Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwna woda  (Przeczytany 4917 razy)
Bea
Bywalec

« : Wrzesień 14, 2004, 19:07:08 »

W moim akwarium woda zrobiła się mniej przejżysta , jakby mętna, biaława. Czarna molly wyfląda jak przykurzona. Na początku myślałam, że to wina zbyt mocnego napowietrzania, że to przez liczne bąbelki. Przykręciłam trochę napowietrzanie a efekt pozostał. Gdy się bliżej przyglądnęłam, to zauważyłam, że przy szybie falują przymocowane mikroskopijne białe kłaczki. Co to się dzieje?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2004, 20:13:12 »

Jak długo masz już zalane to akwarium ? Mnioe to wygląda na inwazję pierwotniaków , dzieje się tak najczęsciej krutko po starcie lub czasdem po podmianie większej ilości wody. Takie samo zmetnienie może wystąpić jeśli gnija jakieś rośliny (pożywka dla bakterii a one z kolei dla pierwotniaków) Inwazja pierwotników mija sama , nie należy lać żadnej chemii co najwyżej podmienić trochę wody.

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2004, 21:48:00 »

A kwarium mam od niedawna. Czyli przeczekać? A rybciom te pierwotniaki nie zaszkodzą? A jak wyglądają glony? Bo może to glony?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2004, 15:19:16 »

pierwotniaki  o ile woda nie jest zepsuta nie szkodzą rybom i są standardowym stanem nowego akwarium. A glony no cóż na początku zazwyczaj z naszaj winy a właściwie z pośpoiechu pojawiają się okrzemki - takli brazowy nalot na szkle, kamieniach , roślinach. aby ich uniknąć należy przez pierwsze dni akwarium startować w ciemności tj pracuje sam filtr i miesza wode no i oczywiscie grzałka , dopiero potem sadzimy rośliny w możliwiue największej ilości  i za dzień włączamy światło ... Jak jednak okrzemka się pojawi to tak jak pierwotniaki należy ją przeczekać . Wyjątek gdy atak jest następstwem stosowania zbyt słabego oświetlenia. Pozdrawiam

112,25
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2004, 17:20:19 »

Czyli co radzicie na te ewentualne pierwotniaki? Czekać?

Pozdrawiam
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 15, 2004, 19:07:25 »

A wiec teraz lekcja cieprliwości Bea, musisz przeczekać to a pierwotniaki same znikną, i nie zapominaj o podmianach wody Wink trochę większych niż zwykle bo widze że akwa ci jeszcze nie dojrzało, jak się wszystko ustabilizouje i mętnienie zniknie możesz troche zmniejszyć wielkość podmiany Wink
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 15, 2004, 19:22:49 »

Czyli ile radzisz podmienić?

Pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2004, 12:40:05 »

Jeżeli chcemy wejść przeciw pierwotniakom ze zmianą wody to max 50% zbiornika więcej nie ma zupełnie sensu bo mimo że są pierwotniaki to jednak jakaś równowaga zaczyna tam już panować. Ja u siebie nic nie podmieniałem - poprostu czekałem....

112,25
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2006, 20:07:32 »

Nie wiem, czy piszę w dobrym temacie, bo w zasadzie woda u mnie wygląda normalnie, ale białe kłaczki się pojawiły na szybie, i trochę na liściach. W zasadzie tylko w jednym rogu akwarium.

Akwarium całkiem nowe nie jest, ma 3 miesiące, a te kłaczki pojawiły się w tym tygodniu.

Wygląda to tak

Czy to moga być te pierwotniaki, o których pisaliście?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2006, 20:58:35 »

to raczej jakieś grzybki, pleśń. myślę że pomogła by sól niejodowana 1 łyżeczka na 5 litrów. czy nie jest to jakaś guma z uszczelki czy coś podobnego?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2006, 22:21:03 »

ojej , jakie śmieszne coś Smiley na razie spróbowałbym to usuwać ręcznie. jeśłi nie da to rezultatów to spróbuj metode kafarskiego.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2006, 22:54:41 »

OK, to na razie usunęłam ręcznie i bedę obserwować, czy nie wróci.

A jesli to grzybki albo pleśń, to co mogło je spowodować? I jak sie przed nimi chronic na przyszłość?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2006, 22:57:24 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
bulbulizator
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 24, 2006, 09:19:54 »

OK, to na razie usunęłam ręcznie i bedę obserwować, czy nie wróci.

A jesli to grzybki albo pleśń, to co mogło je spowodować? I jak sie przed nimi chronic na przyszłość?

Witam

U mnie cos takiego wystepuje po zapodaniu rybciom zbyt duzej ilosci larwy ochotki (mrozonka). Trzeba sprzatnac dno i usunac mechanicznie z szyby... w ramach podmiany wody na przyklad. Znika i nie wraca az do nastepnego przekarmienia.

Pozdrawiam

35l - 1 bojownik on, 2 x bojownik ona, 2 x otosek
300l - suche Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: