czapka
|
|
« Odpowiedz #135 : Styczeń 22, 2010, 17:58:08 » |
|
A to może dlatego mój dzisiaj w nocy wybrał sie na spacer po pokoju. Po prostu szukał czegoś smaczniejszego niż rybie żarcie.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #136 : Styczeń 24, 2010, 14:53:40 » |
|
Panowie i Panie, a może pochwalicie się swoimi rakami ? Wrzucajcie zdjęcia swoich pupili.
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #137 : Styczeń 24, 2010, 21:14:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #138 : Styczeń 24, 2010, 21:20:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #139 : Styczeń 25, 2010, 00:06:31 » |
|
piękny rak. To marmurkowy, a widzę o ciebie sporo zieleni i nawet jakieś ryby. Jak on się u Ciebie zachowuje? Masz ich więcej?
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #140 : Styczeń 25, 2010, 00:23:30 » |
|
Właśnie się wykluła bliżej nieokreślona liczbowo gromadka. Tak, trzymam go z rybami, krewetkami i roślinami. Krewetek i ryb nie rusza, nawet narybku. Rośliny chętnie zajada (przeważnie moczarkę i kabombę, innych raczej nie rusza) ale że w drugim większym zbiorniku co tydzień wycinam pół wiadra, to się tym nie przejmuję bo na bieżąco mu dosadzam.
|
|
|
|
|
|
|
KiciuniA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #141 : Styczeń 31, 2010, 16:52:54 » |
|
Witam wszystkich serdecznie! Od paru tygodni posiadam akwarium niestety bardzo małe bo 25 L. Chciałam zacząć od takiego małego żeby się na nim uczyć, ponieważ w przyszłości chcę założyć duże ( najpierw ok 200 L, następnie powyżej 500 L ). Do wystroju kupiłam parę sztucznych roślinek, ceramiczną imitację korzenia, i kamyczki. Akwarium popracowało samodzielnie przez więcej niż tydzień zanim wpuściłam doń rybki. Wtedy właśnie pojechałam na giełdę zoologiczną do Łodzi wraz z mamą. Teraz już wiem że był to zły pomysł... Po 2 godzinach łażenia w kółko mama namówiła mnie na zakup inny niż zamierzałam. Zamiast jednego bojownika zdecydowałyśmy się kupić gupiki x20, ślimaczki ok. 5, cudaczki x10, oraz malutkiego czerwonego raczka. Na początku wsadziłam je do wody w woreczkach żeby wyrównać temperaturę, po około 40 min wpuszczałam wszystkich po kolei. Przez parę dni wszystko było w porządku, oczywiście padło parę rybek które były słabsze 3 gupiki i 2 cudaczki. Raczek zachowywał się bardzo grzecznie nie zaczepiał nikogo, przechadzał się spokojnie po dnie, zjadał normalnie pokarm z Tropical'a Ichtio-vit, oraz żywy pokarm. W międzyczasie urodziły mi się małe gupiczki, trochę zostało zjedzonych ale zostały 2 uratowane. Na niektórych płetwach ogonowych u samców zaczął pojawiać się dziwny nalot, a raczej płetwy zaczęły się powoli odwijać i delikatnie strzępić z czerwonymi końcówkami, u samic natomiast zaczęły pojawiać się czerwone przebarwienia.W zeszłym tygodniu wyjechałam na weekend, więc chwilowo nad akwarium opiekę sprawował tata... Gdy wróciłam w akwarium czekało 7 maluszków i niestety ich nieżywa mama... zabrałam wszystkie 9 małych do kotnika i żyją bez żadnych problemów do dziś. Parę dni później zadecydowałam oczyścić akwarium więc wyjęłam wszystkie rybki i raczka i wymieniłam niestety za dużo wody (ok 40%...) i oczyściłam wszystko co się dało (ozdoby, gąbkę filtrującą i szyby akwarium). Gdy wpusciłam rybki z powrotem zaczęła się masakra... Następnego dnia obudziłam sie i zastałam 2 martwe rybki, w ciągu kilku godzin padały następne a raczek zaczął się dziwnie zachowywać ( zaczął biegać non stop po całym akwarium ). Od dwóch dni zaczął również wspinać się na góre po sztucznych roślinkach jakby chciał się wydostać na powierzchnię... Co chwila przystaje i się czyści. U gupików zauważyłam pleśniawkę więc wczoraj podniosłam temp. wody do 27-8 stopni i dodałam roztwór soli kuchennej. Dzisiaj zauważyłam że u rybek skupiska grzybów się pomniejszają i jest ich o wiele mniej, natomiast stan raczka w ogóle się nie poprawił... Bardzo się tym martwię... Je normalnie i płatki i żywy pokarm ale jest okropnie aktywny i w dzień i w nocy, uporczywie się czyści, nie wchodzi do ceramicznej kryjówki. Nie chce żeby się tak męczył... Proszę pomóżcie bo nie mogę się już dłużej patrzeć jak cierpi...
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #142 : Styczeń 31, 2010, 16:56:36 » |
|
Masa błędów, masz komu oddać tego raczka na przetrzymanie?? Jak dla mnie dobrym rozwiązaniem było by zacząć wszystko od nowa z naszą pomocą...
|
|
|
|
|
|
|
KiciuniA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #143 : Styczeń 31, 2010, 17:10:16 » |
|
A nie moge go gdzieś przemieścić ?? Ja się obawiam że problem może tkwić w wodzie...
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #144 : Styczeń 31, 2010, 17:47:17 » |
|
Problem napewno tkwi w wodzie z tym że po tylu błędach ciężko będzie wyjść na prostą Wywał sztuczne rośliny, załatw sobie moczarke lub rogatka i posadz, jak masz znajomego/znajomą który ma akwa weź troche syfu z jego filtra i wlej do akwa, podmieniaj wode raz na 3-4 dni tak 20 % na odstaną kranówkę... kup testy i sprawdzaj parametry na bieżąco
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 17:54:31 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
KiciuniA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #145 : Styczeń 31, 2010, 18:08:44 » |
|
Niestety dopóki mnie nie "odkopią" pługi to nie mam szans nigdzie się wydostać z domu... Bardzo bym prosiła żebyś powiedział mi jakie błędy popełniłam bo nie wszystkich jestem świadoma zapewne...
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #146 : Styczeń 31, 2010, 18:16:16 » |
|
Akwarium powinno odstać min 2 tyg, przez ten czas mierzymy parametry aby sprawdzić poziom azotynów i azotanów Jak najwięcej roślin żywych, pomogą w pozbyciu się azotu w tak małym akwa krewetki lub bojek... nie myjemy/płuczemy nic w akwa woda podmieniana co tydzień 1/3 na odstaną kranówkę
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #147 : Styczeń 31, 2010, 18:25:02 » |
|
Kiciunia i asagoth - robicie offtop. Temat ten jest poświęcony wyłącznie rakom, dlatego proszę o skupienie się na tym temacie, choć jak widzę problem kiciuni jest bardziej rozległy i dotyczy podstaw organizacji akwarium - ale to się już kwalifikuje do innego działu
|
|
|
|
|
|
|
KiciuniA
Nowy
|
|
« Odpowiedz #148 : Styczeń 31, 2010, 18:28:51 » |
|
Przy wymianie wody zawsze używam uzdatniacza a jeśli chodzi o azotany i azotyny to używam firmy tetra aqua easybalance, tak jak polecili mi w sklepie... przy użyciu postępuje zgodnie z poleceniami producenta... A czy wiesz może co się dzieje z tym raczkiem, dlaczego on sie tak zachowuje...
Napisałam tutaj głównie z powodu mojego raczka... Chciałam się dowiedzieć dlaczego się tak zachowuje i mu pomóc...
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #149 : Styczeń 31, 2010, 18:31:54 » |
|
Wydaje mi się że to już nie off top Rak najprawdopodobniej jest nadpobudliwy z zpowodu złych warunków wodnych... załóż oddzielny temat pomożemy ci naprawić te błędy lub skieruj pytania na pw.
|
|
|
|
|
|
|
|