Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 22
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki w akwarium  (Przeczytany 326275 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #270 : Lipiec 09, 2011, 08:39:32 »

do tych ryb raki pasują, choćone zyją w skrajnie zasadowych i twardych wodach jednak jak i moja praktyka pokazuje wytrzymuja wiele bez uszczerbku na zdrowiu. Za to te twoje gurami calujace to kompletnie nie ten baniak - za maly dla nich zdecydowanie.

ak008
Nowy
*

« Odpowiedz #271 : Lipiec 09, 2011, 08:41:39 »

To co proponowałbyś?
Bo mam jeszcze jedno akwa 100l z samymi roślinami, ale chciałbym połączyć i raki i rybki.

Bo Gurami by pasowały wymaganiami, średnio twarda woda jest i 26stopni woda, a Ramirezy własciwie dopiero miałem zamiar kupić w poniedziałek.
Ale sie nad tym mogę wstrzymać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2011, 08:46:44 wysłane przez ak008 » Zapisane
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #272 : Lipiec 09, 2011, 17:08:32 »

ja bym proponowal oddac komus ktoma wieksze akwarium gurami calujace. Ramirezki z kolei wola miekka wode, wiec lepiej ich nie laczyc z raczkami kore lepiej beda sie czuly w twardej. Do twardej wody i 112 litrach mozesz dac np. platki, mieczyki tez ujda (choc na styk). Poszukaj ogolnie ryby ktore conajmniej  srednio twarda wode lubia albo twarda

Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #273 : Marzec 14, 2012, 15:43:27 »

Witam Wszystkich rakomaniaków.
rakami zainteresowałem się gdy przywiozłem sobie z wakacji raka pręgowanego złowionego na starej żwirowni.
Rak mieszkał w akwarium 45 l i był strasznie agresywny w stosunku do rybek , karmiłem go dżdżownicami , pokarmem płatkowanym itp. Rośliny miały ciężki żywot  Cheesy. Niestety miał przykry wypadek stracił szczypiec , od tamtej pory przestał polować na rybki jednak stał się skryty , większosć czasy siedział w ukryciu , zdechł przez mój błąd , podniosłem temp. w akwarium i rak sie przegrzał  Cry  Pośmiertna sekcja wykazałą ze szykował ise do wylinki ( kamyczki węglanu wapnia a żołądku).
Obecnie mam raka marmurkowego ( dorosły ) w akwarium 45 l ,  przy tamtym raku marmurek to baranek. Mam go od 2 tygodni i od tamtej pory zjadł mi tylko 1 rybke... bojownika ,( a rak pręgowany załatwił mi 3 rybki w 1 noc po wpuszczeniu go do zbiornika.)  Roslinek marmurek nie niszczy ( posiadam jakis gatunek mchu , oraz moczarkę ) , nieprzekopuje bardzo podłoza.
    Zrobiłem mu domek z kokosa , i obszerne ,,jaskinie" z kawałków skamieniałego drewna , właśnie wykopał sobie obok takiego kawałka dołek i siedzi sobie spokojnie. 
    Jak sprawdzić czy mój rak będzie miał młode ? Gdzieś mi się obiło o uszy że przed złozeniem jajeczek dolna krawędź odwłoku przybiera beżowy kolor , czy to prawda ? Właśnie zauważyłm to u mojego raka  , a pozatym odkąd przyniosłem go ze sklepu to zmienił sobie ,,garnitur".
  Pozdrawiam

POzdrawiam wszystkich akwarystów. niech litraż bd z Wami !
Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #274 : Marzec 22, 2012, 14:50:54 »

Rak złożył jajeczka Cheesy i strasznie przekopał akwarium

Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #275 : Kwiecień 07, 2012, 08:21:01 »

Nierozumiem co się stało z jajkami , powinny wylegnać się w przyszły wtorek a wczoraj rak wyszedł z kryjówki i nie ma jajek Sad młodych też niewidzę pod odwłokiem miał chyba tylko ze 3 jajeczka a złożył ich całe grono. Czy ryby mogły mu je zjeść ? Mógł by to zrobić kirys żółtopasy ? Ma twardą skórę i szczypce raka nigdy nierobiły na nim wrażenia wiec jego podejzewam.
     I co dziwne jajka były chyba  białe po złożeniu i te co pozostały też są białawo żółte.
Pomóżcie proszę.

Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #276 : Kwiecień 09, 2012, 14:46:04 »

To forum jest wymarłe czy jak ? Nikt nieodpowiada z tych jajeczek co zostały chyba się raczki wykluły dokłądnie nie widzę bo samica bardzo mało wychodzi , zastanawiam się jakby to tałatajstwo wyłowic jak siewylegnie zawsze to choc 3 raczki będą

Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #277 : Kwiecień 27, 2012, 17:12:39 »

Kurde wpuściłem parkę traszek do akwa i juz na starcie rak dopadł samca Sad od ostatniej wylinki się strasznie agresywny ten mój marmurek zrobił , wcześniej nic rybom nie robił a teraz bez przerwy je goni.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #278 : Kwiecień 28, 2012, 08:07:12 »

Rak marmurkowy znajda ryby, więc nie dziwne, że i płaza pożarł. Trzymasz w 45 litrach raka z platydorasem i traszkami? Te traszki to jakieś egzotyczne, czy nasze polskie znajdujące się pod ochroną?
toras
Nowy
*

« Odpowiedz #279 : Sierpień 20, 2012, 09:49:47 »

rak marmurowy to najlepsze co przytrafiło się mojemu akwarium. Pięknie się prezentuje  Afro

Miałeś niebezpieczny wypadek anglia słynie z wysokich odszkodowań
Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #280 : Sierpień 29, 2012, 15:35:35 »

mam obecnie zbiornik 75 l i dokupiłem 2 raczka , niestety zaraz po wpuszczeniu stracił szczypiec Sad wszedł do groty mojego pierwszego raka który obecnie ma trochę jajeczek Cheesy i nowy lokator został  nie mile potraktowany). Boję się o małe raki gdyż posiadam 4 malutkie ( 4 - 5 cm ) sumiki karłowate. A z tego co wiem to raki im bardzo samkują.
Mam pytanie : czy kirysy stanowią zagrozenie dla małych raków ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2012, 19:55:18 wysłane przez Cancer45l » Zapisane

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #281 : Wrzesień 02, 2012, 20:21:09 »

u mnie dzisiaj w akwarium  zamieszkały  raki czerwone  (Procambarus clarkii - Rak luizjański)

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
aniaaa
Nowy
*

« Odpowiedz #282 : Wrzesień 03, 2012, 10:38:48 »

Witam, szukałam na ten temat w necie ale nic nie moge znalesc.
10 sierpnia wiec ponad 3 tyg temu moja samica raczka Cambarellus z Patzcuaro zniosła jajka.
Najpierw były olwikowe, pozniej czarne a na koniec brzoskwiniowe.
Dzisiaj przeszla wylinke i znalazlam jej pancerz z wszystkimi jajeczkami.
Czy sa jakies szanse by a tych jajeczek jeszcze wykluły sie małe raczki?
Cancer45l
Kakaowy murzyn
Nowy
*

« Odpowiedz #283 : Wrzesień 29, 2012, 13:12:44 »

Pytanie : mój biedny rak nie chciał długo jesć miał jajka niestety bez wylegu , przygniotło go skamieniałe drewno i myślałem ze złamany ma tylko kawałek roztocha a dzisiaj sie okazało że ma peknięty pancerz i to grubo pękniety Sad nie je obrósł jakimś glonem czy grzybem Sad Jest szansa że z tego wyjdzie ? kolor pancerza b.ciemny jak przed wylinką

szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #284 : Październik 02, 2012, 15:32:00 »

witam  gdzie moge dostac raczka Cambarellus patzcuarense w dobrej cenie

Drukuj  

Skocz do: