Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Modelik żelazny  (Przeczytany 7165 razy)
OPUVA
Zainteresowany
**

« : Styczeń 25, 2009, 19:42:50 »

Czy do akwarium można wrzucić metalowy modelik samochodu, oczywiście pomalowany. Czy to nie zaszkodzi rybom. Huh
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2009, 19:48:34 »

NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
akwarium musi być całkowicie naturalne!!!! to ma być mały skrawek naturalneho środowiska w jakim żyją ryby a nie zabawka dla głupich dzieci[nie mówie o tobie]
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2009, 19:52:01 »

Nie no ja go nie chciałem wrzucać  tylko mam trzech letniego brata i on lubi wrzucać coś rybkom. To będe musiał zrobić jakieś zamykanie pokrywy na zamek albo coś. Roll Eyes
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2009, 19:59:10 »

Nie no ja go nie chciałem wrzucać  tylko mam trzech letniego brata i on lubi wrzucać coś rybkom. To będe musiał zrobić jakieś zamykanie pokrywy na zamek albo coś.

no to mi ulżyło  Grin myślałem że chcesz wrzucać jakieś samochodziki do akwarium  Grin
potłumacz braciszkowi że robi źle może zrozumie jak nie to pozostaje ta pokrywa na zamek  Grin
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2009, 22:23:09 »

może mu pogróź Wink że jak będzie wrzucał samochody do akwarium to weźmiesz mu ulubioną zabawkę lub że np, przyja po niego duchy Grin

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2009, 17:58:11 »

Musisz zabezpieczyć dostęp do akwarium(ja zamykam pokój).Dzieci niemoga mieć dostępu do niego bez opieki dorosłych,bo moze im stać się krzywda,jest to szkło i moze przypadkowo pęknąc i wyżądzić dziecku krzywdę i będziesz wtedy odpowiedzialnyza to ty,albo ktoś dorosły,bo dziecko niezdaje sobie jeszcze sprawy z niebezpieczeństwa.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2009, 18:47:21 »

może mu pogróź Wink że jak będzie wrzucał samochody do akwarium to weźmiesz mu ulubioną zabawkę lub że np, przyja po niego duchy Grin
Jeszcze glupsza rada jak wrzucenie metalowego samochodzika pomalowanego !!!
czy wlasnie (jak zauwazyl  mario27-28 ) bezpieczenstwo malucha, wiem ze nie jestes duzo starszy ale mam nadzieje sporo rozumniejszy
rdza  Wściekły farba  Wściekły nie wspomne juz o brudach na zabawce  Wściekły

OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2009, 20:07:50 »

Cóż mam jeden pokój z bratem a jak się go straszy duchami to się śmieje.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2009, 20:41:47 »

To może taki ceramiczny garbusik albo u-bot będzie lepszy?  Cheesy

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 27, 2009, 20:05:14 »

No chyba będe tak musiał zrobićżeby nie zamykać pokrywy na zamek
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2009, 01:43:32 »

http://www.allegro.pl/item530702795_garbus_33_cermiczna_ozdoba_akwarystyczna.html
http://www.allegro.pl/item536510664_trabant_64_cermiczna_ozdoba_akwarystyczna.html
 Grin Grin Grin Grin
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 23:21:58 »

NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
akwarium musi być całkowicie naturalne!!!!

Tutaj akurat się nie zgodę. O gustach się nie dyskutuje. W granicach zdrowego rozsądku i poszanowania zasad akwarystyki oraz wymagań ryb.
Nie musi być do końca naturalne, jeśli kogoś cieszą  jakieś figurki w środku. OK,czemu nie?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 00:42:53 »

Z tą naturalnością to nie przesadzajcie, bo ryby się łatwo przyzwyczajają do otoczenia, a poza tym czy musiałbym wrzucić butelkę pet albo woreczek foliowy, żeby było, jak w jeziorze? Kto nurkuje, wie o czym piszę.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 15:09:29 »

Z tą naturalnością to nie przesadzajcie, bo ryby się łatwo przyzwyczajają do otoczenia, a poza tym czy musiałbym wrzucić butelkę pet albo woreczek foliowy, żeby było, jak w jeziorze? Kto nurkuje, wie o czym piszę.

fajne bzdury gadasz...
tylko ryby akwariowe nie żyją za przeproszeniem w jakiś zasyfionych polskich jeziorach tylko np. w amazonce.Widziałeś kiedyś butelkę w amazonce? jak masz pisać takie brednie to lepiej w ogóle nie pisz...

Tutaj akurat się nie zgodę. O gustach się nie dyskutuje. W granicach zdrowego rozsądku i poszanowania zasad akwarystyki oraz wymagań ryb.
Nie musi być do końca naturalne, jeśli kogoś cieszą  jakieś figurki w środku. OK,czemu nie?

nie bo nie ma tego w naturalnym środowisku ryb a akwarium ma być jak najbardziej zbliżone no środowiska w którym żyją ryby na wolności.
Jak kogoś cieszą figurki w wodzie to proponuje wanne.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2009, 14:35:03 »

Nie zgadzam się z Tobą dwight.
W ramach rozsądku ozdoby są na prawdę indywidualną sprawą
Zakładasz,że podstawowym założeniem ( taki imperatyw kategoryczny - dla tych co mieli filozofię Wink)jest odzwierciedlenie naturalnego środowiska ryb, tak?
W takim razie nie powinny istnieć akwaria towarzyskie a jedynie biotopowe - bo tylko tam w miarę naszych możliwości możemy oddtworzyć naturalne środowisko danego gatunku. Pomijam fakt,że w przyrodzie często występuje łańcuch ofiara - drapieżnik ( nie popadajmy w skrajności). Co więcej każda ingerencja akwarysty w zbiornik już kłóci się z ideą naturalnego środowiska (np. niby dlaczego kamień na środku zbiornika akurat stoi?Albo kokos?)
Ja uważam,że podstawą jest zapewnienie optymalnych warunków życiowych. Detale w kwestii ozdób są na prawdę nie tak istotne. Ryba z pewnością nie odróżni obłego,szarego samochodziku z ceramiki od obłego szarego kamienia.
Problem leży w naszej percepcji.To my się lepiej czujemy jeśli mamy w akwarium żywe rośliny ułożone w jakąś kompozycję. Kiedy możemy sobie powiedzieć "bo tak jest lepiej". Prawa jest taka że jesteśmy akwarystami bo sprawia nam to przyjemność.

Co prawda to początkujący akwaryści często mają w akwarium "cuda-niewidY" i dużo sztucznych rzeczy które często wyglądaja tandetnie. Alwarysci bardziej zainteresowani hodują rośliny itp ponieważ mają większą wiedzę i sprawia im to przyjemność. Ale, na bogów! to że ktoś ma w akwarium figurkę nie klasyfikuje go od razu do  bycia kiepskim akwarystą.! To kwestia gustu.

Powiem więcej, gdyby mi takie figurki wizualnie i estetycznie odpowiadały nie miałabym oporu przed urządzeniem swojego akwrium w ten sposób. Ale jak wyżej: o gustach się nie dysputuje.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: