Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie akwarium  (Przeczytany 3070 razy)
rastafari
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2009, 23:52:06 »

Jakieś pół roku mój zbiornik stał bez rybek, same roślinki i zero pielęgnacji z mojej strony.
Teraz planuję wznowić hodowlę i mam takie pytanie. Jak wyczyścić akwarium? Wystarczy wylać całą wodę, jako tako przepłukać żwirek i przemyć ścianki wodą, czy też trzeba znów wyparzać żwir i jakoś dezynfekować akwa?
Dodam, że kilka rybek tam zdechło i ich nie zostały wyłowione, ale nie wiem czy zdechły z powodu choroby.

vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2009, 23:56:20 »

żyletką szybę wyczyść
P.S. nie dojeżdżaj do silikonu

Akwa 38l:
-3x platynka (parka +samczyk)
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2009, 00:35:42 »

I to wystarczy, jak rozumiem? A żyletką nie porysuję szybek?

vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2009, 00:42:02 »

Nie. Ja takrobie od lat.

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2009, 11:40:55 »

Porysujesz szybki (mi się rysowaly,może coś źle robiłam)
Są tzw, czyściki magnetyczne, ktoś używa?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2009, 11:55:38 »

Jak można porysować szyby sokoro robie to od kilku lat co 2 tygodnie i żadna mi się nie porysowała?! Możliwe że coś źle robisz

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2009, 12:07:10 »

Porysujesz szybki (mi się rysowaly,może coś źle robiłam)
Są tzw, czyściki magnetyczne, ktoś używa?
Niekoniecznie porysuje zyletka, sa tez takie czysciki - jesli bedzie uzywal ich umiejetnie.
Mozna tez czyscic gabkami ostrymi do naczyn (nie uzywanymi - nowymi), sola, octem - to zalezy od stopnia zabrudzenia.

Jakieś pół roku mój zbiornik stał bez rybek, same roślinki i zero pielęgnacji z mojej strony.
Dodam, że kilka rybek tam zdechło i ich nie zostały wyłowione, ale nie wiem czy zdechły z powodu choroby.
Wspolczuje tym z ktorymi mieszkasz - piekny aromat roznoszacy sie po mieszkaniu  Tongue
W takim wypadku jednak chyba nalezy wygotowac i wyplukac dokladnie zwir (bo nie wiadomo co tam moze jeszcze byc)
Wode tez bym calkowicie wylala

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2009, 12:10:21 »

Ja także używam żyletki od paru lat Wink I nie narzekam Smiley

Miałem czyścik magnetyczny, ale czasami między niego wpada np. piasek, drobny żwirek, co rysuje szkło. Jedyny plus jest taki, że nie musisz moczyć rąk Smiley

Jak napisała gina2006, można też używać gąbki. Ja tak robię Wink

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2009, 14:43:48 »

Ja się przekonałem, że czyścik magnetyczny + skrobak to bardzo dobry zestaw. Ciężko czyścikiem magnetycznym wyczyścić tylną szybę jeśli akwa jest blisko ściany, a tak pewnie jest najczęściej. Czyścik jest niezastąpiony do wygodnego czyszczenia przedniej szyby. Wyczyści ją dokładnie bez moczenia rąk.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2009, 15:13:43 »

co wy sie tak wody akwariowej boicie? ponoc taka woda jest najlepsza na kaca  Grin

co do pytania zalozyciela watku to bym najpierw sprawdzil parametry wymienil 50% wody z odmulaniem. 6 mcy bez odmulania to nie jest tak duzo Wink

niedoczytalem ostatniego zdania ... skoro ryby tam zdechly to proponuje gruntowna dezynfekcje ! nigdy nie wiadomo co w tej wodze jest...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 15:15:23 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2009, 16:54:19 »

Skoro można używać gąbki do naczyń, to chyba tak zrobię. Najbezpieczniejszy sposób, a szyb raczej nie mam specjalnie zasyfionych.
Wspolczuje tym z ktorymi mieszkasz - piekny aromat roznoszacy sie po mieszkaniu  Tongue
Raczej mi powinnaś współczuć, że z nimi mieszkam  Smiley a tak poważnie, to nie było raczej nieprzyjemnych zapachów. Serio!
skoro ryby tam zdechly to proponuje gruntowna dezynfekcje
Jak ją wykonać? I po jakim czasie można znów roślinki wrzucić? Bo raczej nie będę miał z nimi co zrobić, a nie wiem kiedy znów będę w domu.
I czy jeśli już wszystko przygotuję to muszę robić podmiany wody (co tydzień, czy co miesiąc?) czy też je robimy dopiero gdy już będą rybki?

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2009, 17:07:51 »

Widzac Twoje podejscie do akwarystyki :
a nie wiem kiedy znów będę w domu.
szczerze radze zakup sobie obraz "zycie podwodne ryb" - wystarczy jak raz do roku go odkurzysz, nie bedzie klopotow z podmianami wody, czyszczeniem szyb. Nie wspomne juz o karmieniu i pielegnacji rybek, no i co najwazniejsze takie ryby Ci nie padna, wiec dochodzenie czemu padly nie bedzie Cie dotyczyc

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2009, 17:12:24 »

Źle mnie zrozumiałaś. Z podmianami wody i karmieniem nie będzie problemów, mój tata ma na to wielką ochotę. Ale urządzenie akwa i zakupienie sprzętów leży już po stronie moich obowiązków. To nie jest tak, że rybki sobie żyją bez pokarmu, czy podmian. A ja po prostu bywam dość rzadko w domu, jak jestem raz na miesiąc, to już spory sukces.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2009, 20:41:18 »

mój tata ma na to wielką ochotę.

Najpierw trzeba uswiadomic tate ze akwarium to nie jest eksponat ktory sie tylko podziwia... wbrew pozorom przy akwarium jest naprawde troche roboty i trzeba troche czasu przy nim spedzic... jezeli rybka zachoruje to co tato zrobi? a) poczeka az samo przejdzie? b) splucze ja w kiblu ? c) zacznie szukac rozwiazania jak ja leczyc?

- sorry za takie zniechecanie ale taka jest prawda, jezeli chcesz miec akwarium to jeszcze przed jego zalozeniem trzeba sporo na ten temat poczytac. Nie mozna liczyc na to ze ktos nawet najblizsza rodzina bedzie sie zajmowala akwarium za Ciebie ! a samo sie nie zrobi, a masz tego przyklad w pierwszym poscie tego tematu Tongue

rastafari
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 31, 2009, 21:11:58 »

Myślę, że tata da sobie swobodnie radę. W młodości miał akwarium, które sobie nota bene sam zrobił. Zresztą dlatego też chcę kupić pospolite, łatwe w hodowli rybki i roślinki, żeby za wiele nie wymagały (bo i akwa nie za duże).

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: