Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: iwagumi a ziemia ogrodowa  (Przeczytany 3655 razy)
antek amator
Zainteresowany
**

« : Styczeń 31, 2009, 12:34:22 »

witam.jak w temacie czy to dobry pomysl?przy ziemi potrzeba na poczatek sporo roslin a  ja w swoich planach mam raczej tylko trawnik i moze jakas wysza zeby filtr zaslonic.Huh?i przy okazji zapytam jak z filtrem akwa bedzie  kolo150-200l chcialem tetre ex 700 ale  podobno przy ziemi nie trzeba  mocnego sprzetu?i kolejne  pytanie czy moglbym w takim iwagumi trzymac stadko brzanek sumatrzanskich?i ile mogloby ich tam plywac?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 12:41:39 wysłane przez antek amator » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 12:56:22 »

wydaje mi sie ze mija sie to z celem ziemi ogrodowej... zreszta nie wiem czy przez duza ilosc skal nie beda sie tworzyly strefy beztlenowe. A filtr zawsze jest lepiej kupic wiekszy ... zreszta tetra ex 700 wydaje sie byc optymalnym wyborem Smiley

antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2009, 13:23:50 »

wypowie sie ktos jeszcze?bardzo mi na tym zalezy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2009, 14:35:47 »

jesli to ma byc iwagumi - to bez ziemi

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2009, 15:27:36 »

Metoda prowadzenia akwarium nie ma nic wspólnego z aranżacją, iwagumi nie rośnie tylko na ADA.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 15:28:56 »

wiec co?mysle o ziemi bo to w miare tanie rozwiazanie a substratow do 200 l to musialbym troche nakupic ,potem nawozic..a ziemia  to ziemia:)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 15:36:37 »

Jeśli to ma być trawniczek i parę wysokich roślinek to IMHO ziemia mija sie z celem. Raffy - owszem że Iwagumi nie tylko na ADA sie stawia - ale przy takim założeniu roślinności to będzie przerost formy nad treścią (albo glonów nad roślinami)

antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 15:39:31 »

co do roslin to tak jak Seboos pisze.trawnik i kilka wyzszysz jako maskownice:P to co by bylo najlepsze na dno?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2009, 16:31:08 »

Jeśli to ma być trawniczek i parę wysokich roślinek to IMHO ziemia mija sie z celem. Raffy - owszem że Iwagumi nie tylko na ADA sie stawia - ale przy takim założeniu roślinności to będzie przerost formy nad treścią (albo glonów nad roślinami)

Dlaczego? Ziemia to nie tylko kupa masy nawozów, od którego bedą tylko glony rosnąc. Sam w swoim LT mam niski trawnik glosi, eleocharis rosnie itp., akwa na ziemi nie musi być dzikim buszem - miałem kiedyś ziemię u zółwia, u którego rosło parę gat roslin w skapej ilości i zadnego glona - akwa funkcjonowało, ziemia to nie tylko błoto ale i bakterie niktryfikacyjne się w nim osiedlają, dzieki któremu akwarium bedzie bardzo stabilne biologicznie - gatunki roslinl nie maja zadnego znaczenia, wszystko od oswietlenia ale jednak ziemia to ziemia Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 16:59:43 »

Raffy to nie jest tak ze nie mozna dac ziemi -tylko po co ta ziemia? tak jak mowi Sebos ''przerost formy nad trescia '' nie inaczej.
To nie jest tak ze nie mozna dac ziemi bo na bank beda glony - ale jednak przy uzyciu ziemi jako podloza ryzyko glonow wzrasta bo jest to podloze bogate w skladniki odzywcze a przy niewielkiej ilosci roslin skorzystac z nich moga glony. Nie ma potrzby wkladania ziemi do iwagumi gdzie bedzie trawniczek kamolce i mchy .
akwa funkcjonowało, ziemia to nie tylko błoto ale i bakterie niktryfikacyjne się w nim osiedlają, dzieki któremu akwarium bedzie bardzo stabilne biologicznie
owszem ale bakterie osadzaja sie i w innych podlozach.

Ja proponuje np.floran filtusa

antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 17:51:49 »

no dobra  wiec ziemia odpada.to na dno dac sam substrat?juz bez mieszan z zwirkiem?
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2009, 14:02:23 »

Obawiam się , że do iwagumi floran to złe posunięcie. Jest bardzo lekki i ciezko się w nim sadzi drobne rośliny...a pewnie takie w iwagumi zagoszczą. Lepszym pomyslem jest już chyba drobny żwirek po prostu. Miałem sam floran w krewetkarium(coś ala iwagumi)  i np. przy sadzeniu i rozsadzaniu małego henka, dostawałem spazmów hehe...wszystko wychodzi. To samo z glosią. A jak mi się nitki wdały to już w ogóle podczas usuwania razem z nitkami wszystko wychodziło.Nie polecampozdr
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 14:07:14 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 14:44:47 »

a moze pod zwirek jakis substrart dac?
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 14:53:19 »

A pewnie , że można:)...moze być i floran, ale warto go warstwą czegoś  cięższego  przykryć.
pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 14:55:28 »

bardziej myslalem o aqasubstrate dobre bedzie?lub volcanit?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: