Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki w akwarium  (Przeczytany 326300 razy)
Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #90 : Listopad 01, 2009, 07:50:08 »

Bodaj ich zdjęcia.
Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #91 : Listopad 02, 2009, 15:59:35 »

Mój rak liniał. Wink
misuk
Nowy
*

« Odpowiedz #92 : Listopad 02, 2009, 21:53:16 »

Płeć raka
Kilka lat temu temu kupiłem raka, nie wiem jaki gatunek. Miał ok 1cm długości. Po roku kiedy podrósł zauważyłem pod odwłokiem jajka i po pewnym czasie w akwarium zaroiło się od małych raczków. Czy to była samica? Huh A jak doszło do zapłodnienia? Wink  Ten rak od ponad roku był sam w akwarium.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #93 : Listopad 02, 2009, 21:57:43 »

Rak marmurkowy? Podobno jest dzieworodny.
Czy to ten poniżej?

(zdjęcie z Wikipedii)
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 21:59:44 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #94 : Listopad 03, 2009, 04:08:58 »

Rak marmurkowy jest dzieworodny, tzn występują tylko samicę do zapłodnienia dochodzi przez partogeneze:)

gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #95 : Listopad 03, 2009, 09:58:35 »

rak marmurkowy ?

nie polecam, plaga egipska.
Mnozy sie jak glupie ,nie da sie zapobiec temu rozmnażaniu, niszczy rosliny ,wyzyna rowno wszystko microzomium czy anubias tez ucierpi ,jest kanibalem zjada wlasne dzieci,ogolnie to agresor w stosunku do wlasnego gatunku i nie tylko. Zabija neonki i inne kasacze ,co mniejsze i mnie uwazne piękniczkowate tez padna jego/jej łupem.

Naprawde nie polecam
nie dajcie sie zwiesc w sklepach zoologicznych

Ten rak nadaje sie do jednogatunkowego akwarium tj: tylko z tym rakiem i pare kamieni
chroncie nasze srodowisko nie wyzucajcie go do naszych rzek ! ;p

amazonius fanaticus
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #96 : Listopad 03, 2009, 19:09:45 »

ale to świetny pokarm dla większych pielęgnic, ostronosów, wielopłetwców, arowan, płaszczek, itp. a prostota hodowli sprawia, że mamy stale pod dostatkiem naturalnego pokarmu dla ryb.

misuk
Nowy
*

« Odpowiedz #97 : Listopad 03, 2009, 20:33:31 »

Tak to ten. Faktycznie dewastator i kanibal. Akwarium wyglądało jak po bitwie.
Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #98 : Listopad 06, 2009, 15:12:37 »

Czy ktoś wie jak nazywają się najmniejszy i największy rak świata.

Krzosio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #99 : Listopad 08, 2009, 21:01:04 »

Nie wiem, ale dopiszę jeszcze, że rak zjadł mi Atye gabonensis!! Nosz k...!!!!!!
A pod korzeniem ma nazbierane tabletek i objada regularnie rośliny...
Coś mu odbiło!!

Czy twoje krewetki to na pewno atya gabonesis?
FOOTball
Nowy
*

« Odpowiedz #100 : Listopad 10, 2009, 20:07:13 »

Mam pytanie czy krajowe (no właśnie, a niestety, nie rodzime) raki pręgowane/sygnałowe można trzymać z rybami (neony, żyworódki, kiryski)
Czy ktoś próbował może tego połączenia? Widywałem te raki na płyciznach wśród narybku uklei, płoci, okoni itd i nie atakowały ich ale nigdy nic nie wiadomo. Marmurkowe też tak jak pręgusy wyglądają niepozornie tu niby nieduże szczypce a ponoć niezłe zawadiaki są.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 20:16:09 wysłane przez FOOTball » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #101 : Listopad 10, 2009, 20:29:14 »

Podobno rak pręgowany preferuje rośliny.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #102 : Listopad 10, 2009, 21:41:47 »

Hodowałem długi czas pręgowanego, i rośliny i ryby wyżyna i jedne i drugie zjada... tak samo jak sygnałowy. Takie zachowanie obserwowałeś dlatego bo rak nie poluje on chodzi i szuka a jak mu jakaś ryba blisko nosa podpłynie to ją capnie. Inną techniką tych raków jest zakradanie się w nocy, machając czułkami przed sobą znajdują rybę, ona nic nie czuje i ... rybke szamie co dziwniejsze zawsze ale to zawsze od głowy...

Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #103 : Listopad 30, 2009, 23:37:48 »

Wiec, nareszcie sie zalogowalem Cheesy i moze biolo mnie pamienta to ja dawid ochojski, no ale do reczy  Undecided muj rak nie wychodzi z kryjuwki juz 3 dni Sad. co robic?!?!?!?! mam raka czerwonoszczypcowanego i jest to samica Cool a ma 15cm Shocked kryjuwka jest duza a czyscilem je dzisial i nic. nie wychodzi!  Cry moze akwarium zamale 15L ale dostaje 50L na swienta Grin i mam nadzieje ze rak bedzie wychodzil czesto Undecided

Ps. klawiatura mam angielskom i na szybko to pisze wiec nie oskarzac mnie o zlo pisownie Wściekły

Ps. nie mam zdjec ale moze za tydzien Marzyciel

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #104 : Listopad 30, 2009, 23:45:53 »

Wiec, nareszcie sie zalogowalem Cheesy i moze biolo mnie pamienta to ja dawid ochojski, no ale do reczy  Undecided muj rak nie wychodzi z kryjuwki juz 3 dni Sad. co robic?!?!?!?! mam raka czerwonoszczypcowanego i jest to samica Cool a ma 15cm Shocked kryjuwka jest duza a czyscilem je dzisial i nic. nie wychodzi!  Cry moze akwarium zamale 15L ale dostaje 50L na swienta Grin i mam nadzieje ze rak bedzie wychodzil czesto Undecided

Ps. klawiatura mam angielskom i na szybko to pisze wiec nie oskarzac mnie o zlo pisownie Wściekły

Ps. nie mam zdjec ale moze za tydzien Marzyciel
Po pierwsze odrób pracę domową z języka polskiego - twój post woła o pomstę do nieba i bynajmniej nie chodzi to o angielską klawiaturę. A po drugie przeczytaj dwa pierwsze posty bo brak ci podstawowych wiadomości odnośnie chowu raków.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: