Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: pin54 - 40l pierwsze akwarium  (Przeczytany 6955 razy)
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Luty 02, 2009, 13:56:23 »

no no widzę ze masz talent i wyobraźnię co do akwa jest piękne dodaj fotki ja się roślinki rozrosną
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 02, 2009, 14:43:43 »

Witam pin54, jak na pierwszy baniak to super.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 02, 2009, 15:05:11 »

bardzo mi się podoba, wygląda bardzo naturalnie. Super, życzę dalszych sukcesów.  Good !
P.S. Przed zrobieniem zdjęcia, przetrzyj szybę  Wink
Pozdrawiam

loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 02, 2009, 15:49:25 »

fajne akwa
pozdro

126l Ogólniak

160l Malawi
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #19 : Luty 02, 2009, 19:22:16 »

Witam pin54, jak na pierwszy baniak to super.

Wydaje mi się, że, bez względu na to czy pierwszy, czy nie, jest naprawdę niezły. Widać, że robiony "z głową", bez pośpiechu i niepotrzebnych błędów, czego o innych często nie można powiedzieć(np. o mnie  Embarrassed)

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 03, 2009, 02:15:11 »

Odwiedzając Twój wątek i podziwiając akwa pierwsze co mi przyszło do głowy, to to, że podłoże wygląda świetnie- ten odcień. Nawet przemknęło mi przez myśl że podobne w swoim planowanym akwarium zastosuję.. jednak po namyśle..nie wiem czy moje kolorowe rybki by się przy tym ładnie prezentowały...więc prawdopodobnie zostanę przy planie nr1 - piasek kwarcowy Smiley.
A do Ciebie jeszcze na pewno wpadnę, bo bardzo mnie ciekawi jakie rybki dobierzesz Smiley .

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 03, 2009, 02:40:58 »

badisy to dobry wybór - od razu kryjówki im przygotuj.

obniżanie gh aż tak znacznie jak planujesz prosi się o kłopoty przy podłożu glebowym. może ci za bardzo docelowo zakwasić wode zwłaszcza że koci żwir wpływa też na obniżenie zasadowości.

a niski bufor to spadki/wahania ph. nie bawiłbym się w to. 

żwirek mogłeś też do filtra wsadzić zamiast keramzytu - efekt podobny więc po co przepłacać. jesli ci będzie ph spadać poniżej 6.5 to juz uważaj - rozsądnie z co2.

a co do żwirku - o zapachu jego rozwodzą się wszyscy którzy mają dobry węch - że im przeszkadza. ja mam ciągle kłopoty z zatokami wiec mi nie smierdzi. a innych "minusów" nie zaobserwowalem.

a co do wpływu struktury żwirku na dyfuzje składników z podłoza do toni wody. utarło się że tak wiele zależy od struktury, wysokości wierzchniej warstwy żwiru nad warstwą gleby itd. to są bzdury w skrócie mówiąc. wszystko zależy od zawartości = żyzności gleby. jak z jej wyborem popełnisz błąd to ci nie pomoże odpowietnia struktura żwiru. zreszta z czasem podłoże - w tym żwir się "ubija", zasiedla bakteriami tlenowymi i beztlenowymi, osadza się na nim detrytus - i staje sie przez to mniej podatny na dyfuzję więc się nie martw jeśli początkowa fazę masz juz za sobą.

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 03, 2009, 11:41:55 »

szymonie, czy pisząc "Badis" miałeś na myśli tę rybkę ?

http://www.kmra.pl/readarticle.php?article_id=136

Są przepiękne ale myślałem, że  nieosiągalne w PL ? Zawsze jak o nie pytam w zoologicznych, handlarze robią  Shocked

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 03, 2009, 12:07:11 »

dokładnie tę.

są do dostania okazyjnie. ja właśnie od niedawna mam parkę badis badis ale inny takson. fotki znajdziesz w moim wątku pod koniec (link w podpisie - 225L)

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 03, 2009, 12:34:52 »

obniżanie gh aż tak znacznie jak planujesz prosi się o kłopoty przy podłożu glebowym. może ci za bardzo docelowo zakwasić wode zwłaszcza że koci żwir wpływa też na obniżenie zasadowości.

a niski bufor to spadki/wahania ph. nie bawiłbym się w to. 

Zapewne cię posłucham, ale będę musiał początkowo mocno pilnować ryb. Badisy podobno pochodzą ze strumieni w których woda jest w przedziale OIDP 2-8 i pH 6-6.5. Jeżeli chodzi o CO2 to skalara jeszcze długo zapewne miał nie będę. W tej chwili jest bimbrownia a dwutlenku węgla w wodzie jest ok 68 ppm, wiem że dużo ale nie mam jak tego regulować (tu nie brałem pod uwagę, że żwirek zmniejsza zasadowość, dziś "odgazuje" trochę wody i zmierzę, wczoraj pH było 6,6 ; kH 9 chyba). Póki nie ma fauny się tym nie przejmuje, ale w domu już czeka 3 kg spożywczego CO2 tylko reduktora jeszcze nie mam. Do jakiego poziomu KH GH radzisz zejść ?

żwirek mogłeś też do filtra wsadzić zamiast keramzytu - efekt podobny więc po co przepłacać. jesli ci będzie ph spadać poniżej 6.5 to juz uważaj - rozsądnie z co2.
Keramzyt w sumie to niewielki wydatek, zresztą i tak trzymam do orchidei, a przynajmniej ja się lepiej czuje, że to nie jakiś żwirek dla kota w filtrze tylko "wypasiony" keramzyt... taki trochę rodzaj placebo Smiley

a co do wpływu struktury żwirku na dyfuzje składników z podłoza do toni wody.  (...)  nie martw jeśli początkowa fazę masz juz za sobą.
Pisząc "początkowa faza", co miałeś dokładnie na myśli ?

Co do Bengalensis'ów... pytałem w Okazie w Gdańsku, nie mają, ale jeżeli tylko będą na giełdzie i będą w sprzedaży to na pewno wezmą (a podobno czasami bywają).
W USA podobno jest deficyt samic na rynku a i ogólnie ryba nie grzesząca dostępnością. Ze względu na lepsze wybarwienie samców tylko one są w sprzedaży. Zobaczymy co będzie w Polsce... o ile w ogóle będzie.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: