Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Maksymalny zmierzony poziom fosforanów (PO4)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Maksymalny zmierzony poziom fosforanów (PO4)  (Przeczytany 4041 razy)
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« : Styczeń 21, 2009, 23:25:00 »

Mam pytanie/sondę do szanownych forumowiczów Good !:

Jaki mieliście maksymalny zmierzony poziom fosforanów, przy którym nie było
problemu glonów w akwarium?

I drugie pytanie: Jak długo taki poziom fosforanów się utrzymywał?

Nie chodzi mi o książkową odpowiedź, że fosforanów powinno być max 2ppm.
Chodzi mi o własne doświadczenie z wyższymi poziomami.
Czasami zdarzało mi się bowiem mierzyć aż do 5ppm PO4 (testem JBLa więc raczej wiarygodnym)
i nic złego się nie działo. No może minimalnie zielony pył na szybie.
Na dłuższą metę oscyluję w okolicach 1,5-3ppm.

Prawdopodobnie przy pewnych warunkach prowadzenia akwarium można mieć wysokie PO4
(powyżej zalecanej granicy 2ppm) bez problemów z glonami.
Może ma ktoś hipotezę na ten temat? Huh
Ja daję na przykład około 1/3 dawki mikro i dużo potasu.

Akwarium i hydroponika
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2009, 06:23:02 »

Prawdopodobnie przy pewnych warunkach prowadzenia akwarium można mieć wysokie PO4
(powyżej zalecanej granicy 2ppm) bez problemów z glonami.
Może ma ktoś hipotezę na ten temat? Huh

To nie poziom fosforanów jest odpowiedzialny za glony . To stosunek NPK.
U mnie w jednym z akwari poziom Po4 =5 utrzymywał się stale  -do puki nie założyłam hydro - które chyba masz i Ty- ale w tym samym czasie N03 było równe 160..... i lany potas     -więc radzę mierz i N jak masz takie P.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2009, 21:50:38 »

U mnie w jednym z akwari poziom Po4 =5 utrzymywał się stale  -do puki nie założyłam hydro - które chyba masz i Ty- ale w tym samym czasie N03 było równe 160..... i lany potas     -więc radzę mierz i N jak masz takie P.

U mnie NO3 jest około 10ppm z niewielkimi wachaniami, więc teoria z poprawnym stosunkiem NPK
nie pasuje. Undecided

Czy u ciebie przy NO3=160 i PO4=5 nie było problemów z glonami Huh

Akwarium i hydroponika
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2009, 06:06:44 »

zero glona

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2009, 13:34:13 »

Przy takim NO3 nawet glony nie chcą już rosnąć  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2009, 19:03:57 »

Przy takim NO3 nawet glony nie chcą już rosnąć  Grin

No tak, przy takim stężeniu to już trochę kwas azotowy nam się robi.
A propo, jakie wtedy było pH jak NO3 było 160?

Akwarium i hydroponika
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2009, 19:20:54 »

hym wiesz że nie pamiętam jakie było ph - ale skoro nie zapamiętałam to pewnie przybliżone do normy - dla tego akwa czyli ok. 7,2 - jak by było jakieś ''dziwne'' to napewno by mi to utkwiło w pamięci. Ale powiem wam że rośliny wbrew pozorom rosły bez zarzutu - mało tego ryby żyły i również nie wykazywały oznak zatrucia - ale takie parametry nie pojawiły się jak myślę z dnia na dzień tylko stopniowo się pogarszały i ryby jakoś zdążyły się przyzwyczaić... nie wiem

Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2009, 01:12:37 »

Witam
Mój ojciec który jest zdania, że nie ma sensu wymieniać wody to ma NO3 niemieżalne żadnym testem nawet po rozcieńczeniu wody awariowej z destylowaną w stosunku 1:10... czyli ma ze 600? może 1000? Pewnie równie wysoki poziom PO4. Problemów z glonem nie ma... fakt może rośliny najpiękniejsze nie są ale rosną... Glonojady mu składają ikrę na potęgę i nawet są sztuki co przeżywają (około 20%) mieczyki się plęgną choć nie rosną zbyt duże... neonki żyją około 2 lat nawet kiedys skalary złożyły mu ikrę - pleśniała w oczach... a co do PH to ma 6,6...

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2009, 21:09:22 »

Pewnie równie wysoki poziom PO4. Problemów z glonem nie ma...
Właśnie nie jest to takie oczywiste, że wszystkie pierwiastki są na proporcjonalnie wysokim poziomie.
Zwykle coś limituje wzrost roślin i ... glonów.
Akurat fosfor jest łatwo wychwytywany przez rośliny z wody, a azot z kolei zwykle się akumuluje
(jak się nie robi podmian). Więc bez pomiaru trudno zgadywać. Huh

Akwarium i hydroponika
Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 23:03:53 »

gojo123: poziom PO4 niemierzalny nawet w stosunku 1 kropla na 5 ml... testem ZOOLEK ale tym razem sprawnym (vide inny post w którym uczestniczyłeś Smiley )

Zwykle coś limituje wzrost roślin i ... glonów.

u ojca rośliny rosną, glon nie. Jedyna kwestia to rośliny u ojca bardzo szybko starzeją się i nie jest to wynikiem temperatury bo ma 26-27 przy podobnej obsadzie co moja...
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 23:07:02 wysłane przez Retne » Zapisane

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: