Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki w akwarium  (Przeczytany 326229 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #180 : Luty 28, 2010, 13:22:17 »

Macie doświadczenia z rozmnażaniem Cherax Blue Moon?

Ja dodam, że jest to rak, który zjada rośliny Smiley do anubiasa włącznie, potrafi spałaszować krewetkę nawet dużą - atye gabonensis, mniejsze są za szybkie, ale rybę też potrafi zjeść - atakuje nocą Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« Odpowiedz #181 : Marzec 07, 2010, 17:47:19 »

Chciałbym się dowiedzieć czy raki marmurkowe zjadają inne ryby i krewetki? Proszę tylko o wypowiedzi tych którzy trzymali lub trzymają je z rybkami
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 17:49:45 wysłane przez punisher155 » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #182 : Marzec 08, 2010, 00:29:29 »

Chciałbym się dowiedzieć czy raki marmurkowe zjadają inne ryby i krewetki? Proszę tylko o wypowiedzi tych którzy trzymali lub trzymają je z rybkami

U mnie rozmnożył się marmurkowy w krewetkarium, które robi też za hodowlę złotych gupików.
Z moich obserwacji:
raki totalnie ignorują krewetki,
dorosłym gupikom czasem postrzępią ogony w ramach odganiania od pokarmu,
mlodych gupikow nie ruszają.
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« Odpowiedz #183 : Marzec 08, 2010, 06:44:35 »

Ja się zastanawiam nad tym czy je trzymać z neonami. Miałeś takie doświadczenie?
gałązka kwitnącej wiśni
Nowy
*

« Odpowiedz #184 : Marzec 12, 2010, 20:40:07 »

witam:)
jestem nowa na tym forum i nosze sie z zamiarem zakupu akwarium o poj. od 100-130l i obsadzenia go roslinami. Chcialabym umiescic w nim jednego raczka i raczej nie przewiduje dodatkowego rybnego towarzystwa;) jesli chodzi o sprzet to przymierzam sie do filtra zewn. Cascade 150 PENN-PLAX  a wewn. ewentualnie aquael unifilter 500UV jezeli chodzo oswietlenie to raczej pozostaloby firmowe czyli 2x 18w ze wzgledu na to nie mam pojecia jak zamontowac dodatkowa swietlowke pod pokrywe (przynajmniej na razie). przewiduje ze wzgledu na rosliny podaz CO2. raczka zamierzam wpuscic po jakims miesiacu jak roslinki sie w miare ukorzenia i akwa dojrzeje.co wy szanowni forumowicze sadzicie o tym sprzęcie i czy dla raczka bedzie to wystarczajace? czytalam ze raki potrzebuja swietnie natlenionej wody czy filtr wewnetrzny jest niezbedny i czy podaz CO2 mu nie zaszkodzi?chcialbym wypracowac jakis kompromis pomiedzy dobrze zarosnietym akwa i raczkiem:)
BartekTZR
Nowy
*

« Odpowiedz #185 : Marzec 12, 2010, 23:25:16 »

Niestety wiem z wlasnego doswiadczenia ze raczek ci bedzie ucinal roslinki.Przynajmniej tak jest u mnie a mam raka iluzjańskiego (procambarus clarkii)...
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #186 : Marzec 13, 2010, 12:06:53 »

Raki sa inne, na przyklad, nie ktore maja inny sposob zachowania Cheesy Jeden to rak demolka, a drugi to aniolek  Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 12:10:12 wysłane przez Krab » Zapisane

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
gałązka kwitnącej wiśni
Nowy
*

« Odpowiedz #187 : Marzec 13, 2010, 17:38:32 »

myslałam nad rakiem florydzkim:) z tego co piszą to w zasadzie wiekszosc rakow robi mala demolke ale jednak swoj charakterek tez maja;) i potrafia byc spokojne osobniki, moze to zalezy od zapewnienia odpowiednich warunkow zyciowych..dzis widzialam jak pewna pielegnica w sklepie akwa przekopuje z zapalem dno biorac w paszcze kamole takie sporawe po ok 1cm srednicy i rzucajac na boki az sie zrobil dol:) jesli takie "przemeblowania" robia raki to na nic kompozycje Cheesy no i wtedy trzeba pomyslec o odpoweidnim podlozu czyli piach i zwir i odpada raczej jakies podloze substratowe pod to dla roslin ;/
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #188 : Marzec 13, 2010, 23:15:35 »

zwracam uwagę na fakt iż raki dość mocno kopią w podłożu (zwłaszcza wszyscy przedstawiciele Cherax) co może być kłopotliwe w zbiornikach typowo roślinnych. raki z rodziny Procambarus w mniejszym lub większym stopniu uszkadzają rośliny co również nie jest wskazane w akwariach roślinnych. Przy florydzkim mocne ziele powinno dać radę ale raczej nic delikatnego bym przy nich nie sadził.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #189 : Marzec 15, 2010, 12:40:22 »

zwracam uwagę na fakt iż raki dość mocno kopią w podłożu (zwłaszcza wszyscy przedstawiciele Cherax) co może być kłopotliwe w zbiornikach typowo roślinnych.

Prawda to, zaiste! A potem pływają roślinki w toni, bo raczysko wstrętne przekopuje.Jak mu się zbiera na wylinkę to i w ciągu dnia sobie tam mości Smiley Mój zamieszkuje pod korzeniem, podkopał go aż do szyby Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #190 : Marzec 15, 2010, 18:52:02 »

Mieszkańców Trójmiasta chcących zaopatrzyć się w raki odsyłam do gdańskiego "Okazu". W nowej dostawie przyjechało mnóstwo raków - jest w czym wybierać. Jest kilka Cheraxów (w tym młody Ch.destructor - chyba samiec), młodziutki florydzki, kilka gatunków Cambarellus (w tym C.puer i C.patzcuarese 'Orange') i kilka odmian barwnych Procambarus clarkii (biała, czerwona, blue pearl, żółta i przepiękna pomarańczowa).
Sam zaopatrzyłem się tam dzisiaj w raczki z patzcuaro.

BartekTZR
Nowy
*

« Odpowiedz #191 : Marzec 21, 2010, 13:39:50 »

Mam pytanie.
Jeden z moich raczkow marmurkowych nosi jajeczka.
Czy jesli z tych jajeczek wykluja sie mlode to czy raki procambarus clarkii moga im zagrozic w jakis sposob?
keron
Nowy
*

« Odpowiedz #192 : Marzec 22, 2010, 08:26:40 »

Lukas chylę czoło. Fajnie. że ktoś się zabrał za opisanie tych stworzonek i do bardzo przystępnie.Świetna robota. Mam sentyment do tych potworków. Niedługo chyba wznowie hodowlę. Jak narazie rozmnożyłem czerwone pazurki. Zobaczymy jak dalej. Pozdrawiam.Smiley
trela56
Nowy
*

« Odpowiedz #193 : Marzec 25, 2010, 07:44:43 »

Po miesięcznym oczekiwaniu pojawiły się u mnie raki luizjańskie. Samica z młodymi została odstawiona do oddzielnego zbiornika. Na dzień dzisiejszy raczki poruszają się już swobodnie po całym zbiorniku dodam że mają w granicach 4-6 dni.
Mam pytanie :
Czy już mogę odstawić samicę ?
I czym karmić młode raczki ?
Z góry dzięki za podpowiedzi
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #194 : Marzec 25, 2010, 22:28:59 »

Lukas chylę czoło. Fajnie. że ktoś się zabrał za opisanie tych stworzonek i do bardzo przystępnie.Świetna robota. Mam sentyment do tych potworków. Niedługo chyba wznowie hodowlę. Jak narazie rozmnożyłem czerwone pazurki. Zobaczymy jak dalej. Pozdrawiam.Smiley
Mi też brakowało zestawienia informacji na temat tych stworzeń w języku polskim, dlatego zdecydowałem się na stworzenie tematu. Możemy sobie z dumą powiedzieć że dzięki temu nasze forum było pierwszym polskojęzycznym miejscem sieciowym, w którym można było znaleźć przynajmniej podstawowe informacje na temat tylu gatunków raków Smiley Swoją drogą nie spodziewałem się, że temat stanie się aż tak popularny.

Cytat: trela56
Czy już mogę odstawić samicę ?
możesz
Cytat: trela56
I czym karmić młode raczki ?
młode prawdopodobnie jedzą to samo co dorosłe

Mam pytanie.
Jeden z moich raczkow marmurkowych nosi jajeczka.
Czy jesli z tych jajeczek wykluja sie mlode to czy raki procambarus clarkii moga im zagrozic w jakis sposob?
oczywiście, luizjańskie na pewno zjedzą część młodych

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: