Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki w akwarium  (Przeczytany 326243 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #255 : Grudzień 23, 2010, 00:47:32 »

nie. w ogóle. ale są to dość agresywne względem siebie raki. ja trzymam parę w akwarium 120L a i tak czasem dochodzi między nimi do starć, w których mniejszy co jakiś czas traci albo nogę albo wąsa, toteż zaznaczam że należy większą ilość tych raków trzymać w dużych akwariach. dla porównania para raków papuaskich żyje u mnie zgodnie w akwarium 70L.

Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #256 : Grudzień 31, 2010, 11:18:47 »

Ja trzymałem raki pręgowane w 54l z molinezjami i nie widziałem żadnych sprzeczek nigdy, wylinki przechodzone bez problemów. Pozdrawiam Smiley

Akwa 54l.
2x Barwniak Czerwonobrzuchy
mlody_
Nowy
*

« Odpowiedz #257 : Styczeń 28, 2011, 16:44:08 »

Witam wszystkich akwarystów,zamierzam dołączyć do szerokiej rodzinki hodowców rybek i innych stworzonek wodnych,mam baniaczek 112 l. planuję typ.LT i mam pytanie czy w akwarium LT mogę mieć oprócz rybek raki,myślałem o raczku z Patzcuaro.Pytałem na innym forum,ale tam różnie doradzali i chyba niewiele mieli praktyki z rakami,w końcu trafiłem tu przeczytałem temat od przysłowiowej deski do deski ale raczej o LT nic nie było,byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie porady,pozdrawiam wszystkich.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #258 : Styczeń 28, 2011, 19:17:23 »

Powiem tak - generalnie raki i LT - to się nie uda Cheesy
Chociaż Cambarellus raczej nie kopią w podłożu więc chyba nie powinny stwarzać problemów. Piszę "chyba", bo nigdy nie miałem raków w LT. Wszystkie inne rodzaje stanowczo odradzam - zrobią Ci bagno w akwarium Smiley

Kurde :/ Dziś moja największa raczyca przeszła wylinkę i niestety została zaraz po niej zaatakowana prze swojego partnera, który pozbawił ją jednej pary szczypiec Sad Niestety nigdy nie będzie już tak piękna. Szkoda Sad Ale takie są właśnie raki morelowe, straszne agresory.

mlody_
Nowy
*

« Odpowiedz #259 : Styczeń 28, 2011, 21:56:03 »

Dlatego właśnie wybrałem ten gatunek czytałem o nim właśnie tutaj i zdecydowałem,poza tym mam zamiar ziemię przykryć matą budowlaną oczka 5 mm a następnie żwirkiem,korzonki będą miały dostęp a raczki raczej nie,ciekawe czy zda egzamin?Poza tym super zrobiłeś z tą stroną o rakach,dam znać czy siatka zda egzamin.Pozdrawiam.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #260 : Styczeń 28, 2011, 23:22:31 »

Życzę powodzenia i czekam na twoje obserwacje. Koniecznie napisz jak Cambarellusy zdały egzamin.

Jojtek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #261 : Styczeń 29, 2011, 14:42:51 »

jak przygotować akwarium dla raka marmurowego? Akwarium mam 25l. macie może jakieś linki pomocnicze?
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #262 : Styczeń 29, 2011, 15:31:14 »

http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/raki-w-akwarium-id257.html

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

jurempus
Nowy
*

« Odpowiedz #263 : Luty 06, 2011, 23:55:37 »

Ja w swoim akwa 200l mam raka czerwono szczypcowego.Rak jeszcze jest dośc małych rozmiarów na ten gatunek (6-7 cm).Rak żeruje w nocy lub rankiem kiedy na dnie zbiornika leżą odrobiny płatków lub pokarmu mrożonego.Rak ma zrobione dwie (potęzne) kryjówki z bardzo duzych kamieni.Dałem je na własny gust (obojętnie jak czyli poprostu je wrzuciłem) a rak zrobił swoje.Rak nie jest agresywny do innych ryb.No chyba że jakas sie do niego dostaje (zwykle pielęgnica zebra) to próbuje ją chwycic szczypcami.Rak bardzo czesto przepędza glonojada który jest od niego 3 razy większy.W akwa panuje zasada słabszy osobnik to martwy osobnik wtedy wkraczają do akcji zebry oraz prętniki karłowate (niebieskie) a rak po całej akcji ucztuje w swojej norze pozostałościami po rybce.Raka kupiłem dwa miesiące temu jak miał 2cm od znajomego za pare groszy (szcześcię).W akwa orpócz raka mam 2 zebry,6 sumów rekinich każdy ok 10-12cm,4 prętniki karłowate, 2 glonojady, to ci więksi mieszkańcy akwa a mniejsci to 4 gupiki i 4 mieczyki oraz jeden labeo.Mniejsze rybki żyja w zgodze z większymi.Jak na razie rak nieobgryza roślinek.A w akwa jest dużo miejsca dla każdej rybki i niezamierzam kupować więcej no chyba że jakaś pójdzie na talerz innym rybkom to dokupie
prymula
Nowy
*

« Odpowiedz #264 : Luty 07, 2011, 18:09:34 »

witam, jestem nowa, przeczytałam cały wątek

mam do zagospodarowania 15 litrowe akwarium, od ponad miesiąca poszukuję informacji na temat tak małego rakarium

akwarium jest nastawione, od tygodnia i czeka na lokatorów

początkowo miały się w nim pojawić dwa maleństwa z rodzaju Cambarellus, pozostało jeszcze utworzenie jak najwiekszej liczby kryjówek

jednak ostatnio w zoologicznym zachwyciłam się Cherax sp. ´zebra´, siedział biedny w maleńkim zbiorniku i dzielnie przekopywał dno jak mała koparka, w ciągu 10 minut zmienił kilka razy wystrój swojego lokum, miał około 5 cm

teraz pytanie, czy na początek wystarczy dla cheraxa 15litrów, a później 54?? Mąż posiada jeszcze 250 litrów, ale po przeczytaniu charakterystyki nie chce wpuścić nowego lokatora, bo ma akwarium holenderskie....

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 19:37:22 wysłane przez prymula » Zapisane
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #265 : Kwiecień 08, 2011, 20:38:52 »

Mam w krewetkarium parkę raczków miniaturek - Raczek z Patzcuaro. Samica od kilku dni pod odwłokiem ma jaja. chciałbym je rozmnożyć i utrzymać młode - dla znajomych. Jak przygotować drugi zbiornik (kotnik) i jak ma wyglądać cała procedura rozmnażania?

Dodam że już raz (z 2 miesiące temu) samica miała jaja, zniosła je w ogólnym zbiorniku i nic z tego nie było - tz. żadnych młodych nie doczekałem.

Mam do dyspozycji drugi zbiornik ~10L, grzałkę, filtr, żwirek. Każda porada na wagę złota :-)

rybka lubi pływać...
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #266 : Kwiecień 08, 2011, 22:10:31 »

Przenieś samicę do tych 10l. Jak jajeczka znikną to zbierz ją z powrotem do pierwotnego zbiornika.

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #267 : Kwiecień 09, 2011, 12:11:17 »

To wiem, interesuje mnie bardziej jakie warunki mam zapewnić w zbiorniku z jajami (temperatura, ogólne parametry wody, częstość podmian, czy jakieś rośliny wsadzać czy wystarczy filtr z napowietrzaczem)
Druga sprawa to jakie warunki zapewnić małym raczkom po wykluciu? pytania jak wyżej + czym karmić maluchy i kiedy można uznać je za samodzielne - w sensie kiedy można wpuścić je do ogólnych zbiorników/krewetkariów?

rybka lubi pływać...
ak008
Nowy
*

« Odpowiedz #268 : Lipiec 09, 2011, 07:37:10 »

Witam.
Co myślicie o dodanie 2-3 raczków cambarellus orange do gurami całujących x 5 i 4 pielegniczek ramirez.
Akwarium ładnie obsadzone roslinami, posiada 1 "most z pnia drzewa i 1 jaskinie którą obrasta mech (drewniana jaskinia).
Akwarium ma 112l wody.
ak008
Nowy
*

« Odpowiedz #269 : Lipiec 09, 2011, 08:02:35 »

I czy ktoś może posiada hodowle jakiś raków nie daleko Jarocina lub Poznania?
Bo w poznaniu sa takie po 25zł, a podejrzewam, że sprowadzenie ich do Jarocina do sklepu to wyszło by z 40zł.
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: