Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium na nowo  (Przeczytany 1928 razy)
Lonely21
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2009, 21:15:41 »

Witam
Mam akwarium około 70 l.Niedawno miało niemiłe przejścia,dlatego w sobotę będę urządzać je na nowo.Obecnie mam 3 danio pręgowane,jednego neonka(wiem że mało)4 gupiki,brzankę rekina,lub sum rekini nie mogę rozpoznać i glonojada zbrojnik duży ma około 4lat,i 3 kiryski.Zamierzam dokupić jeszcze neonków i danio oraz więcej roślin.Co jeszcze mogłabym kupić?/myślę o około 7 neonkach i 6 danio a poza tym marzą mi się mieczyki.Nie chciałabym przerybić akwarium dlatego się pytam.Dodam że wszystkie ryby są nastawione przyjaźnie,choć niektóre zjadają młode gupiki(ale mi się strasznie rozmnażają)a zawsze trzy czy cztery maluchy przeżyją:)Więc podpowiedzcie jakie rośliny i jakie rybki:)Dzięki
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2009, 21:51:17 »

kup akwarium 500l i dokupuj Good !
a tak na serio to dokup sobie czasu i poczytaj o obsadach bo masz zupę rybną Good !
danio masz za mało szt to samo dotyczy danio i neonka, gupika - ryby stadne stado od 7 - 8 szt.
zbrojnik niebieski cóż od 100l jak się nie mylę  Angry
a jeśli jest problem z rozpoznaniem gatunku zapraszam na 10 min przed kompa i poszukaj w google fotek, po sprawie.
Poczytaj u AstraC coś, Lauri24 pomoże i może będzie gicior. Nie przejmuj się nie powodzeniami nikt nie jest idealny papa
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2009, 22:16:01 »

Hmm pisałam że akwa miało problemy i dlatego mam tak mało rybek.(danio i neonki)Pisałam że dokupie,a zbrojnika mam już parę lat i ma się świetnie,gupiki rozmnażają się jak głupie i w ciągu miesiąca bywa że mam ich 30 i muszę oddawać a brzanka rekina i sum rekini są podobne a kupiłam go jako zwykłego suma z wąsami a wyszło co innego wiec się nie czepiaj dokładnie czytaj posty.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2009, 22:23:46 »

Ani brzanka rekinia ani sum rekini nie nadają się do tak małego akwarium.

Jak będziesz urządzać akwarium na nowo pamiętaj aby ro bić tzw miękki restart i zachować jak najwięcej się da "starej wody" z poprzedniej aranżacji, nie czyścić filtra podczas tego restartu tylko albo tydzień/dwa wcześniej albo później oraz nie wygotowywać żwiru czy dekoracji o ile nie jest to podyktowane jakimiś rzeczywistymi wymogami odkażenia akwarium po jakiejś poważnej chorobie. Warto także po takim restarcie wprowadzić do zbiornika dużą ilość łatwych i szybkorosnących roślin i kontrolować ilość NO2 w akwarium.  Jeśli wymienisz całą wodę, "wypierzesz" filtr i wygotujesz żwir i tego samego dnia wpuścisz tam ryby to problemy powrócą szybciej niż myślisz.

O dokupowaniu nowych ryb zaczęłabym myśleć nie wcześniej niż za miesiąc jak akwarium się już ustabilizuje po "urządzaniu na nowo" Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 22:26:02 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2009, 22:25:37 »

Powinieneś najpierw oddać tą bżankę lub suma rekiniego gdyż to akwarium jest zamałe dla karadego z tych gatunków.Jeśji tą rybe oddasz to będziesz mogł się wziąść za restart.
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2009, 22:30:39 »

Cóż ta brzanka czy co to jest jest mniejsza od  zbrojnika  i naprawde ma się dobrze.Poza tym mam ja już około 4 latka i strasznie się przyzwyczaiłam.Jeszcze nigdy nie chorowała i jest w świetnym stanie,szkoda mi jej oddawać.
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2009, 22:32:56 »

Nikogo się nie czepiam, czytam dokładnie a na końcu napisałem - nikt nie jest idealny
jeśli czujesz obrazę to nie potrzebnie, jeszcze przekazałem wiedzę i obraza he he.
Znów zapraszam do lektury Good !
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2009, 22:33:23 »

To albo skarłowaciała albo zbrojnik też jest do oddania Smiley

Może skusisz się przy okazji restartu na większe akwarium odpowiednie dla swoich ryb?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 28, 2009, 22:38:51 »

Hmm właściwie o to chodzi że akwa wpadło w ręce malusińskiego:( i poprostu pare rybek zostało zgniecione,roślinki wyrwane itp...Kupiłam już nowe podłoże,czekam do soboty bo nie chcę stresowac pozostalych ryb.Wiem ze akwa musi dojść,mam zastępcze akwarium dla tych rybek ale chcę wiedzieć co jeszcze można w nim umieścić.
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2009, 22:43:46 »

Awięc to tak:
7xdanio np. pręgowane
10xneon innesa
5-6xkirysek spirzowy
ite gupiki kture masz
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2009, 22:49:04 »

No chociaż jedna normalna odpowiedź.dzięki.
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 20:43:20 »

Witam ponownie
dobra już rozumiem,powoli oddaję te duże ryby:(ale co jeszcze mogłabym mieć??Sama już nie wiem czy te akwa to 75l,może więcej??Podam wymiary to może ktoś mądry obliczy:)długość 66,wysokość 37,szerokość 33.Wodę dolewam na około 1cm od krawędzi.Jak oddam te duże rybki to w akwa nic nie będzie,a propos mam 5 malusich gupików:)A i jeszcze co mogłabym mieć do zjadania glonów??
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 20:45:22 wysłane przez Lonely21 » Zapisane
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2009, 21:10:59 »

Możesz mieć około 15 otosków (do tej obzady co wcześ niej pisałem).
Lonely21
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2009, 22:39:17 »

Hmm a co robić z tymi gupikami co się wykluwają??Czasami bywa że mam ze 30 sztuk.Do tej pory miałam brzanki ale to chyba nie jest dobry pomysł??ile w takim akwa moge trzymac tych głupików??i co nie bardzo mi pasują mieczyki?Huh
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 02, 2009, 23:17:20 »

Po pierwsze gupiki nie do końca się wykluwają. To są ryby jajożyworodne (popularne "żyworódki")
Co zrobić?Ano zostawić narybek na wysokobiałkowy pokarm dla reszty ryb,nie izolować,nie czekać aż podrośnie..
Gupiki mnożą się jak szalone,dlatego poleca się kupno samych samców jesli sie nie chce mieć pełnego akwarium mlodych,.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: