Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki w akwarium  (Przeczytany 326263 razy)
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #225 : Sierpień 13, 2010, 09:14:11 »

Mam akwarium 30l i zastanawiam sie nad kupnem raka. to akwarium jest na razie jako kwarantanna (chociaż nie bylo potrzeby zeby je uzywac do tego celu, nie bylo w nim chorej ryby) i jako hodowla roslinek.
Mam pytanie w sprawie raka amerykanskiego (nie jestem pewna czy ten gatunek jest w sklepie bo nazwy nie bylo tylko z wygladu najbardziej pasuje): jaka jest dla tego gatunku odpowiednia temperatura (minimalna i maksymalna)? oraz jakie najlepsze podłoże będzie pasowało?
Mam do wyboru z podłoży: czarny kwarc Hagen lub piasek morski (wymyty, wygotowany, wymyty) lub male kamyczki reczne, a moze wszystko razem?? (dodam ze na razie te roslinki zyja sobie w kwarcu Hagen, ale moge zrobic restart specjalnie dla raka).

edit: pytanie kolajne: czy rak moze jesc pokarm JBL Gammarus (water fleas)?(dodam ze jest to pokarm dla zolwi).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2010, 09:41:08 wysłane przez Kantara » Zapisane

Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #226 : Sierpień 14, 2010, 09:58:01 »

Nikt nic nie doradzi? :|

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #227 : Sierpień 14, 2010, 10:30:59 »

Nie wiem nic o raku o którego pytasz..ale..... do jakiej On wielkości dorasta?
Bo w takim litrażu to najwyżej o raczki "mini" można się pokusić- typu Puer, Orange

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #228 : Sierpień 14, 2010, 10:37:14 »

Na raka amerykańskiego to akwarium chyba za małe, ale tak jak przedmówca napisał możesz mieć np.  2x  Cambarellus Patzcuarense Orange 
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #229 : Sierpień 14, 2010, 11:22:35 »

Ok dzieki wielkie za rady Smiley Bede w sklepie pewnie jakos w tym tygodniu to zobacze co to dokladnie jest za gatunek, jesli to faktycznie amerykanski to nie kupie, bo amerykanskie zdaje sie do 12 cm dorastaja wiec nie ma co go meczyc w tak malym baniaczku. Moze zatem takie zbiornik bylby dobry na krewetki?

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #230 : Sierpień 14, 2010, 14:09:46 »

na krewetki nada się jak najbardziej- oczywiście krewetki karłowate..typu Red Cherry, Biene, Pinokio

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #231 : Sierpień 15, 2010, 14:48:12 »

i tutaj na krewetkach skończymy. wątek poświęcony jest rakom a nie krewetkom.

Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #232 : Sierpień 17, 2010, 13:50:06 »

Rak w sklepie okazał się rakiem amerykańskim wiec nie kupię, tym bardziej, że innych gatunków nie zamierzają sprowadzać. Dziękuję za porady Smiley

Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #233 : Sierpień 20, 2010, 21:50:42 »

Witam! Jestem nowy i chciałbym się Was spytać o raki które są w rzekach płynących. Czy one są chronione? Jak nie to czy nadają się do akwarium? Na innych stronach patrzyłem i nie mogłem ze zdjęć ustalić jego nazwy. Z góry dziękuję Smiley   

Akwa 54l.
2x Barwniak Czerwonobrzuchy
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #234 : Sierpień 20, 2010, 22:10:32 »

Najczęściej złapiesz raka pręgowanego (rak amerykański), bo on jest plagą w naszych wodach i sam się rozmnaża, do tego bardzo szybko.
Co do innych polecam choćby Wikipedię i aparat do zrobienia zdjęcia nad wodą.  Cheesy
Obawiam się, że innych gatunków raka, niż pręgowany, nie spotkasz.
Gdybyś znalazł raka szlachetnego, to zgłoś się do speców od raków, bo to bardzo ważna wiadomość.  Wink Ja tak sobie żartuję, ale z rakami w Polsce nie jest dobrze.  Sad
Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #235 : Sierpień 20, 2010, 22:24:42 »

Tu gdzie chodzę nad rzeczkę popływać to plaga normalnie. Przy brzegu podniesie się deskę, korę albo coś podobnego to tyle ich jest :O nie mają więcej niż 8cm. Ale nad inną rzeką jest ich mniej ale duże prawie jak dłoń dorosłego człowieka.

Akwa 54l.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #236 : Sierpień 20, 2010, 23:05:41 »

na pierwszej stronie znajdziesz informacje o rakach występujących w polskich wodach. jest tam napisane, które są chronione, a które nie. generalnie można je trzymać w akwarium, ale nie lubią ciepłej wody.

Konrad.xD
Nowy
*

« Odpowiedz #237 : Sierpień 21, 2010, 00:13:22 »

Ja mam 2 raczki z rzeczki i jeden już przeszedł wylinkę. Powiem wam że one mają chyba brzuchy bez dna Cheesy daje im tabletki i mrożoną ochotkę. Mam dużo kryjówek na dnie i teraz widzę jak żerują Smiley  Mam je w 60l baniaku i są w nimi malutkie molinezje i gupiki i żyją w zgodzie Grin pozdrawiam nocnych marków!!! Smiley

Akwa 54l.
karbowy
Nowy
*

« Odpowiedz #238 : Wrzesień 01, 2010, 21:41:42 »

Cześć. Zastanawiam się nas raczkami Cambarellus Puer, ale mam już w akwarium (112 l) krewetki chyba Red Cherry, Babaulti, i Amano, i nie wiem czy raczki ich nie pożrą. Proszę więc o radę czy można je razem trzymać...
P.s. czy te raczki nie poszatkują mi roślinności?
Bo miałem już raki w akwarium (rak pasiasty - taki śmieć w naszych wodach...) i straszne spustoszenie siały w roślinności...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 21:43:35 wysłane przez karbowy » Zapisane
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #239 : Wrzesień 12, 2010, 11:20:12 »

witam was.
mam akwa 45l chce tam krewetki walnac i mysle nad rakiem Raczek moczarowy  ile on potrzebuje min akwa i zy nie niszczy roslin i czy jest latwy w chodowli
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 22
  Drukuj  

Skocz do: