Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Muszle w akwarium  (Przeczytany 6225 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« : Styczeń 25, 2009, 11:37:37 »

Zastanawia mnie fakt ze nie powinno sie trzymac muszli w akwariach.
 Ale slimaki typu swiderki, rozdetki, helena czy inne sa bardzo polecane (niektore w spoooorych ilosciach).
A przeciez to tez muszle i czesto tyle ze z pewnoscia przekraczaja swoim skladem 2 czy 3 muszle wlozone jako ozdoba
Tylko prosze nie napisac ze chodzi w takim wypadku o muszle morskie, bo w piaskach rzecznych tez jest sporo muszli bardzo ladnych nadajacych sie jako ozdoba (wiekszych i mniejszych) i chyba nie zostaly naniesione z morza.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2009, 21:28:52 »

To zależy w jakich akwariach tam gdzie woda ma być miękka i kwaśna nie powinno ich być bo muszla ma właściwości zatwardzające wodę ale w akwa dla muszlowców są jak najbardziej pożądane .

Młode ampularie oddam
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2009, 21:43:52 »

Puste muszle powolutku rozpuszczają się w wodzie, zwiększając jej twardość i zasadowość.

Żywe ślimaki budują swoje muszle pobierając do tego składniki z wody.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2009, 21:52:22 »

Mnie wlasnie chodzi o akwaria slodkowodne towarzyskie, nie z muszlowcami itp
Żywe ślimaki budują swoje muszle pobierając do tego składniki z wody.
Tak, ale rosnac zostawiaja mala muszle (lub jak sa wyjadane z muszli) tez zwiększając jej twardość i zasadowość i takich pustych jest sporo - czasem je wybieram, ale nie zawsze sa na widoku.
I jesli sie ma sporo slimakow w akwa to takich pustych tez moze byc duzo, a to tak jak by wsadzil wieksza muszle dla ozdoby
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 21:54:44 wysłane przez gina2006 » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2009, 22:22:28 »

Tak, ale rosnac zostawiaja mala muszle
Że co?

Muszelki po małych martwych ślimaczkach oczywiście trzeba wybierać, ale to chyba się robi samo przy zwykłym odmulaniu.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2009, 23:03:00 »

Że co?
Moze sie zle wyrazilam, ale sporawo mam pustych muszli i nie bardzo wiem skad sie biora
A odmulacz mam zawsze z sitkiem by nie wciagalo narybku czy swiderkow

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2009, 23:55:13 »

No raczej źle się wyraziłaś  Grin Ślimaki to nie krewetki i skorupek nie zmieniają  Grin

No w każdym razie pustych muszelek po ślimaczkach akwariowych też trzeba się z akwarium pozbywać. Również z powodów estetycznych

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2009, 06:32:59 »

Staram sie sprzatac wszystkie,ale i tak sporo zostaje w zwirku (widac to dokladnie przy restarcie lub dosadzaniu roslin)
Jednak odbieglismy od tego o co mi glownie chodzilo ze jednak sa (bo nie sposob wszystkie sprzatnac) i moze w niewielkim stopniu ale zatwardzaja wode tak jak u tego co nie ma slimakow ale wlozyl muszle dla ozdoby.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2009, 08:59:50 »

No nie da się ukryć.

Ale co innego, jak jakies tam małe muszelki sie w sposób naturalny pojawiają w akwarium w niewielkich ilosciach, a co innego, jak ktoś specjanie muszle do akwarium wkłada - w dodatku przewaznie duże

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 26, 2009, 10:27:47 »

Ale sa ryby które lubia muszle  Wink Np. muszlowce 
http://www.man.poznan.pl/~dominito/akwarium/DSCN1555.jpg

No nie da się ukryć.

Ale co innego, jak jakies tam małe muszelki sie w sposób naturalny pojawiają w akwarium w niewielkich ilosciach, a co innego, jak ktoś specjanie muszle do akwarium wkłada - w dodatku przewaznie duże

Ale czasami pojawia sie plaga i nagle znika w tak szybkim tempie jak sie pojawiła  Wink
Cos mi sie zdaje ze jezeli jest duze akwa to jakis wiekszych zmian w twardosci nie ma.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 13:25:31 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2009, 11:37:57 »

Ale gina nie o to pytała

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2009, 11:54:04 »

Ciekawy temat - też mnie to zastanawia.
Ostatnio robiłem w akwarium porządki, przesadzałem rośliny i jak wyrwałem pole dużego heńka - to okazało się, że strasznie dużo muszelek po ślimakach na podłożu było.... Muszelek odmulaczem raczej nie wyciągnę (chyba, że razem z podłożem jak zdejmę sitko(floran))... w jakim stopniu one mogą zatwardzać wodę ?

W końcu mam tych muszelek setki... tysiące... swoja drogą - żadnej plagi w akwarium nie miałem to skąd ten pomór ślimaków... a może one tak mają... ile czasu żyle taki zatoczek ?

Ktoś na forum pisał o wykorzystaniu piasku z plaży jako podłoże i odradzano to tej osobie  - bo pisaek zawiera fragmenty muszli i będzie zatwardzał wodę - sądzę, że w moim floranie jest napewno nie mniej muszli niż w piasku z plaży...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2009, 11:59:36 »

Piterix to napisz jeszcze jak z woda u Ciebie? jakie twardosci , lejesz Ro?

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 26, 2009, 12:06:10 »

Akurat twardzości są ok. Leję RO, wiec tak dolewam żeby były na stałym poziomie (ogólna ok. 10, węglanowa 8 ).... tylko, że czasem węglanowa mi strasznie spada do 2.... poprzedzone jest to bujnym rozrostem roślin (w ciągu doby czasem potrafia niemal zarosnąć całe akwarium)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 12:21:36 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: