Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « bojownik nie może utrzymać poz. poziomej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bojownik nie może utrzymać poz. poziomej  (Przeczytany 2867 razy)
anubis60
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2009, 15:47:57 »

Witam,

mam problem jak w temacie. A dokładnie. Bojek ma problemy z utrzymaniem pozycji pionowej kiedy jest w bezruchu. Wówczas ogon ciągnie go w dół, głowa wędruje w górę. Kiedy szybko pływa wszystko jest ok. Jest dość ruchliwy, jak zwykle żarłoczny, ale wyraźnie widać, że to mu dokucza. Bardzo często lubił pływać powoli, zwiedzać otoczenie, w tej chwili nie bardzo może. Opada mu tył. Również podczas karmienia utrzymywał się tuż pod powierzchnią poziomo i łypał na jedzenie. Obecnie też łypie, ale ciągnie go do pionu. Czytałem o różnych problemach z zanurzeniem bądź wynurzeniem rybki. Mój bojek nie ma z tym problemu. W zasadzie porusza się w górę po powietrze, jak i w dół jak rakieta. Żadnych przebarwień, płetwy w doskonałym stanie. Mam go ok. roku. Jest niestety w kuli. Podłoże kamieniste, jedna roślinka, o liście której lubi się opierać od czasu kiedy wystąpiły te problemy. Nadal bardzo żywo reaguje na każdy ruch. Proszę o radę.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 15:50:10 wysłane przez anubis60 » Zapisane
anubis60
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 11:42:13 »

Czy ktoś może mi pomóc Huh
malutka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2009, 11:48:35 »

ja mam podobny promblem, tylko że welonka pływa czasem nosem do dołu
anubis60
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2009, 17:47:25 »

Szkoda. Myślałem, że znajdę to kogoś życzliwego i gotowego do pomocy
Vako
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2009, 17:54:12 »

A w jakiej wielkosci zbiornikach macie swoje rybki??
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 18:21:26 »

Anubis czy ty naprawde jesteś taki niepojmujący?
Człowieku mało było postów że W KULI NIE TRZYMA SIE RYBEK!
jeśli nie potrafisz bojownikowi zapewnić dobrych warunków takich jak grzałka,filtr i akwarium 25L To go oddaj bo go męczysz! Kule są ZŁE.
naprawde nie dociera do ciebie? tacy ludzie nie powinni trzymać żywych zwierząt!
i skoro wiesz że kula jest zła to dlaczego męczysz to biedne stworzenie? bo co? bo ci sie podoba? przez ciebie kolejny bojownik jest źle traktowany! ODPUŚĆ I GO ODDAJ! Przez kule ryby wariują i chorują wiesz że robisz coś źle a potem pytasz dlaczego jeśli nie potrafisz zapewnić mu odpowiednich warunków to wogóle nie zajmuj się akwarystyką! ryby to też żywe stworzenia. założę sie że woda nawed nie dojrzała.
Proszę Kup Sobie Chomika AKWARYSTYKA NIE DLA SADYSTÓW! to że bojek nie potrzebuje napowietrzacza nie znaczy że jest niezniszczalny.

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 19:05:35 »

Nei pisz posta pod postem.
Zapewne są to zaburzenia błędnika bądź problemy z pęcherzem pławnym.
Pwoodem są najprawdopodobniej bardzo złe warunki hodowlane
Czy masz grzałkę? Jaka temp. jest w zbiorniku? To ryby tropikalne , ok 25C powinno być ok. Bez względu na porę dnia oczywiscie.
Bojowniki potrzebują, oprócz normalnego akwarium, ciepłej wody oraz pokrywy do akwarium. Bardzo często przeziębiają sobie labirynt jeśli jej nie ma - róznica pomiędzy wodą a temp.powietrza jes dla rybki znaczna.
Zapewne kula nie ma pokrywy, mam rację?

Wydaje mi się,ze jedynym sposobem by pomóc rybce jest zapewnienie jej odpowiednich warunków hodowlanych.

ps. malutka, tak wiemy,że masz podobyproblem z i podobnych przyczyn jakimi są złe warunki hodowlane.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 19:08:34 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: