Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pin54 - 40l pierwsze akwarium  (Przeczytany 6975 razy)
pin54
Zainteresowany
**

« : Luty 01, 2009, 18:41:55 »

Wymiaray: 50 x 28 x 29 [40 l]
Grzałka Aquashut plastikowa 30W + RT2
Filtr Aquashut Kaskada 300 wypełniony keramzytem i kawałkiem gąbki + kawałek gąbki na wlocie (na razie na 1/2 mocy)
Oświetlenie: 2 x 15W Aquarella
Bimbrownia

Podłoże: ziemia ogrodowa z keramzytem + 8 litrów "Tesco Soil Pro" (popularnie zwane żwirkiem dla kotów)
2 korzenie (z Bałtyku)
woda kranówka + deminearlizowana ( w tej chwili GH ok 12, było 18, ale już mam kationit, planowane zejście do ~6)
temperatura 25

Flora:
Glossostigma elatinoides
Hemianthus micranthemoides
Eleocharis acicularis
Didiplis diandra
Microsorum latifolia
Microsorum narrow
Rotala green
Rotala macrandra narrow leaf
Rotala rotundifolia
Tajwan moss
Millimeter moss (Barbula sp.)
Christmas moss
Flame moss
Utricularia sp.
Cabomba Aquatica
Elodea Michx.

Fauna:
Na razie brak. Jak będzie stabilnie to będą ryby, może jakieś krewetki.

Zbiorni(cze)k zalany 2009-01-22 ale tylko z moczarką i kabombą, reszta roślin zasadzona 2009-01-30

Jest to moje pierwsze akwarium od jakichś 15 lat, dlatego ten post napisałem z nadzieją, że pomożecie mi tu zrobić porządek. Rośliny sadzone na szybko, paczka przyszła w piątek, a musiałem jechać na egzaminy więc nie było zbytnio czasu na zastanawianie. Rośliny pierzaste dałem na przeciwległy koniec od filtra bo pewnie nie bardzo lubią duży przepływ, duży heniek + rotala z lewej strony ma zasłanić filtr, reszta rotali i didiplis posadzone przy tylnej ściance (chwilowo jest tam reszta heńka, jak się wszystko rozrośnie i ustabilizuje to do wycięcia). Na korzeniach microsoria (latifolia posadzona z tyłu za dużym korzeniem z prawej strony) no i wszystkie mchy (które mocno zmarniały). Pierwszy plan z przodu z obu stron ponikło a na środku glosia. Pod termometrem zostawiłem trochę wolnego miejsca na karmienie ale nie wiem czy potrzebnie.

Czy czerwone rośliny sadzić koło czerwonych czy raczej na zmianę ? Ciężko mi to sobie wyobrazić jak już podrośnie, a wy macie doświadczenie.

Wszystkie sugestie naprawdę mile widziane.

Ps. roślinka z przodu przed korzeniem po prawej stronie jest tu chwilowo. Szyby wiem że brudne :p, baniak na razie jest polem bitwy Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 18:48:16 wysłane przez pin54 » Zapisane
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2009, 19:10:17 »

Mi się podoba bardzo. Widać że trochę posiedziałeś na forum bo masz kombinowane podłożę, nie wpuściłeś od razu ryb, brak zameczków i sztucznych roślin. Ładnie wkomponowany korzeń i dobrane rośliny. Natomiast popełniłeś trochę błędów:
  • 1.Za słaba grzałka. Wymmień na 50W.
  • 2.Filtr. On jest do trochę większych akwarii. No chyba że masz ustawiony na minimum, poza tym fajnie pokombinowałeś z wkładem.
  • 3.ŻADNEJ KRANÓWKI!!! WODA MA ODSTAĆ 30h PRZED WLANIEM!!!
Zapowiada się ciekawie, widać żę masz dobre podejście do akwarystyki. Jako obsadę proponuję Gupiki, otoski i krewecie Amano, Red Cherry i Crystal Red.

Powodzenia! papa

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2009, 19:41:06 »

Akwarium jest świetne Smiley Trudno uwierzyć,że to twoje pierwsze Grin
Ale mi osobiście nie podoba się kolor podłoża.Ja bym tam dał jakieś ciemne.
asiag
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 19:42:11 »

No no ładne tylko czekac aż się rośliny rozrosną Wink
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2009, 19:55:12 »

b.ładne jak na 1raz to masz gust ogolnie mi się podoba powinno się badać jeszcze NO2 , NO3 , PH
 w aqwa które się stabilizuje to ważne

pozdro papa
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 19:56:47 wysłane przez koper112 » Zapisane

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2009, 20:00:00 »

Baniak jest ciekawy, zwłaszcza podłoże  Smiley Będzie fajny efekt jak Ci to denko zarośnie czymś fajnym, aczkolwiek jest to bardzo delikatne podłoże i wrażliwe na kopanie, ciekaw jestem Twojej obsady rybek dennych?  Wink

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2009, 20:01:30 »

Az sie wierzyc nie chce ze to pierwsze Twoje akwa, gdyby tak choc polowa zakladajacych robila to co Ty to bylby sukces.
Korzen piekny - polozony z glowa i w calosci pieknie gra.
Co do kociego zwirku to moze popytaj beata mlodawska z pewnoscia cos Ci o nim napisze (wlasnie z takim probowala)

pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2009, 22:23:03 »

Bardzo ładny zbiornik. Masz dobre oświetlenie, więc rośliny powinny niedługo się rozrosnąć - mam tylko nadzieję, że z glonami nie będziesz miał "jazdy" Smiley Czekam na kolejne zdjęcia  papa
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2009, 23:36:47 »

Hej. Dzięki za słowa otuchy Smiley

Grzałka powinna wystarczyć. W tej chwili w domu mam 22 stopnie także podniesienie temp o 3 dla tej grzałki to nie problem. W sumie to przez pewien czas myślałem, że termometr się zepsuł albo termostat, bo jakoś nie zauważam nawet kiedy jest włączona. Mam "fobię" przed mocnymi grzałkami. Jak miałem parenaście lat moja przygoda z akwarystyką skończyła się na "ugotowaniu" przez weekend pielęgnic w akwa ~200 l pod moją nieobecność. Tym razem się zastanawiałem czy nie podpiąć szeregowo 2 szt. rt2 Smiley
Kranówka oczywiście odstana Smiley i to dłuuugo. Po zalaniu testowym bańki, czy nie cieknie, wode zostawiłem, stała tak z tydzień.
Filtr ... też myślałem, że będzie mocniejszy Smiley Nawet na pełnych obrotach z oryginalnym wkładem wielkiego szumu w akwa nie robił. Ostatnio na grupie dyskusyjnej ktoś pisał że ma w podobnym baniaku  K500 i myśle że mu się nieźle sprawdza.
Co do obsady, raczej będę chciał niestandardowo Wink ... w planach Badis Bengalensis lub Microrasbora Erythromicron...o ile dostanę, ale ja mam czas, poczekam Smiley
Ryb dennych nie planuję, co najwyżej krewetki jakieś.
Kolor podłoża też bym wolał ciemniejszy (choć i tak mi się bardzo podoba), ale chciałem sprawdzić jak wypadnie zwir dla kotów...wiadomo, na tym akwa się nie skończy Wink a do większego 5-6 worków ADA to już byłby wydatek. Podsumowując przygodę ze żwirem do tej pory:
- sadzenie roślin = koszmar
- woda w akwa dziwnie śmierdzi (nie tym świerzym zapachem co przy płukaniu, nie da się tego opisać)
- rachunek za wodę którą zużyłem do płukania (a to było tylko 8 l żwiru !!!) będzie taki, że kupiłbym sobie pewnie 2 worki dobrego podłoża. Tego się po prostu nie da wypłukać  Roll Eyes
- no i pozostaje mi obawa czy ze względu na jego lekkość i przepuszczalność zbyt dużo składników z ziemi mi się do wody nie przedostanie...zobaczymy
Woda jest testowana pod względem KH, GH, pH, NO2 i NO3 - na razie to są testy rataja, miałem dużo wydatków, poza tym chciałem zobaczyć z czym to się je, a wiedziałem, że na początku będę robił jeden test za drugim więc się szybko skończą. Kolejne testy będą pewnie sery albo jbl. Wyników testów na razie nie podawałem bo w sumie twardość i tak będzie zmniejszona, azotany, azotyny były max przed podmianą wody, a pH mi skacze bo moja bimbrownia rządzi się swoimi prawami (ale już jest plan zakupu butli, tak pod koniec lutego Wink )
Rośliny rosną i to całkiem nieźle, niespodziewałem się że tak szybko ruszą, już nawet glosia wypuściła nowe liście, a microsoria bomblują aż miło popatrzeć.

Jeżeli macie jakieś uwagi, może jakieś rośliny schować pod inne bo mają za dużo światła itp. to piszcie koniecznie.

Pozdrawiam.
Dominik

adik18
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2009, 23:59:46 »

Bardzo ładne akwa,masz może aktualne zdjęcia baniaczka,bo interesuje mnie jak rosną roślinki w tym żwirku Huh Ogólnie całość ładnie skomponowana. Pozdrawiam

240 l 4 skalary 3 paletki zbrojniki niebieskie,kiryski,krewecie
120 l malawi
10 l krewetkarium
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 00:08:10 »

akwa piękne i supcio wygląda  Good !  mam tylko mluśką uwagę, schowaj termometr
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 08:19:23 »

Zdjęcie jest aktualne, zbiornik zalany w piątek, zdjęcie z niedzieli. Na razie nie ma co oceniać wzrostu roślin. Jeżeli chcesz więcej informacji na temat podłoża, poszukaj na (mam nadzieję, że nie łamię teraz regulaminu, jeżeli tak to proszę o skasowanie tej części posta przez moda) roslinyakwariowe.pl, wątek OIDP miał tytuł akwarium dla kota.

Termometr do wymiany w ogóle, zamiast analoga w akwarium wyląduje tylko sonda od cyfrowego. Muszę mieć stały szybki podgląd do temperatury, a dlaczego to juz wiadomo Wink

Eidt: nie zbiornik zalany w piątek, tylko rośliny posadzone w piątek - bo w moim wypadku to nie jest ta sama data Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 08:32:17 wysłane przez pin54 » Zapisane
BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2009, 12:19:23 »

Bardzo naturalnie skomponowane. Ładne akwa. Cool

Bartek

Akwarium 300L
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2009, 12:34:10 »

ładne Smiley
a grzałka w zupełności wystarczy

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Luty 02, 2009, 12:49:24 »

Wow! świetne akwarium super bardzo mi się podoba,super żwir Gratulacje Good ! Good !

[45] [15] [4]
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: