Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: WAŻNA SPRAWA!!  (Przeczytany 1293 razy)
dwight 18
Super aktywny

« : Styczeń 27, 2009, 14:23:03 »

kupiłem właśnie stadko zwinników czerwonoustych i jest straszny problem ryby tak jakby sparaliżowało domyśliłem się że z powodu małej ilości tlenu w wodzie[mam wyłączone bąbelki w filtrze a ruch wody strasznie słabo porusza tafle] i włączyłem na maksa napowietrzacz czy jest możliwość że się uratują? oddychają ale zachowują się tak jak by miały poobcinane płetwy  Undecided co za błąd....  Cry
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 14:58:14 »

Jeśli to brak tlenu w wodzie - to będą żyć, jeśli coś innego...
Miałem keidyś problem z 2 molinezjami ledwo pływały, opadały na dno, pływały głową w dół, bokiem, pionowo i wogóle dziwnie. Jedną przeniosłem do wiaderka i podałem FMC (czy MFC), z drugą nie robiłem nic. Ta której nie robiłem nic żyje do dzisiaj (jakieś 8 miesiecy od tamtych wydarzeń) i ma się znakomicie, druga padła - pewnie FMC jej zaszkodziło... Potem jeszcze po 2 miesiacach jakaś molinezja się tak dziwnie zachowywała, ale nic nie zrobiłem i po 2 dniach ozdrowiała. Z tym że to napewno nie był brak tlenu w wodzie.
Przyduchę miałem 2 razy - raz jak poszło za dużo CO2 (padło 30% ryb), drugi raz jak filtr kompletnie się przytkał -chyba nic nie padło - ale ryby ledwo żyły i wszystkie trzymały się tuż pod taflą wody (dziwnie to wyglądało - kilkadziesiąt małych zblojniczków jeden przy drugim przyklejonych na samej górze przedniej szyby...).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2009, 15:02:11 »

3 pływają już normalnie Cheesy reszta[kolejne 3] jeszcze leży i tylko oddycha ale chyba będzie dobrze  Good !
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2009, 15:26:40 »

to może być coś w stylu szoku termicznego. Ja tak mialem z 3 kiryskami, następnego dnia juz byly normalne... musza sie przyzwyczaić
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 16:36:16 »

jA miałem podobnie z krewetkami że trzymały się tafli wody a niektóre nawet wychdziły ponad nią było to spowodowane chyba brakiem tlenu w wodzie ale teraz jest chyba w porządku

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2009, 17:01:37 »

najważniejsza wiadomość jest taka że wszystkie ryby żyją i są zdrowe! Cheesy
a powód takiego zachowania to na bank brak tlenu w wodzie ponieważ wyczytałem że te zwinniki to ryby bardzo tlenolubne poza tym pływały przy tafli wody
tak jak by im brakowało powietrza.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2009, 19:54:24 »

To wg mnie nagła zmiana pH. Czy robiłeś im przejściówkę i przyzwyczajałeś powoli do nowej wody (do woreczka wlewa się co kilka minut porcję wody z akwarium) czy wrzuciłeś je do zbiornika na "huuuuraaaaa"?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2009, 20:20:34 »

To wg mnie nagła zmiana pH. Czy robiłeś im przejściówkę i przyzwyczajałeś powoli do nowej wody (do woreczka wlewa się co kilka minut porcję wody z akwarium) czy wrzuciłeś je do zbiornika na "huuuuraaaaa"?

nie jestem idiotą  Wściekły
na początku przez 15 minut woreczek z rybkami leżał tylko na wodzie  żeby temperatura się wyrównała potem dolałem wody z akwarium poczekałem znowu 15 minut i wpuściłem ryby.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: