KUBIK
Nowy
|
|
« : Wrzesień 20, 2004, 18:07:47 » |
|
Nie wiem co się dzieje z moją wodą. Po odpaleniu filtra pojawia się kupa maleńkich pęcherzyków powietrza, które utrzymują się w górnych partiach akwarium - do 1/2 zbiornika. Rybki często padają i nie wiem jakie są tego przyczyny. Ostatnio moje ramirezy dziwnie wyglądają. Nie "stroszą" płetw i ogólnie źle wyglądają. Kał - momentami przeźroczysty i dość długi. Ostatnio miałem awarię grzałki i temp. spadła do 21 stopni - było tak ok. 2 tygodni - może dlatego rybki chorują. Poza tym karmiłem je mrożoną ochotką, którą wrzucałem w kostce do akwa i nie płukałem. Wyczytałem ,że to błąd i ryby mogą od tego chorować. Rybki czasem zaczynają dziwnie pływać - jak szalone, i ogólnie mają dziwne ruchy. Jestem początkujący i proszę o poradę.
Wodę dociągam już do 27 0C PH - 8,5 - czy to za wiele? akwa - 140l Obsada: szczupieńczyki, mieczyki, neonki, bystrzyki, zwinniki, ramirezy,glonojad, kardynałki, rozbory [/b]
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2004, 19:06:05 » |
|
PH - 8,5 - czy to za wiele?
A owszem...conajmniej o 1. IMO 7.5 to górna granica. Dla ramirezek powinno być około 6.8-7.0, dla neonów nawet 6.5. Z tak zasadową wodą to możesz bawić się conajwyżej w Malawi i Tangę
|
|
|
|
|
|
|
KUBIK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2004, 21:11:34 » |
|
właśnie padły mi 2 mniejsze ramirezy - większe chyba lepiej to znoszą. Wyczytałem, że PH 8,5 to za wiele i powodować to może chorobę u rybek, która objawia się dziwnymi ruchami, ocieraniem się o kamienie - tak właśnie zachowują się moje rybki. Czy jeśli obniżę PH do 6,5-7 wszystko wróci do normy? ? i czy twardość też ma tu jakieś znaczenie. Na pow. wody nagle powstaje niewielka pianka i po jakimś czasie znika. Napiszcie czy te wszystkie objawy to wynik zbyt wysokiego PH. Proszę o szybką poradę. Jutro chcę kupić coś do obniżenia PH - może AQUACID ? Poradźcie mi coś - może można to zrobić w inny sposób.
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2004, 21:49:24 » |
|
Możliwe ze to właśnie woda nieodpoiwada rybom, a napewno zbyt niska temperatura . Ramirezy są bardzo wrażliwe na zmiany wartości wody. Aby skutecznie zakwasić wodę trzeba ją najpierw zmiękczyć. Wysoka twardość jest buforem dla kwasów, i wtedy mamy wodę zasadową. Najpierw więc pomyśl o zmiękczeniu wody, ja moge poelcić kationit, zresztą o zmiekczaniu znajdziesz na anszym forum mnóstwo informacji. Życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2004, 03:01:30 » |
|
Otóż to! Tak jak szanowny moderator radzi: Zmiękcz wode bo inaczej możesz sobie wode zakwaszać wiadrami a ona i tak będzie wracać do 8,5 PH.Co najwyżej w końcu węglan by się samoczynnie zaczął wytrącać ale to już by nie była nawet woda tylko jakiś roztwór. Po za tym jak zmiękczysz wodę to PH samoczynnie powinno ci spaść do około 7,5 PH.
|
|
|
|
|
|
|
KUBIK
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2004, 17:44:02 » |
|
A co myślicie o zastosowaniu wymieniacza jonowego Tww (aquafix) - 1 torebka na 140l akwarium? Dziś zmierzyłem twardość wody: Two - 21 Tww - 15 Wyczytałem, że muszę to zbić o połowę - co wy na to? ? A może mam dodać Aquacid ??
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2004, 15:13:20 » |
|
1 torebka aquafixu na 140L to... kropla w morzu potrzeb . Musiałbyś włożyć tam z 10 torebek żeby zdziałać widoczną różnice. Polecam mocniejszy kationit, np "filtrax K " chyba Zooleku, możesz też kupić kationit na allegro, chodząc po sklepach akwarystycznych i pytajac o kationit narażasz się na " A CO TO JEST ? " i wielkie zdziwinie "sprzedawcy". Zobacz w dziale "zrób to sam", ejst tam urządzenie do zmiękczania wody. Mozna też obciąć dno butelki, odwrócic dio góry nogami, zapchac troceh szmatką, na to nasypać kationit i powiesić otworem po dnie, pod kranem, z kranu maleńkimk ciurkiem przelewać przez butelke do wiadra, i mamy zmiekczoną wode.
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2004, 20:53:18 » |
|
Myślę że możesz dokupić pare woreczków więcej i po dwóch tygodniach powinne być efekty.Osobiście też wolę jednak używać kationitu umieszczonego w butelce plastikowej(znacznie szybciej i skuteczniej) przepuszczając przez niego wodę. A z tym wlewaniem auqacitu to powtórze jak wcześniej:Nie pomoże na tak twardą wodę! Po prostu węglany wapnia i magnezu bedą go ciągle neutralizować i woda będzie taka sama, chyba że wlejesz go tyle że nie bedą w stanie go zbuforować a wtedy żegnajcie roślinki i rybki. Dopiero jak zbijesz twardość o połowę to możesz dodać kwasu by ustawić Ph na pożądanym poziomie, węglany nie będą już miały wtedy tak silnej możliwości buforowania wody. Fajnie było by wlać tylko środek zakwaszający i mieć problem z głowy ale,nic z tego ten numer nie przejdzie i trzeba sie troszkę pomęczyć. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Zyga
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2006, 18:17:42 » |
|
też mam problem z TWO (20 stopni niemieckich) i ostanowiłem zakupić kationit. Bardzo się jednak zdziwiłem jak w sklepie sprzedawczyni podała mi butelkę z cieczą choć opis na butelce dotyczył granulatu. Sama nie wiedziała jak w tej postaci zasosować kationit (był to filtrax K). Czy ktoś wie jak można zastosować płynny kationit?
|
|
|
|
Zyga
|
|
|
Boo
Zainteresowany
Technologia Żywności AR Poznań
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 31, 2006, 20:11:54 » |
|
Kationit to taki jakby granulat. Ziarenka, które trzeba przechowywać w cieczy. Jeśli wyschnie to traci właściwości i należy go regenerować. Dlatego jest w butelce, "w cieczy". Stosujesz go mieszajać z wodą zmiekczaną w naczyniiu odsączając później granulki, przepuszczajac wodę przez kolumne z kationitem, itp. Pamiętaj o zbadaniu parametrów wody przed dolaniem do akwa.
|
|
|
|
Od nowa i z wykopem
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 01, 2006, 06:47:44 » |