Rak który został dodany, czyli Cherax sp. blue moon jest w moim posiadaniu.
Kupiłem go w Kakadu w Warszawie (potem nie widziałem go już później w sprzedaży).
Opiszę po krótce moje obserwacje:
Rak dość płochliwy - dużo czasu spędza w kryjówce pod korzeniem. U mnie dostaje WaferMix Tetry, poza tym widzę jak "łapie" sobie mrożonki i płatki, które umnką rybom. Od czasu, gdy posadziłęm riślinę Ophiopogon gigantea zauważyłem, że coś ją podjada i to właśnie raka obwiniam za to (roślina jest bagienna więc słabo rośnie, ale ewidentnie jest podjadana), chociaż nie złapałem "dziada"
![Smiley](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/smiley.gif)
na gorącym uczynku.
Często zrzuca wylinkę, czyli szybko rośnie. Wylinka zdarza mu się co 1,5-2tyg. Wtedy w ogóle nie wychodzi i wtedy też nie je (zjada swoją wylinkę).
Gdy przegapię danie mu tabletki dla raków potrafi w akcie desperacji atakować ryby. W dzień nie udaje mu się nic wskórać, jednakże w nocy kiedy ryby potrafią polegiwać brzuchami po dnie, potrafi złapać za płetwę i ją poszarpać (obgryźć).
Gdy dostaje jedzenie regularnie - sytuacja od razu się poprawia, rybom odrastają pocięte płetwy ogonowe i jest spokój (dodam, że trzymam raka z żyworódkami).
Rak jest bardzo samodzielny i zdeterminowany w zdobywaniu pożywienia - wiecznie głodne molinezje skubią tabletkę dla raka, która powoli opada na dno. W tym czasie rak potrafi czekać już na tabletkę (świetnie wyczuwa zapach - tabletka od razu reaguje z wodą i unosi się mgiełka), a nawet wspinać się w oczekiwaniu na szybę. Gdy tabletka opada na dno - ryby dalej skubią tabletkę - rak odgania je szczypcami, a mniejszymi odnóżami, którymi podaje pokarm do otworu gębowego, chwyta tabletkę, po czym szybko znika pod korzeniem.
Nie zauważyłem, żeby w naturalnych warunkach (kiedy nie wkładam rąk do akwarium
![Smiley](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/smiley.gif)
) używał ogona do skoków.
Potwierdzam, że całkowicie ignoruje krewetki, zarówno amano, red cherry oraz - o co miałem obawę bo są podobnej wielkości - atya gabonensis.
Raka polecam, mało problemowy a radośći z obserwacji mnóstwo.