Mechanic
|
 |
« : Styczeń 26, 2009, 10:54:54 » |
|
Jakie znacie ciekawe i ladne gatunki slimakow do hodowania w akwariach? Chodzi mi o takie, ktore nie jedza roslin i sa w miare pozyteczne. Najlepiej by nie osiagaly jakichs wielkich rozmiarow. 
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2009, 11:34:48 » |
|
Anetome Helena
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2009, 11:37:25 » |
|
Bardzo ładne są neritiny, ale mają tę wadę, że wszędzie składają białe jajeczka. Wprawdzie nic z tego nie wynika, bo nie rozmnażają się w słodkiej wodzie, ale te białe kropki to średnio fajna ozdoba. Sa pozyteczne, bardzo ładnie zjadają glony (podobno nawet sinice), nie gryzą roślin. Chyba nie rosna wieksze niż2-3 cm, ale tego nie jestem pewna.
Inny ładny i pozyteczny śimak to anentome helena - zjada inne ślimaki, np. zatoczki, roslin nie rusza. Dorasta chyba do 2 cm.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2009, 11:47:58 » |
|
No bo wlasnie na gieldzie w Łodzi widzialem rozne fajne okazy i myslalem zeby cos wpuscic do siebie. Tylko niechcialbym spustoszenia w akwa. Pewnie sporo brudza takie slimaczki... 
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2009, 12:01:02 » |
|
Anentome helena - mam w krewetkarium i są fajne. IMO dość skutecznie zmniejszaja ilość zatoczków (chociaż żona twierdzi, że zatoczków wcale nie jest mniej). Ampularie (Pomacea bridgesii): Fajne duże ślimaki, śmiesznie wygląda jak zasysają powietrze. http://www.applesnail.net/content/multi_languages/polish.htm
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2009, 12:03:43 » |
|
Chcialbym cos mniejszego niz ampularie, bo jak je mialem to mi cala dekoracje akwa poprzestawialy... 
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2009, 12:44:04 » |
|
|
|
|
|
 122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
krzychoziom
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2009, 20:13:29 » |
|
ja mam takie zarąbiaste ślimaki jeden zebra a drugi nie pamiętam gościu powiedział że jak zapomne to żebym wpisał na allegro jeż ale nie znalazłem jak sie nazywa prosze pomuszcie ale tobie go polecam na każde fajne ryby mówił mi że drogo to sie pytam ile kosztuje a ten 10 zł nawet tanio
|
|
|
|
|
|
|
Miluś
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2009, 10:41:53 » |
|
Anentome helena - mam w krewetkarium i są fajne. IMO dość skutecznie zmniejszaja ilość zatoczków (chociaż żona twierdzi, że zatoczków wcale nie jest mniej). Ampularie (Pomacea bridgesii): Fajne duże ślimaki, śmiesznie wygląda jak zasysają powietrze. http://www.applesnail.net/content/multi_languages/polish.htmCo do Ampularii mam przykre doświadczenia... Wiem że może trafiłam na takiego osobnika, ale POŻARŁ mi żywcem gupika i neonkę ( z neonki to nawet szkielecik nie został, bo też go zjadł  )
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2009, 11:11:00 » |
|
ja mam takie zarąbiaste ślimaki jeden zebra a drugi nie pamiętam gościu powiedział że jak zapomne to żebym wpisał na allegro jeż ale nie znalazłem jak sie nazywa
może masz na myśli ślimaka Brotia Armata, albo któregoś z Horn Snail .Tutaj są pokazane fajne ślimaki http://www.aristocratama.com/gallery/snail2.html
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2009, 11:39:41 » |
|
MiluśA te Neonki i Gupiki to były wersje pełzające po dnie, tak?  Wtedy to rzeczywiście.. Ampularia postrach głębin. Ze swej strony polecam Clithon Corona - świetnie zjadają glony i nie rozmnażają się masowo.
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 23:51:14 » |
|
Mam od pewnego czasu dwie Neritiny i dobrze sprawują się w zjadaniu glonów. Szkoda tylko, że składają tak dużo jaj, które ciężko później usunąć... Niestety nie rozmnażają się chyba w słodkiej wodzie. 
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 10:44:44 » |
|
Neritiny absolutnie się nie rozmnażają w słodkiej wodzie, ich larwy po wylęgnieciu z jaj żyją w słonej wodzie, podobno jeszcze nikomu się nie udało dochować neritin, nawet w słonej wodzie. Wszystkie z pewnością pochodzą z importu, rzeczywiście są świetne w zjadaniu glonów 
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2009, 11:22:03 » |
|
Nie rozmnażają się? To jest już jakiś cel do osiagnięcia. Może się okazać, że jajo musi być wcześniej zjedzone przez anakondę, albo wysuszyć na słońcu...  Nie wierzę, że to tylko przez warunki w akwarium, a może mało kto próbuje?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2009, 11:41:51 » |
|
W naturze larwy neritin są unoszone przez prądy do morza i tam się rozwijają, o co w akwarium nie jest łatwo  Możliwe, że wymagają dokładnych, tych samych parametrów wody co w naturze, jakichs glonów do pozywienia itp.
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|