przyczyną pojawiającego się NO2. Po pierwszej podmianie nie rób testów bo nie warto, pewnie nic się nie zmieni. Testy zrób po tych 3 podmiankach po tygodniu a tymczasem niech ryby dostają jeść tylko raz dziennie (płatki, mrożonki, granulat) w ilości jaką zjedzą w kilku minut w całości (nie licząc tabletki dla ryb przydennych czy innych długo rozpuszczających się pokarmów, które powinny zniknąć do ok godziny, max dwóch od wrzucenia do akwarium i karmienia narybku). Jeśli te czasy są przekroczone to znaczy, ze ryby dostają za dużo papu i woda się syfi.

Pozdrawiam,
Emi

RedBart
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2009, 21:40:13 »

Jeśli kolega ma w akwarium korzenie i liście

Jest tylko jeden korzeń malutki. Wielkości pięści.

Po pierwszej podmianie nie rób testów bo nie warto, pewnie nic się nie zmieni.

I za późno przeczytałem post Smiley

Podaje dzisiejsze wskazania:
No3: 160
Po4: 3
No2:0,4

Następne testy zatem za tydzień.

Filtr jest świeży, ze świeżymi wkładami

Dokładnie tak jest. Z filtrami to w sumie dłuższa historia. Pokrótce. Kubełkowy miał awarie (po 2 tygodniach działania) i działa dopiero od tygodnia (dodałem do niego przy restarcie starter jbl). Jest jeszcze drugi kaskadowy (awaryjny), który już działa dwa tygodnie (również dostał bakterie przy starcie). Więc w tej chwili działają dwa filtry.

tymczasem niech ryby dostają jeść tylko raz dziennie

Ok. To rozwiąże problem teściowej Smiley Zatem będę je karmić tylko wieczorem.

działanie ''długofalowe'' - dosadzenia roślin
Jutro postaram się dosadzić moczarkę kanadyjską. Jakie jeszcze rośliny polecacie?

Pełne obroty to nie jest dobre wyjście

Hmmm. Filtr ma ustawienia 100-0%. Jak go wtedy ustawić?

Jutro kolejna podmiana Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2009, 22:01:56 »

Jakie jeszcze rośliny polecacie?

Rogatek, pistia, limnobium. W dużych ilościach.

Hmmm. Filtr ma ustawienia 100-0%. Jak go wtedy ustawić?

Osobiście bym go zostawiła tak jak jest ale to tylko moje zdanie. Filtr jest niedojrzały więc i tak żadne różnica czy chodzi na pół gwizdka czy na całość a z czasem i tak się jego przepływ unormuje przez bakterie i syfki, które w nim osiądą. Czy szybciej dojrzeje przez ustawienie mniejszego przepływu - nie wiem. Nie mam wiarygodnych danych na ten temat bo czy na pół gwizdka czy na full to filtr dojrzewał mniej więcej podobnie długo.

Z takim NO3 to chyba będą Ci większe podmiany potrzebne. Jak się ryby czują? Nie wykazują jakichś niepokojących objawów typu ocieranie się, chowanie się za roślinami? Aha, to NO2 i NO3 możesz szybko zbić dodając do wody Toxivec marki SERA. To tak na wszelki wypadek aczkolwiek nie powinno to być standardem. lepiej załatwiać takie coś podmianami i poszukać przyczyny.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 22:04:46 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

RedBart
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 22, 2009, 22:32:19 »

Osobiście bym go zostawiła tak jak jest ale to tylko moje zdanie.

Ok to filtra nie ruszam. A po jakim czasie mam usunąć z akwarium filtr kaskadowy?

Z takim NO3 to chyba będą Ci większe podmiany potrzebne

Co do podmian, to w takim razie jutro 40% i powtórka co dwa dni. Postaram się bez toxiveca.

Jak się ryby czują? Nie wykazują jakichś niepokojących objawów typu ocieranie się, chowanie się za roślinami?

Niestety tak Undecided Ocierają się o rośliny, kamienie itp. Mam nadzieję że jak już woda będzie ok, to i ryby zaczną zachowywać się normalnie.

lepiej załatwiać takie coś podmianami i poszukać przyczyny

Myślę, że przyczyna to przekarmienie. Zobaczymy po tygodniu podmian i ograniczenia karmienia do 1x dziennie.
RedBart
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2009, 20:35:58 »

Dzisiejsze wartości parametrów (28.01.09):

No3: 60-80
Po4: 1,5-2
No2: 0

Wykonane działania:
23.01.09 - Podmiana wody 40%.
24.01.09 - Dosadzone nowe rośliny: 5 x cacomba, 7 x moczarka, 3 x kryptotoryna (dwie małe jedna duża)
25.01.09 - Podmiana wody 50%. Likwidacja jaskini, a wraz z nią dużo brudów, wszystko było wewnątrz. Sad
27.01.09 - Podmiana wody 40%.

Cały czas ryby karmione raz dziennie.

Co proponujecie dalej. Mam wymieniać co dwa dni 30% wody, czy pozostać przy 40%? I czy mogę już wyłączyć filtr kaskadowy? Włączyłem go awaryjnie Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 28, 2009, 22:00:39 »

Bardzo ładnie!  Smiley

Zmniejsz podmiany do 20-25% ale częstotliwość na razie zachowaj póki nie zjedziesz do tych NO3 w okolicach 20-30 ppm. PO4 też wtedy zejdzie. Kontroluj stale NO2, jeśli będzie 0 to kaskadę możesz wyłączyć aczkolwiek na razie lepiej żeby jeszcze z tydzień pochodziła bo te podmianki trochę Ci akwarium "ruszyły". Jak ryby się czują? Lepiej im? Możesz po tych przejściach podać im jakieś witaminy typu SERA Fishtamin.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 22:02:59 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

RedBart
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 01, 2009, 19:57:58 »

Dziekuje bardzo Smiley

29.01.09 - Podmiana wody 20%.
01.02.09 - Miała być w sobotę, ale nie dałem rady. Podmiana wody 30%. Dodałem też odżywki dla roślin 10ml/100l. Użyłem odżywki: AquaPlant B.

Co do kaskady. Mi tam ona nie przeszkadza. Może zostać i z miesiąc Smiley W tej chwili chodzą zatem dwa filtry.

Fishtamin dostanę w przyszłym tygodniu, więc ryby muszą jeszcze trochę poczekać.

Myślę że ryby czują się lepiej. Zdarza im się jeszcze ocierać, ale już znacznie rzadziej i robią to tylko brzanki.

Kolejną podmianę robię we wtorek. A w środę kolejne testy wody.

Dziękuję Ci Emi za śledzenie moich poczynań Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: