Cześć. Zastanawiam się nas raczkami Cambarellus Puer, ale mam już w akwarium (112 l) krewetki chyba Red Cherry, Babaulti, i Amano, i nie wiem czy raczki ich nie pożrą. Proszę więc o radę czy można je razem trzymać...
P.s. czy te raczki nie poszatkują mi roślinności?
Bo miałem już raki w akwarium (rak pasiasty - taki śmieć w naszych wodach...) i straszne spustoszenie siały w roślinności...
Roślin nie tkną z całą pewnością. Krewetek teoretycznie też nie... ale to tylko teoretycznie. Po kilku miesiącach obserwacji muszę zweryfikować twierdzenie, że tak małe raczki są w pełni bezpieczne dla krewetek. Moje puerki wyspecjalizowały się wręcz w polowaniu na redki. Czekają nieruchome, z otwartymi szczypcami i jak krewetka podejdzie odpowiednio blisko atakują gwałtownym zrywem i próbują dziabnąć ofiarę. Z reguły krewetka jest szybsza, ale za to rak jest cierpliwy i będzie tak próbował w nieskończoność. Widywałem redki przecięte idealnie na pół... Mało tego, dwa razy widziałem jak pożerają małego glonojadka(!) Nie mają absolutnie żadnych skrupułów, żeby z otwartymi szczypcami ganiać dorosłe glonojady i, co ciekawe, glonojad przed nimi ucieka. Oczywiście nie dlatego że mógłby zostać upolowany, bo jest na to po prostu za duży, ale z pewnością nie ma ochoty być nękany 'dziobaniem' szczypcami. Ponadto wydaje mi się, że całkiem nieźle idzie im polowanie na świderki. Na żywo tego nie widziałem, ale nie potrafię wskazać innego winowajcy pustych muszelek różnej wielkości, których namnożyło się wraz ze sprowadzeniem puerków.
Podsumowując: puerki choć małe, to straszni bandyci. Krewetek wprawdzie nie przetrzebią, ale trzeba się liczyć z tym że 1 na 20 upolują. Z całą pewnością nie boją się też atakować wszelkich stworzeń dennych, nawet 2-3x większych od siebie. Do tego nie funkcjonują jedynie na dnie, ale doskonale wspinają się po wysokiej roślinności i równie dobrze mogą długo przebywać pod samą taflą wody. No i jak większość raków mają bardzo silny terytorializm, a walki, poobcinane szczypce i kanibalizm to u nich norma.
Plus w tym wszystkim taki, że są odważne i szwendają się po całym akwa, co daje mnóstwo okazji do ich obserwacji