Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Platka  (Przeczytany 3974 razy)
marta377
Gość
« : Styczeń 31, 2009, 21:49:01 »

Moja platka jest chyba chora, jest bardzo gruba.Nie wiem co jej jest, bo je normalnie i nie przekarmiam jej. Proszę o pomoc, załączam zdjęcia, ale nie wiem czy będą widoczne i są kiepskiej jakości, (są robione z komórki)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2009, 21:57:05 »

może jest w ciąży...?

zdjęcia musisz wsadzić gdzieś na fotosik.pl albo imageshack a tu dać tylko link, inaczej nie idzie...

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
marta377
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2009, 22:19:13 »

Dzięki, o to zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3239836ff265be52.html       
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/daf86dd7845090de.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5cdfc277f5773ccd.html
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 00:22:40 »

100% ciąża i to już długa w przeciągu tygodnia mozesz spodziewać się narybku

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
marta377
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2009, 17:43:50 »

Czy mam ją jakość odseparować czy coś?To moje pierwsze akwarium i nie wiem co zrobić jak pojawi się narybek, czytałam gdzieś że inne ryby mogą go zjeść Shocked Shocked
Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2009, 19:38:50 »

Więc tak... jeśli masz dużo roślin i kryjówek ja bym zostawił tak jak jest ponieważ napewno jakiś narybek pszeżyje chowając się..
Ale jeśli uważasz że kryjówek i roślin może nie wystarczyć idź do sklepu kupić kotnik taki z siatki wsadz do akwarium i wrzuć tam platke.
za kotnik może także służyć mniejsze akwarium ale to dużo roboty bo z twoich słow rozumiem że masz pierwsze akwa a nawed te do kocenia musi dojrzeć ok miesiaca.

Dlatego polecam kupić siatkowy gotowy i włożyc go do akwa kosztuje 7-15zł, a jeśli chcesz zaoszczędzić troche pieniędzy to dobrym sposobem bedzie sporządzenie go samemu Tongue na forum jest mnóstwo pomysłow, wystarczy wpisać w zrób to sam wyszukiwarce JAK ZROBIĆ KOTNIK i proszę Tongue
chyba że masz jakieś mniejsze akwa na zbyciu to weś troche wody z akwa ogólnego troche odstałej kranówy potraktowanej uzdatniaczem czy czymś w tym stylu i wrzuć do tego akwa platke... ja raz jeszcze jak zaczynałem byc akwarystą to kociły mi sie molinezje to wrzucałem samice do dużego słoika po ogórkach z pompką jak urodziła to ją wyłowiłem i z 9 szt narybku zostało 7 szt...
i właśnie najważniejsze kiedy wsadzisz rybke do kotnika to gdy już urodzi to go wyłów bo młody narybek to przysmak prawie wszystkich rybek Tongue
Powodzenia i mam nadzieję że pomogłem Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 19:41:03 wysłane przez Melmin » Zapisane

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
marta377
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2009, 20:51:43 »

Dzięki  Cheesy Cheesy Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 00:59:28 wysłane przez marta377 » Zapisane
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2009, 21:16:17 »

A co zrobisz z małymi? Masz tylko 25L akwarium..
Wiem,że się cieszysz tą ciążą...ale ja bym w takeij sytuacji nie odseparowywała. To i tak mały zbiornik, ktonik ci zajmie z 1/5..
No chyba że masz komu dać te małe...

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2009, 21:25:38 »

kup 2 akwarium 10l daj tylko żwirek i roślinki i daj tam platkę. Niech tam będzie dopóki nie odchowa(sz) narybku lub oddasz brzanki  glonojady bojownika i molinezje bo pożrą młode a wtedy daj platki do ogólniaka..

Ludzie! Jaki kotnik?! Zobaczcie na to! http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21199.msg196005#msg196005
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 21:28:47 wysłane przez FighterMan » Zapisane

Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 17:12:43 »

koles nie pie.... głupot kotnik potrzebny 90% wszystkich rybek potrzebuje kotnik a pozatym co ma wspolnego ten link skąd wiesz że chce trzymać rybki a nie oddać.. ryby to też żywe stworzenia a moim zdaniem lepiej je uratować i oddać niż żeby zostały zjedzone... a niekażdy jest taki nieuczuciowy że 1 dniowe rybki zostawia w głównym na pastwe losu innych rybek...
PS:dużo sklepów zoologicznych przyjmuje platki wystarczy je troche odchować w małym zbiorniku i sprzedać lub oddać za darmo do sklepu.
w moim zoologu dają 1zł za 1 narybek molinezji,platki,mieczyka 50gr za gupika 2zł za glonojadka 2,50 za gurami itp wieć można przyokacji sobie troche zarobić ale zgadzam się z tym że masz dość małe akwarium na kolejne platki więc młodych bedziesz musiała się pozbyć najlepiej oddać znajomemu akwaryście lub do zoologa.
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 17:18:37 wysłane przez Melmin » Zapisane

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
marta377
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 20:01:06 »

Dzięki, za pomoc. :)Platki oddam mojej koleżance, która ma duże akwarium.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 20:04:10 »

Melmin tak czytam te Twoje wywody na temat trzymania za duzych (za duzo) rybek w za malym akwarium i krzykow co ci ludzie robia - jeszcze troche i na szafot ich zaprowadzisz
A sam trzymasz molinezje (min 60 L) i do tego sumik (od 100L) w tylko ok (?) 50L - a tak naprawde to w ilu litrach, z jakim sprzetem, jakie rosliny i jakie ozdoby ?

Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2009, 20:18:28 »

sumika przetrzymuje koledze który kupił go odrazu z akwarium przed dowiedzeniem sie że akwa musi dojrzeć.
a napewno lepiej trzymac molinezje w 55L niż 2 welony w 20L akwa przy molinezjach różnica 5L nie jest zbyt wielka skoro są tylko 4 a 1 welonka potrzebuje ponad 60L... rozumiem że chciałaś mnie tylko opiep... za to że zwracam uwage innym bo źle robią? faktycznie warto

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2009, 20:27:13 »

Po prostu razi mnie Twoj jezyk i sposob wyslawiania w stosunku do innych - mlody czlowieku !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: