Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: FIltr hamburski . Pytania.  (Przeczytany 18406 razy)
tutusik
Nowy
*

« : Luty 01, 2009, 20:32:41 »

Planuję zamontować filtr hamburski w moich akwariach. Chcę kupić taką pompę hailea aco 9620 albo 9630
http://www.allegro.pl/item490552039_hailea_aco_9630_960l_h_8wyjs_oczko_wodne_od.html
Tylko jakie filterki zamontować do tej pompy ?

Chodzi mi o to co wypuszcza powietrze.

Czekam na odpowiedź Smiley pozdrawiam wszystkich Cheesy
Sorry za błędy stylistyczne .
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2009, 20:37:12 »

w filtrze hamburskim nic nie wypuszcza powietrza. Tam jest tylko pompa i ściana z gąbki.

Jest w necie strona wynalazcy filtra hamburskiego (http://www.deters-ing.de) ale po niemiecku.
Ważne jest dostosowanie mocy pompy do wielkości gąbki.

W tym wątku jest troche:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9203.msg71302#msg71302

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2009, 20:57:49 »

przeczytałem ten post ale ciagle nie wiem
jakie filterki powinienem dokupić do tej mojej pompki (hailea aco 9630).
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2009, 21:04:33 »

emmm... żadne...

Do FH potrzebna jest raczej pompa do wody a nie do powietrza
Oczywiście można zrobić coś poruszane bąbelkami, ale to chyba bezsens. Za cenę tego brzęczyka z allegro dostaniesz ze 4 pompy.

jak duże masz akwaria i jak duże będą gąbki?
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 21:07:59 wysłane przez Oswald » Zapisane

tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2009, 21:18:50 »

emmm... żadne...

Do FH potrzebna jest raczej pompa do wody a nie do powietrza
Oczywiście można zrobić coś poruszane bąbelkami, ale to chyba bezsens. Za cenę tego brzęczyka z allegro dostaniesz ze 4 pompy.

jak duże masz akwaria i jak duże będą gąbki?

tutaj ktoś już zrobił , tylko że narazie mi nie odpisuje wiec pytam na forach.
http://akwaria.pl/forum/viewtopic.php?t=3412&start=0

Filtracja: Filtry typu hamburskiego napędzane pompka Hailea ACO-9630. Za gabkami znajduja sie Bio-Balle, Ceramika i ADA Palm Net.

akwariów będę miał 8 (25l-30l) , gąbki grubości 5cm .
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2009, 13:38:21 »

Tam trzeba się zalogować, aby wejść, a mi się nie chce.

Ale przypuszczam, że te FH, które tam są opisane, są napędzane powietzem, więc potrzebujesz tylko rurkę w kształcie litery L. Będzie to filtr, jakich się używało za PRLu (też taki miałem). Wydajność raczej śmieszna, ale jak ktoś lubi...

Na ten brzęczyk i na 8 zestawów rurek wydasz pewnie więcej, niż jak byś kupił 8 mini-pompek Aquaszuta. A wydajność przy użyciu pompek była by znacznie lepsza.

... i nie wiem po co się pytasz na forach, jeśli i tak nie czytasz odpowiedzi. Wątpie, abyś znalazł kogoś, kto wie o FH więcej niż ja.

Tu masz rysunek, abyś wreszcie zrozumiał o co Ci chodzi:

PS, na Twoich rysunkach jest pokazany FH z użyciem POMPY WODNEJ, a nie pompy do powietrza, jaką zamierzasz kupić.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 13:46:21 wysłane przez Oswald » Zapisane

tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2009, 17:17:58 »

chyba się zdecyduje na circulatory 350. Mniej bedzie pie*** Smiley
tylko zastanawia mnie jedno. Czy ten dziubek w cirkulatorze ma wiecej niz 5cm ? bo przeciez grubość gąbki to 5cm

Jak by na to poradzić gdyby był krótszy niż 5cm?

tak z ciekawości czemu nie można uzywac pompy do poiwetrza?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 17:29:20 wysłane przez tutusik » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2009, 18:47:58 »

raczej nie ma wiecej niz 5cm ale to zaden problem bo mozna go przedluzyc i juz. Pompy powietrza niby mozna uzyc ale efekt pracy takiego filtra znikomy lub zaden by byl . Pompa powietrza ma za malo ''sily'' i filtr ten mial by zbyt mala wydajnosc  - prawie zerowa.

tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2009, 21:00:57 »

jak przedłużyć ?Smiley
ile cm gąbka powinna wystawać nad powierzchnią wody ? i wogole po co to jest?:>
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 21:09:07 »

sztukujac jakas rureczka np. z dlugopisu albo wezykiem akwarystycznym. Gabka wlasciwie nie musi wystawac nadpowierzchnie powinna byc rowna z poziomem wody ale moze wystawac dajmy na to 0,5cm lub 1cm. Po co co jest? gabka poco? gadka to powierzchnia filtrujaca - na zasadzie ze pompa zasysa wode przez gabke , na gabce zostaja brudy a woda czysta wylatuje do akwarium nad gabka i na gabce osiedlaja sie bakterie nitryfikacyjne.

tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 22:45:55 »

sztukujac jakas rureczka np. z dlugopisu albo wezykiem akwarystycznym. Gabka wlasciwie nie musi wystawac nadpowierzchnie powinna byc rowna z poziomem wody ale moze wystawac dajmy na to 0,5cm lub 1cm. Po co co jest? gabka poco? gadka to powierzchnia filtrujaca - na zasadzie ze pompa zasysa wode przez gabke , na gabce zostaja brudy a woda czysta wylatuje do akwarium nad gabka i na gabce osiedlaja sie bakterie nitryfikacyjne.

chodzi mi o to po co ma wystawać nad powierzchnie :>
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 22:58:39 »

Po to żeby woda przesączała się przez gąbkę a nie przelewała nad nią po "najmniejszej lini oporu".
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 02:59:40 »

tak z ciekawości czemu nie można uzywac pompy do poiwetrza?

Pompy powietrza niby mozna uzyc ale efekt pracy takiego filtra znikomy lub zaden by byl . Pompa powietrza ma za malo ''sily'' i filtr ten mial by zbyt mala wydajnosc  - prawie zerowa.

Właśnie, że można. Przy rurce o średnicy 13mm i wysokości ok 12cm, gdy wylot jest mw. równo z lustrem wody to wydajność takiego filtra podnoszonego powietrzem jest ok 140-150 l/h. Do akwa 20l to więcej niż wystarczająco. W takim akwa rurkę można dać pewnie wyższą, co zwiększy efekt.

A gąbka powinna jednak wystawać trochę ponad powierzchnie wody. To chyba logiczne.

tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2009, 09:13:47 »

Właśnie, że można. Przy rurce o średnicy 13mm i wysokości ok 12cm, gdy wylot jest mw. równo z lustrem wody to wydajność takiego filtra podnoszonego powietrzem jest ok 140-150 l/h. Do akwa 20l to więcej niż wystarczająco. W takim akwa rurkę można dać pewnie wyższą, co zwiększy efekt.

A gąbka powinna jednak wystawać trochę ponad powierzchnie wody. To chyba logiczne.

z tego co zrozumiałem teraz. to mówisz że jednak ta pompa hailea się nada ?
wysokość moich zbiorników to 25cm

czyli z tego obrazka wywnioskowałem że powinienem kupić rurki wysokości koło 18-20cm. czyli będzie jeszcze większy efekt Smiley dobrze mysle ?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 09:18:22 wysłane przez tutusik » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2009, 21:46:07 »

czyli z tego obrazka wywnioskowałem że powinienem kupić rurki wysokości koło 18-20cm. czyli będzie jeszcze większy efekt Smiley dobrze mysle ?

jo !
(czyli "tak")

dodam, że informację mam prosto od wynalazcy filtra hamburskiego i...
dodam jeszcze pewną ciekawostkę, mianowicie, że przy odpowiednio wolnym przepływie wody przez gąbkę dochodzi do samoredukcji zgromadzonego mułu, naczy, że teoretycznie nie trzeba nigdy czyścić gąbki.

... i dodam jeszcze, że do niedawna nie miałem pojęcia, iż filtracja na zasadzie podnoszenia powietrzem jest aż tak wydajna. Dzięki temu wątkowi zagłębiłem się ponownie w temat i się dowiedziałem. Problem jest w tym, że wszystkie pompy wodne zaczynają się od 320-400 l/h, co jest stanowczo za dużo dla akwa 20-30L, bo o nadfiltracji mówi się już przy 2,5 do 3 razy objętość akwa na godzinę.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 21:54:40 wysłane przez Oswald » Zapisane

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: