Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Ankieta
Pytanie: Czy w akwarium 10l można trzymać rybki?
Od 1 do 5 sztuk - 2 (8.7%)
nie można - 10 (43.5%)
narybek - 4 (17.4%)
krewetki - 7 (30.4%)
wyrzuć to akwa - 0 (0%)
Głosów w sumie: 22

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa bez filtra  (Przeczytany 13164 razy)
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Styczeń 24, 2009, 22:09:16 »

Zrób sobie jakieś małe akwarium roślinne, bez rybek. Będzie ładne - a jak nie, to trzymaj jako szpital lub akwa na narybek... Nic więcej.

Red cherry możesz kupić ze 2 - ale wtedy musi być już filterek.

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Styczeń 24, 2009, 22:12:47 »

Taki baniaczek moze jedynie słuzyc jako akwarium tarliskowe dla małych ryb  Wink Ale i tak bedzie potrzebny filtr grzałka termometr
 Good !
Zakładając ze masz gdzie pózniej przełozyc młode  Undecided
Ale widze ze z twoim podejsciem do hodowli cienko, wiec nawet nie ma co sie zabierac do rozrodu ryb  Cheesy
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Styczeń 24, 2009, 22:47:26 »

no widze, znasz sie znakomicie - amanki sa duzo wieksze od RC i badzo ruchliwe, potrafia nawet wyskoczyc z baniaczka

hahahahaha to chyba jak je będziesz goniła kijkiem to będą ruchliwe amano to krewetka nie lubiąca pływać raczej chodzi po podłożu i wcale nie jest dużo większa od RC bo rośnie tylko do 4 cm a RC do 3,5 to tylko o,5 cm różnicy.Zastanów się czasem co piszesz...
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Styczeń 24, 2009, 23:45:02 »

Amano spokojnie rosną do 5 cm i wcale nie są takie mało ruchliwe. Popływać też sobie lubią od czasu do czasu. Podejrzewam, że opinia o ich słabej ruchliwości wynika z tego, że na ogół są trzymane z rybami, a nie w typowych krewetkariach, a przed rybami przeważnie się chowają.

A w ogóle pomysł trzymania dwóch krewetek jest zupełnie chybiony, bo one są stadne...

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #34 : Styczeń 25, 2009, 07:17:28 »

Amano spokojnie rosną do 5 cm i wcale nie są takie mało ruchliwe. Popływać też sobie lubią od czasu do czasu. Podejrzewam, że opinia o ich słabej ruchliwości wynika z tego, że na ogół są trzymane z rybami, a nie w typowych krewetkariach, a przed rybami przeważnie się chowają.
Moje Amano też mają 5cm jak nie więcej(samice) różnica pomiędzy nimi a redcherry jest ogromna, nie tylko w wielkości ale i w zachowaniu.Moje Amano są razem z rybami i są bardzo ruchliwe , podpływaja do karmienia razem z rybami i potrafię przeganiać ryby aby mieć lepszy dostęp do pokarmu zdarza sie też nie raz że krewetka wyrwie kiryskowi granulkę prosto z pyska i zwiewa . A redcherry trzymałam długi czas bez ryb w dedykowanym im krewetkarium i nigdy nie wykazywały się specjalną ruchliwością teraz mam je z małymi rybkami i ich zachowanie nie uległo zmianie .

OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Styczeń 25, 2009, 08:35:29 »

Taki baniaczek moze jedynie słuzyc jako akwarium tarliskowe dla małych ryb  Wink Ale i tak bedzie potrzebny filtr grzałka termometr
 Good !
Zakładając ze masz gdzie pózniej przełozyc młode  Undecided
Ale widze ze z twoim podejsciem do hodowli cienko, wiec nawet nie ma co sie zabierac do rozrodu ryb  Cheesy

Młode już dawno rozmnażałem i rozmnaż am ale zawsze trzymam je w kotniku z siatki w akwarium 112l
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Styczeń 25, 2009, 08:56:11 »

Znasz się dobrze, ale chyba nie bardzo dobrze.
Jak się ma olej w głowie i trochę doświadczenia to można krewetki i w 3l trzymać, bez żadnego osprzętu.
Pozostaje kwestia, czy umiemy ;]

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Styczeń 25, 2009, 08:56:12 »

dwight, jak zwykle farmazony.
Amano od 40l, cherry, czy babaulti dla początkujących od 10-15l

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Styczeń 25, 2009, 13:57:25 »

Moje Amano też mają 5cm jak nie więcej(samice) różnica pomiędzy nimi a redcherry jest ogromna, nie tylko w wielkości ale i w zachowaniu.Moje Amano są razem z rybami i są bardzo ruchliwe , podpływaja do karmienia razem z rybami i potrafię przeganiać ryby aby mieć lepszy dostęp do pokarmu zdarza sie też nie raz że krewetka wyrwie kiryskowi granulkę prosto z pyska i zwiewa . A redcherry trzymałam długi czas bez ryb w dedykowanym im krewetkarium i nigdy nie wykazywały się specjalną ruchliwością teraz mam je z małymi rybkami i ich zachowanie nie uległo zmianie .

U mnie jest zupełnie odwrotnie to amano siedzą całymi dniami w jednym miejscu i skubią glony fire red natomiast pływają po całym zbiorniku
różnica między amano i fire red jest ogromna? ciekawe samice moich red cherry mają po 4 cm i są większe od samców amano.

dwight, jak zwykle farmazony.
Amano od 40l, cherry, czy babaulti dla początkujących od 10-15l

poczytaj troche o krewetkach człowieku bo twoja wiedza jest powalająca...
amano do 40l? człowieku zastanów się co ty piszesz dlaczego dla amano jest 10 razy większy zbiornik niż dla RC? przecież ich wielkość jest zbliżona.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 14:00:10 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Styczeń 25, 2009, 14:34:32 »

dwight 18 to moze Ci pomoze
RED CHERRY:  http://krewetki.org/strona/opisy/heteropoda/redcherryopis1.html
AMANO: http://krewetki.org/strona/opisy/japonica/japonica.html
i podobne
http://krewetki.org/strona/opisy/cfbabaulti/babaulti.html
http://krewetki.org/strona/opisy/cantonensis/crystal.html
i to nie nasze wymysly - tylko fakty niezaprzeczalne ! wiec swoje wywody i znakomite wiadomosci na temat krewetek, znajomosci ich budowy (wielkosci) i zachowania moze poprzesz jakimis dowodami ? - bo samo "u mnie sa takie i zachowuja sie tak" to stanowczo za malo
A i owszem anomalia sie trafiaja wsrod roznych stworzen tak jak i wsrod forumowiczow  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 14:37:03 wysłane przez gina2006 » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Styczeń 25, 2009, 15:31:26 »

i to nie nasze wymysly - tylko fakty niezaprzeczalne ! wiec swoje wywody i znakomite wiadomosci na temat krewetek, znajomosci ich budowy (wielkosci) i zachowania moze poprzesz jakimis dowodami ? - bo samo "u mnie sa takie i zachowuja sie tak" to stanowczo za malo

mówie tylko jak jest u mnie... a ty posługujesz się stronami z internetu.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Styczeń 25, 2009, 15:51:08 »

RC można trzymać od 20l wzwyż!
uwierz mi znam się na krewetkach bardzo dobrze i ci powiem taką ciekawostkę amano wcale nie potrzebuje większego zbiornika od RC ponieważ
jest to krewetka raczej mało ruchliwa a RC bardzo lubi sobie popływać a więc ŻADNYCH KREWETEK DO 10L!!!!!!
hahahahaha to chyba jak je będziesz goniła kijkiem to będą ruchliwe amano to krewetka nie lubiąca pływać raczej chodzi po podłożu i wcale nie jest dużo większa od RC bo rośnie tylko do 4 cm a RC do 3,5 to tylko o,5 cm różnicy.Zastanów się czasem co piszesz...różnica między amano i fire red jest ogromna? ciekawe samice moich red cherry mają po 4 cm i są większe od samców amano.
poczytaj troche o krewetkach człowieku bo twoja wiedza jest powalająca...
amano do 40l? człowieku zastanów się co ty piszesz dlaczego dla amano jest 10 razy większy zbiornik niż dla RC? przecież ich wielkość jest zbliżona.

mówie tylko jak jest u mnie... a ty posługujesz się stronami z internetu.
To wszystko co napisales przed jest porada, nakazem czy zakazem i wysmiewaniem sie z innych ze nie znaja tematu "krewetka RC czy AMANO" a sam masz znakomite wiadomosci na ten temat podwazajace slowa innych - wiec Ci udowodnilam ze nie masz racji, jesli nie wystarczyly Ci slowa pisane przez nas
Wiec teraz nie odwracaj kota ogonem !!!  Wściekły i na drugi raz zanim cos poradzisz lub komus zarzucisz dowiedz sie dokladnie a nie tylko ze swoich obserwacji - bo to stanowczo za malo !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 15:57:27 wysłane przez gina2006 » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Styczeń 25, 2009, 16:18:41 »

To wszystko co napisales przed jest porada, nakazem czy zakazem i wysmiewaniem sie z innych ze nie znaja tematu "krewetka RC czy AMANO" a sam masz znakomite wiadomosci na ten temat podwazajace slowa innych - wiec Ci udowodnilam ze nie masz racji, jesli nie wystarczyly Ci slowa pisane przez nas
Wiec teraz nie odwracaj kota ogonem !!!   i na drugi raz zanim cos poradzisz lub komus zarzucisz dowiedz sie dokladnie a nie tylko ze swoich obserwacji - bo to stanowczo za malo !

nie podniecaj się tak...
spytaj się hodowcy krewetek czy nie zdarzają się samice fire red po 4 cm oczywiście że się zdarzają ja mam ich sporo mam jakieś inne krewetki?zmutowane?
chyba nie...  a czemu uważasz że obserwacje to za mało? przecież ten kto pisze informacje na stronach internetowych pisze wiadomości ze swoim obserwacji.Jak tak sugerujesz się tymi stronami www to proszę bardzo tu pisze że krewetki amano można trzymać w 20 l:
http://www.akwa.aip.pl/krewamano.html
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 25, 2009, 16:55:32 »

Nie podniecam sie, ale czytajac przez Ciebie napisane "Zastanów się czasem co piszesz..." , "poczytaj troche o krewetkach człowieku bo twoja wiedza jest powalająca...", "człowieku zastanów się co ty piszesz", "hahahaha" czy "uwierz mi znam się na krewetkach bardzo dobrze" - a pozniej niedorzecznosci
 to wlasnie inni ktorzy sie znaja na krewetkach moga napisac np. hahahaha a tak naprawde zaplakac nad niewielka wiedza wysmiewajacego
A na stronce ktora podales owszem jest napisane " Wg serwisów poświęconych bezkręgowcom na każde 5 sztuk powinno przypadać akwarium 20l wody." - czyli tylko WODY + podloze, rosliny, ozdoby, sprzet co razem daje duzo wiecej niz 20 L akwa ktore Ty proponujesz 
przecież ten kto pisze informacje na stronach internetowych pisze wiadomości ze swoim obserwacji.
Tylko ze taka strona jest poprzedzona wieloletnimi badaniami, moze i przez wielu badaczy - a nie obserwacja jednego dwight 18 w jego niedawno zalozonym baniaczku  Grin  i skonczylam dyskusje na ten temat - pozdrawiam  papa

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Styczeń 25, 2009, 17:24:53 »

Tylko ze taka strona jest poprzedzona wieloletnimi badaniami, moze i przez wielu badaczy - a nie obserwacja jednego dwight 18 w jego niedawno zalozonym baniaczku    i skonczylam dyskusje na ten temat - pozdrawiam 

a to trzeba jakiś badań żeby zaobserwować zachowanie danej krewetki? w niedawno założonym baniaczku? akwarium ma już z 1 rok to wystarczający okres czsu na zobaczenie jak krewetka się zachowuje.

Wg serwisów poświęconych bezkręgowcom na każde 5 sztuk powinno przypadać akwarium 20l wody." - czyli tylko WODY + podloze, rosliny, ozdoby, sprzet co razem daje duzo wiecej niz 20 L akwa ktore Ty proponujesz

no nie wiem ta strona jest przeznaczona dla zwykłych ludzi którzy na pewno by się nie domyślili że tu nie chodzi o akwarium 20l poza tym powiedziałem że amano potrzebują ok 10l większego zbiornika niż RC co daje ok 30l i odjąć od tego ozdoby, podłoże itp. wychodzi 20l wody a więc
nie wiem dlaczego się tak upierasz dalej przy swoim a wniosek z tego taki że żadnych krewetek do 10 l !!!
również pozdrawiam  papa
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: