Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: "Nano" obsada do 40l  (Przeczytany 3155 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« : Styczeń 26, 2009, 19:58:50 »

Przypomniało mi się jak to fajnie mieć akwa w domu więc wracam do akwarystyki (jakieś 15 lat przerwy Smiley). Zaczynam pomalutku od 40l - zalane niecały tydzień temu z moczarką i kabombą więc jest jeszcze trochę czasu na skompletowanie obsady i liczę na waszą pomoc bo sam już kilka razy zdanie zmieniałem - głównie ze względu na rozbieżne informacje w necie.

Baniak ma 50 x 28 x 29 - jakiś taki nietypowy, nie wiem skąd go mam - wcześniej w nim świerszcze hodowałem. Oświetlenie 2 x 15W aqarella philipsa (jedna do wymiany na coś "cieplejszego"). Kranowit jest twardy ale będzie zmiękczany kationitem (nastawiam się na ryby z miękkiej wody). Kaskada 300 AquaShut (do 250l/h). Z roślin: sitowie igłowate, glosia, heniek zwyczajny, rotala, kilka mchów, microsorium.
No i teraz pytanie co ma się znaleźć w środku ? Wielkiego wyboru ze względu na pojemność to nie mam. Wymagania: żadnych gupików, platek, bojowników i tym podobnych "przereklamowanych" rybek pomimo, że są bardzo śliczne. Chcę coś rzadszego, ale dostępnego na rynku (chociażby na zamówienie, miejsce zakupu: trójmiasto/olsztyn). Muszą rozmnażać się w warunkach hodowlanych (nie musi to być łatwe - lubie wyzwania, najwyżej się nie uda Smiley ). Akwa stoi na biurku także dość duży ruch jest (pukanie w biurko, przesuwanie szuflady itp.), więc nie mogą być zbyt płochliwe, chyba, że sie przyzwyczają.

Do tej pory wyszukałem takie rybki:
Iriatherina Werneri    Tęczanka Wernera , Filigronowa
Pseudomugil gertrudae    Gertruda
Microrasbora galaxy   
Tanichthys albonubes    Kardynałek chiński (chyba zbyt zimnolubny jak na moje rośliny?)
Hyphessobrycon amandae    Bystrzyk amandy
Aphyocharax rathbuni    Green Fire Tetra
Aphyocharax anisitsi    Żwawik czerwieniak
M. ramirezi (ale nie wiem czy nie za mały baniak jak na parkę)

Jeżeli któraś z nich nie pasuje do moich wymagań (albo w ogóle do tego baniaka bo za mały) to piszcie, a stanowczo piszcie inne ciekawe propozycje. Dodajcie też ile sugerujecie wpuścić osbników do baniaka.

Ps. Jeżeli taki będzie wymóg, to akwa może zostać jednogatunkowe, ale zasadniczo chciałem coś na dno wpuścić (pandy, otoski lub krewetki).

Pozdrawiam.
pin54
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2009, 20:45:03 »

Przy microrasborach i kardynałkach masz szanse na narybek Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2009, 20:55:16 »

(pandy, otoski lub krewetki).

Pozdrawiam.
pin54

Pandy?? jakie pandy: pandę wielką, małą, kiryska?? Shocked

co do rybek to może kolcobrzuchy karłowate papa

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2009, 00:56:33 »

Przy microrasborach i kardynałkach masz szanse na narybek Cheesy
Te micrusy powiem szczerze, że mnie kuszą. Urocze są i malutkie, do 40l myśle że niezłe stadko wejdzie, pewnie z 10-12 szt ? Tylko czy aby nie zbyt płochliwe ? Boję się, że ich za bardzo nie pooglądam.

Cytat: Mataertest
Pandy?? jakie pandy: pandę wielką, małą, kiryska??
No przecież z kontekstu wynika jasno że panda miała być Kung Fu  Wink

Kolcobrzuchów nie brałem go pod uwagę. Obiekt ciekawy, ale myślę że więcej niż 2 do akwa nie wpuszczę ze względu na terytorializm, a przy ich rozmiarze 2 to dla mnie stanowczo za mało. Innym razem w innym zbiorniku.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 01:21:16 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=12154.0

Wątek o galaxy, niejaki PGR pisze, że choć rzeczywiście płochliwe są te mikrusy, to jednak z czasem następuje poprawa i stają się śmielsze Smiley

Warto przebrnąć przez lekturę, zwłaszcza że to nie suche encyklpedyczne fakty ale opis doświadczeń jednego z nas.

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2009, 11:36:19 »

ja mam galaxy i stwierdzam że wcale takie płochliwe nie są, u mnie tylko pierwszego dnia się chowały po kątach, a następnego śmiało śmigały po całym akwarium

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2009, 13:23:09 »

Ok, dzięki za opinie. W takim razie Galaxy przechodzi do półfinału Cheesy

A co powiecie na Badis Scarlet (Dario dario, Badis bengalensis) ? Pytanie tylko czy w ogóle jest dostępny na polskim rynku. Spotkaliście się z tą rybką ? Zapowiada sie bardzo fajnie. Do baniaka podobno mógłbym wpuścić nawet ~3+3  (200 cm^2 powierzchni/szt).

EDIT:
Kolejna Microrasbora: Erythromicron - bardzo ładna, wiem, że są szczęśliwcy w Polsce którzy ją posiadają, ale czy jest dostępna w sprzedaży ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 14:35:26 wysłane przez pin54 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: