Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 l  (Przeczytany 1595 razy)
spelcio
Nowy
*

« : Styczeń 26, 2009, 23:04:30 »

Witam jestem początkujący w tych sprawach  Wink  mam  juz miesiac akwarium 112 l  moje rybki to
3 skalary
5 żałobnieczek czarnych
2 gurami (1 żółty a drugi szary > i w tym 1 problem   żółty gurami jest wiekszy od tego szarego i caly czas go gania i obgryza ogon  Undecided  tzn ze się nie lubią i nie bedą mialy małych ? ?  Tongue
3 mieczyki
4 gupiki (  lecz  wczoraj zobaczylem ze jeden  jakby nie ma oka  Shocked nie wiem czy to jakas choroba albo cos podobnego no ale plywa normalnie z innymi ...)
2 glonojady (1 albinos a drugi  normalny taki czarny xD są jeszce małe z 2/3 cm  da sie rozróznic ktory to samiec ? czy musze poczekac az urosna ? noi czy da rade  żeby sie rozmnozyly  i co z tego wyjdzie o.0)
noi zamierzam dokupic 6 neonkow  nie wiem czy nie bedzie za duzo rybek jak na 112 l  Undecided

noi kupilem sobie moczarke na początku byla mala teraz  się rozrosła  ale jest jakas ciemniejsza .. wpierw byla ladna , zielona , a teraz jest jakby zwiędla
oczywiscie mam jeszce 2 roslinki  w tym akwarium nie wiem jak sie nazywaja ale jedna ma duze liscie a druga jest taka mala moze 10 cm +
Powiedzcie co ewentualnie moge zmienic Smiley jutro wstawie zdjecie calosci
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 03:41:36 »

SKALARY SĄ ZA DUŻE NA 112L! (wiem, że krzyczę). Ja swoje pierwsze akwa (też 112) zalewam za jakieś dwa tygodnie, ale przynajmniej zanim coś zrobię to poczytam, a nie pcham pełno ryb bo to ładne. Poza tym skalary i tak zjedzą neony. I 3 roślinki w akwa to zdecydowanie za mało, pewnie jeszcze filtr wewnętrzny, czyli bez filtracji biologicznej.  A jak chcesz ładnie wyglądające akwa to radzę ograniczyć liczbę gatunków a dać większe stada. Np. żałobniczek trochę więcej niż masz, kilkanaście neonów, gurami i glonojady.  Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 19:16:09 wysłane przez rudy2007 » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2009, 07:39:32 »

Cos mi sie zdaje ze poprzednik ma duzo racji
Juz masz nieodpowiednia obsade, myslisz o rozmnazaniu a jeszcze chcesz dokupic wiecej ryb  Undecided
Nie wystarczy miec pojemnik do niego wlac wode i napuscic ryb !
Moze jednak zaczniesz przygode z akwarystyka od czytania o potrzebach ryb, a kaske wydaj w I rzedzie na rosliny - bo 3 rosliny przy takiej obsadzie to mniej niz nic !

spelcio
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2009, 10:48:19 »

Cos mi sie zdaje ze poprzednik ma duzo racji
Juz masz nieodpowiednia obsade, myslisz o rozmnazaniu a jeszcze chcesz dokupic wiecej ryb  Undecided
Nie wystarczy miec pojemnik do niego wlac wode i napuscic ryb !
Moze jednak zaczniesz przygode z akwarystyka od czytania o potrzebach ryb, a kaske wydaj w I rzedzie na rosliny - bo 3 rosliny przy takiej obsadzie to mniej niz nic !
hehe dzieki dzisiaj  dokupie roslinek troche    w roslinkach problem jest taki iz  jedna ma czerwone liscie  caly czas wypadaja  Undecided
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 10:58:35 »

Skalary nie pasują do gurami ti dwa typy drapieżników w za malym akwa.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2009, 14:12:42 »

SKALARY SĄ ZA MAŁE NA 112L! (wiem, że krzyczę). Ja swoje pierwsze akwa (też 112) zalewam za jakieś dwa tygodnie, ale przynajmniej zanim coś zrobię to poczytam, a nie pcham pełno ryb bo to ładne. Poza tym skalary i tak zjedzą neony. I 3 roślinki w akwa to zdecydowanie za mało, pewnie jeszcze filtr wewnętrzny, czyli bez filtracji biologicznej.  A jak chcesz ładnie wyglądające akwa to radzę ograniczyć liczbę gatunków a dać większe stada. Np. żałobniczek trochę więcej niż masz, kilkanaście neonów, gurami i glonojady.  Wink

rudy, niezła pomyłka słowna Wink  Good !

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2009, 14:18:59 »

Zamałe raczej za duże i to o wiele.
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2009, 19:16:29 »

Bo się wkurzyłem, ale już poprawione. Wink
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2009, 19:25:11 »

hehe dzieki dzisiaj  dokupie roslinek troche    w roslinkach problem jest taki iz  jedna ma czerwone liscie  caly czas wypadaja  Undecided
[/quote]
Ja widzę tu dwa problemy pierwszy to pisownia w języku polskim są takie literki jak ą ę ź ć itp więc jak szanujesz osoby czytające twoje wypociny to racz pisać poprawnie .W temacie czerwonej rośliny to podejrzewam że akwa ma standardową pokrywę 2x18W co dla czerwonych roślin stanowczo za mało ,wywal ją bo tylko gnije i brudzi wodę .A obsada do korekty .

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: