Witam Wszystkich rakomaniaków.
rakami zainteresowałem się gdy przywiozłem sobie z wakacji raka pręgowanego złowionego na starej żwirowni.
Rak mieszkał w akwarium 45 l i był strasznie agresywny w stosunku do rybek , karmiłem go dżdżownicami , pokarmem płatkowanym itp. Rośliny miały ciężki żywot
. Niestety miał przykry wypadek stracił szczypiec , od tamtej pory przestał polować na rybki jednak stał się skryty , większosć czasy siedział w ukryciu , zdechł przez mój błąd , podniosłem temp. w akwarium i rak sie przegrzał
Pośmiertna sekcja wykazałą ze szykował ise do wylinki ( kamyczki węglanu wapnia a żołądku).
Obecnie mam raka marmurkowego ( dorosły ) w akwarium 45 l , przy tamtym raku marmurek to baranek. Mam go od 2 tygodni i od tamtej pory zjadł mi tylko 1 rybke... bojownika ,( a rak pręgowany załatwił mi 3 rybki w 1 noc po wpuszczeniu go do zbiornika.) Roslinek marmurek nie niszczy ( posiadam jakis gatunek mchu , oraz moczarkę ) , nieprzekopuje bardzo podłoza.
Zrobiłem mu domek z kokosa , i obszerne ,,jaskinie" z kawałków skamieniałego drewna , właśnie wykopał sobie obok takiego kawałka dołek i siedzi sobie spokojnie.
Jak sprawdzić czy mój rak będzie miał młode ? Gdzieś mi się obiło o uszy że przed złozeniem jajeczek dolna krawędź odwłoku przybiera beżowy kolor , czy to prawda ? Właśnie zauważyłm to u mojego raka , a pozatym odkąd przyniosłem go ze sklepu to zmienił sobie ,,garnitur".
Pozdrawiam