Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [Neonek] dziwny ogon i barwa. Co to z choroba ? Zdjęcie w środku.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [Neonek] dziwny ogon i barwa. Co to z choroba ? Zdjęcie w środku.  (Przeczytany 2960 razy)
krycha623
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2009, 16:26:38 »

Akwarium 112l.
Ph 7,5
Filtr chodzi 24/7 cały czas porusza taflą wody.
Temperatura 26 stopni.
Obsada:
mieczyki
gupiki
gurami
molinezje
danio
glonojady
no i oczywiście neonki, które ostatnio zaczęły mi padać... Od kiedy zakupiłem rośliny na allegro http://www.allegro.pl/item524737203_zestaw_roslin_57szt_18gat_gratisy_kasandra_elk.html zdechło mi już 4 neonki, mieczyk, gupik i molinezja. Wcześniej mi nie zdychały żadne... Zastanawiam się właśnie czy to nie wina roślinek... Sprzedawca zaufany, same pozytywne komentarze, więc już sam nie wiem.
Innych testów niestety nie posiadam i zastanawiam się na kupnem testów http://www.allegro.pl/item530205045_jbl_test_5in1_50szt_x_5_testow_ph_gh_kh_no2_no3.html co o nich sądzicie, czy są wystarczające ?

A tu zdjęcie chorego neonka, może niezbyt dokładne, ale zawsze coś widać.
http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsc01303pn6.jpg

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 19:28:15 »

Hmm, wygląda jak jakaś pleśniawka.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2009, 20:34:37 »

Zamawiałam dwa razy rosliny od kasandry i to całkiem niedawno, za pierwszym razem przyszły bardzo ładne, niektóre fajnie juz ukorzenione, za drugim dwie były w opłakanym stanie i od razu powędrowały do kosza ale ogólnie z transakcji jestem zadowolona. I powiem więcej rybkom nic nie jest a mam jakies 30 neonek, nawet chyba jest im lepiej bo teraz buszują po ten mojej małej dzungli ze hej:)

krycha623
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2009, 16:51:04 »

Tamten neonek zdechł mi wczoraj a dzisiaj następny, ale nie wyglądał na chorego, zauważyłem tylko, że odłączył się od grupy i prawie w ogóle się nie ruszał, potem tylko odwrócił się do góry brzuchem i dead...

Kupiłem sobie w zoologicznym lek "Błękit" Zooleka, czy on pomoże ? Zwiększyłem również temperaturę do 30 stopni, czy rybki to wytrzymają ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 18:38:35 wysłane przez krycha623 » Zapisane
Woodcrafts
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 13:15:57 »

A apetyt maja twoje rybcie?

z blekitem zooleka mozesz sprobowac, jesli zadziala to spoko i twoje rybcie mialy jakies plesniawki.

Jeszcze 1 mi przychodzi do glowy mianowicie czy dajesz jakies dopalacze dla roslin?? mi padly rybcie jak dalem gownianej firmy podtytulem tetra:P
krycha623
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 16:03:00 »

Tak jedzą jak szalone, mało, co się nie pozabijają jak wsypuję pokarm. Tongue Dopalaczy nie daję żadnych, jak dostałem te roślinki z allegro to tam było kilka ziarenek nawozu i tyle.

Wczoraj wlałem tego zooleka, ale wcześniej zauważyłem, że mój mieczyk ma pleśniawkę, cały czas utrzymywał się pod taflą wody a dzisiaj rano padł. Może lek jeszcze nie zadziałał, już sam nie wiem . Teraz jak przyszedłem ze szkoły rybki mają się dobrze, szczególną uwagę zwracam na neonki, gdyż tych zdechło mi już 6... ;/ Temperaturę zwiększyłem do 30 stopni, ale jak minie 24h od zwiększenia to ustawię na 28. Mam nadzieje, że teraz sytuacja się uspokoi. Jeszcze poważnie się zastanawiam nad kupnem tych testów jbl, co podałem we wcześniejszych postach, byłbym wdzięczny jeśli byście mi doradzili, czy warto.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 16:04:39 wysłane przez krycha623 » Zapisane
MirasZ
Moje akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2009, 13:30:31 »

Kupiłem sobie w zoologicznym lek "Błękit" Zooleka, czy on pomoże ? Zwiększyłem również temperaturę do 30 stopni, czy rybki to wytrzymają ?

Może po prostu zacznij od początku i kup testy, żeby zbadać amoniak itp.

5 w 1 nie polecam, według mnie w grę wchodzą tylko kropelkowe.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 13:34:22 wysłane przez MirasZ » Zapisane

krycha623
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2009, 16:51:24 »

Zacząć od początku w sensie od nowa założyć akwarium ? Nie wydaję mi się to dobry pomysł... Chyba, że Cię źle zrozumiałem. Jednak zamówiłem te testy, na sam początek myślę, że się przydadzą, żeby chociaż mniej więcej wiedzieć o wodzie w moim akwarium. Na kropelkowe mnie nie stać jak na razie.

Po podaniu tego środku o którym pisałem, obecnie jest wszystko w porządku, rybki mają się dobrze, mam nadzieje, że już sytuacja się ustabilizuje, ale zastanawiam się jeszcze jak długo trzymać tą zwiększoną temperaturę do 30 stopni ? Szukałem na forum, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a boję się żeby narybkowi (molinezje) oraz neonkom nic nie stało...

Przepraszam za 2 posty, chciałem zmienić a zacytowałem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 16:56:09 wysłane przez krycha623 » Zapisane
krycha623
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2009, 16:52:28 »

Zacząć od początku w sensie od nowa założyć akwarium ? Nie wydaję mi się to dobry pomysł... Chyba, że Cię źle zrozumiałem. Jednak zamówiłem te testy, na sam początek myślę, że się przydadzą, żeby chociaż mniej więcej wiedzieć o wodzie w moim akwarium. Na kropelkowe mnie nie stać jak na razie.

Po podaniu tego środku o którym pisałem, obecnie jest wszystko w porządku, rybki mają się dobrze, mam nadzieje, że już sytuacja się ustabilizuje, ale zastanawiam się jeszcze jak długo trzymać tą zwiększoną temperaturę do 30 stopni ? Szukałem na forum, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a boję się żeby narybkowi (molinezje) oraz neonkom nic nie stało...
MirasZ
Moje akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2009, 20:33:58 »

Zacząć od początku w sensie od nowa założyć akwarium ? Nie wydaję mi się to dobry pomysł... Chyba, że Cię źle zrozumiałem.
Oczywiście, że chodziło mi o testy   . Według mnie to początek w sytuacji gdy coś złego dzieje się w akwarium

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: