Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Reaktywacja i tania obsada ok. 100 l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Reaktywacja i tania obsada ok. 100 l  (Przeczytany 1238 razy)
rastafari
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2009, 13:28:20 »

Witam po długiej przerwie.
Mam akwarium coś w granicach 100-112 litrów. Od dłuższego czasu nie mam w nim rybek, same rośliny. Rybki pozdychały, a roślinki są w średnio dobrym stanie. Teraz jednak chciałbym znów założyć hodowlę. Jednak akwarium nie mam u siebie, a u rodziców czyli grubo ponad 100 km od mojego miejsca zamieszkania. I teraz tak:
1. Chciałbym je uprzątnąć w następny weekend. Tzn. wylać całą wodę, pewnie przepłukać żwirek, wlać od nowa wodę i posadzić rośliny. Czy muszę wymieniać gąbkę w filtrze (od wakacji jest w akwarium, nie był od tamtego czasu ani razu włączany)?
2. Zarybienie. Z tym akurat raczej nie będę się spieszył, planuję zrobić je dopiero w w wakacje, czy też bliżej tego okresu. Teraz chcę to po prostu ogarnąć by nie stracić roślinek. Więc tak pomyślałem, że może przez ten okres nawozić akwarium dwutlenkiem węgla, aby mi one ładnie rosły? Jeśli tak, jak to robić i czy to jest duży koszt?
Generalnie prosiłbym o rady co zrobić by przygotować akwarium na powitanie ryb, które nastąpi pod koniec roku szkolnego, lub na początku wakacji?

I teraz obsada jaką bym chciał. Przede wszystkim rybki dość "łatwe w obsłudze". Myślałem nad molinezjami, mieczykami i gupikami. Do tego chciałbym dokupić glonojady i neony. Jednak neonki kupiłbym dopiero po kilku miesiącach, jak miałbym pewność, że znów nie zmarnuję kasy, ponieważ przy ostatniej mojej "zabawie" w akwarium wydałem na to ok. 600 zł :/ Neonów chciałbym jakieś stadko, nie wiem 12 czy może więcej? Jakie rybki byście jeszcze zaproponowali, ew. wywalili? Skalary, gurami?

A oto zdjęciei tego co mam:

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: