Hej. Dzięki za słowa otuchy
Grzałka powinna wystarczyć. W tej chwili w domu mam 22 stopnie także podniesienie temp o 3 dla tej grzałki to nie problem. W sumie to przez pewien czas myślałem, że termometr się zepsuł albo termostat, bo jakoś nie zauważam nawet kiedy jest włączona. Mam "fobię" przed mocnymi grzałkami. Jak miałem parenaście lat moja przygoda z akwarystyką skończyła się na "ugotowaniu" przez weekend pielęgnic w akwa ~200 l pod moją nieobecność. Tym razem się zastanawiałem czy nie podpiąć szeregowo 2 szt. rt2
Kranówka oczywiście odstana
i to dłuuugo. Po zalaniu testowym bańki, czy nie cieknie, wode zostawiłem, stała tak z tydzień.
Filtr ... też myślałem, że będzie mocniejszy
Nawet na pełnych obrotach z oryginalnym wkładem wielkiego szumu w akwa nie robił. Ostatnio na grupie dyskusyjnej ktoś pisał że ma w podobnym baniaku K500 i myśle że mu się nieźle sprawdza.
Co do obsady, raczej będę chciał niestandardowo
... w planach Badis Bengalensis lub Microrasbora Erythromicron...o ile dostanę, ale ja mam czas, poczekam
Ryb dennych nie planuję, co najwyżej krewetki jakieś.
Kolor podłoża też bym wolał ciemniejszy (choć i tak mi się bardzo podoba), ale chciałem sprawdzić jak wypadnie zwir dla kotów...wiadomo, na tym akwa się nie skończy
a do większego 5-6 worków ADA to już byłby wydatek. Podsumowując przygodę ze żwirem do tej pory:
- sadzenie roślin = koszmar
- woda w akwa dziwnie śmierdzi (nie tym świerzym zapachem co przy płukaniu, nie da się tego opisać)
- rachunek za wodę którą zużyłem do płukania (a to było tylko 8 l żwiru !!!) będzie taki, że kupiłbym sobie pewnie 2 worki dobrego podłoża. Tego się po prostu nie da wypłukać
- no i pozostaje mi obawa czy ze względu na jego lekkość i przepuszczalność zbyt dużo składników z ziemi mi się do wody nie przedostanie...zobaczymy
Woda jest testowana pod względem KH, GH, pH, NO2 i NO3 - na razie to są testy rataja, miałem dużo wydatków, poza tym chciałem zobaczyć z czym to się je, a wiedziałem, że na początku będę robił jeden test za drugim więc się szybko skończą. Kolejne testy będą pewnie sery albo jbl. Wyników testów na razie nie podawałem bo w sumie twardość i tak będzie zmniejszona, azotany, azotyny były max przed podmianą wody, a pH mi skacze bo moja bimbrownia rządzi się swoimi prawami (ale już jest plan zakupu butli, tak pod koniec lutego
)
Rośliny rosną i to całkiem nieźle, niespodziewałem się że tak szybko ruszą, już nawet glosia wypuściła nowe liście, a microsoria bomblują aż miło popatrzeć.
Jeżeli macie jakieś uwagi, może jakieś rośliny schować pod inne bo mają za dużo światła itp. to piszcie koniecznie.
Pozdrawiam.
Dominik