Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: FIltr hamburski . Pytania.  (Przeczytany 18436 razy)
tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 03, 2009, 22:27:53 »

czyli z tego obrazka wywnioskowałem że powinienem kupić rurki wysokości koło 18-20cm. czyli będzie jeszcze większy efekt Smiley dobrze mysle ?

jo !
(czyli "tak")

dodam, że informację mam prosto od wynalazcy filtra hamburskiego i...
dodam jeszcze pewną ciekawostkę, mianowicie, że przy odpowiednio wolnym przepływie wody przez gąbkę dochodzi do samoredukcji zgromadzonego mułu, naczy, że teoretycznie nie trzeba nigdy czyścić gąbki.

... i dodam jeszcze, że do niedawna nie miałem pojęcia, iż filtracja na zasadzie podnoszenia powietrzem jest aż tak wydajna. Dzięki temu wątkowi zagłębiłem się ponownie w temat i się dowiedziałem. Problem jest w tym, że wszystkie pompy wodne zaczynają się od 320-400 l/h, co jest stanowczo za dużo dla akwa 20-30L, bo o nadfiltracji mówi się już przy 2,5 do 3 razy objętość akwa na godzinę.

poproszę jakieś podziekowania dla mnie  Afro Afro Afro
CheesyCheesy
nie no przecież pompy firmy Hailea np ta
http://allegro.pl/item540545161_hailea_aco_9610_z_z_reg_elektroniczna_600l_h_4wy.html

posiada 600l/h i na 4 wyjście czyli masz 150l/h
a ta pompa http://allegro.pl/item541075678_pompka_napowietrzacz_hailea_aco_2201_78_l_h.html
masz 78l/h
wlasnie zastanawiam sie czy kupic 1 taką 9610 czy 4 takie 2201.
a rurki może widziales cos na allegro ?:>
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #16 : Luty 03, 2009, 22:39:40 »

nie, nie...
nie myl wydajności pompowania powietrza z objętością podnoszonej wody. ta pompa pompuje powietrze, które podnosi przy okazji na zasadzie napięcia powierzchniowego wodę, która obejmuje bąbelki powietrza. Tego nie da się tak przełożyć bez własnorobionych testów.

Rurki w akwarystcznym będą pewnie drogie, ale możesz se kupić w Castoramie takie szare do instalacji. Kup sę rurę 3 metry i 8 kolanek, przytnij odpowiednio i zrób dziurki wiertarką, przez które wpuścisz wężyk. wyjdą grosze. Tyle, że rurki nieprzeźroczyste będą.

Afro PS, a podziękowania to raczej dla mnie, za wgłębienie się w Twoje pytanie. Mi się ta wiedza raczej nie przyda.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 22:41:39 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2009, 00:09:45 »

nie, nie...
nie myl wydajności pompowania powietrza z objętością podnoszonej wody. ta pompa pompuje powietrze, które podnosi przy okazji na zasadzie napięcia powierzchniowego wodę, która obejmuje bąbelki powietrza. Tego nie da się tak przełożyć bez własnorobionych testów.
przekonamy się SmileySmileySmiley
Rurki w akwarystcznym będą pewnie drogie, ale możesz se kupić w Castoramie takie szare do instalacji. Kup sę rurę 3 metry i 8 kolanek, przytnij odpowiednio i zrób dziurki wiertarką, przez które wpuścisz wężyk. wyjdą grosze. Tyle, że rurki nieprzeźroczyste będą.

narazie robię tylko 4 zbiorniki więc 1,5m + 4 kolanki Smiley a dziurki mysle zeby na ciepło zrobic . czy te dziurki musza byc idealne dopasowane do weżyków czy mogą być ciut większe ?

Afro PS, a podziękowania to raczej dla mnie, za wgłębienie się w Twoje pytanie. Mi się ta wiedza raczej nie przyda.

Jak zrobię to podziękuję Tongue ale i tak dziękuje SmileySmileySmiley
Ogólnie każda wiedza sie przydaje Tongue

Dobranoc wszystkim
tutusik
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 08, 2009, 13:21:08 »

mam pytanie znów Smiley na allegro znalazlem takie Bio gąbki tylko że tam są 2 rodzaje pory , albo grube albo średnie.
http://allegro.pl/item540545258_bio_gabka_na_wymiar_5cm_wklad_4all_filter_tanio.html
Które by wziąć ? które lepsze ?
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 07, 2009, 10:48:57 »

Właśnie, że można. Przy rurce o średnicy 13mm i wysokości ok 12cm, gdy wylot jest mw. równo z lustrem wody to wydajność takiego filtra podnoszonego powietrzem jest ok 140-150 l/h. Do akwa 20l to więcej niż wystarczająco. W takim akwa rurkę można dać pewnie wyższą, co zwiększy efekt.

A gąbka powinna jednak wystawać trochę ponad powierzchnie wody. To chyba logiczne.

Też zakładam akwa (96l) z filtrem hamburskim i mam kilka pytań, głównie z obawy przed zbyt małą wydajnością 'pompki' napędzanej brzęczykiem.

1. Znacie wzory na wydajność filtra podnoszonego powietrzem?
2. Czy wydajność jest bardzo zależna od wydajności pompki pompującej powietrze?
3. Czy będzie lepiej jeśli w rurkę wstawię kostkę rozbijającą powietrze (mam taką owalną o średnicy 10mm), a może nie rozbijać bąbelków i wsadzić goły wężyk?
4.Jakiej szerokości rurkę zastosować przy kostce rozpraszającej o średnicy 10mm? Musi być duża rezerwa?

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 07, 2009, 12:05:58 »

Na FH za bardzo się nie znam, ale tą wydajnością pompki to chyba nie musicie się aż tak stresować. Dla bakterii lepszy jest powolny przepływ wody tzn. nie szybkość przepływu jest ważna, ale jego stałość. Logicznie rzecz biorąc wydaje się to tym bardziej istotne, jeśli zakładamy że gąbka ma tylko 5cm.

A z dwóch pokazanych gąbek średnia będzie lepsza. Ta gruba to prawie jak na prefiltr.

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 08, 2009, 19:46:02 »

Na FH za bardzo się nie znam, ale tą wydajnością pompki to chyba nie musicie się aż tak stresować. Dla bakterii lepszy jest powolny przepływ wody tzn. nie szybkość przepływu jest ważna, ale jego stałość. Logicznie rzecz biorąc wydaje się to tym bardziej istotne, jeśli zakładamy że gąbka ma tylko 5cm.

A z dwóch pokazanych gąbek średnia będzie lepsza. Ta gruba to prawie jak na prefiltr.

Dzięki za odpowiedź. Ponoć zbyt wolny przepływ wody to też źle. Z filtrami napędzanymi brzęczykiem nie miałem do tej pory do czynienia, stąd tyle obaw...

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Bartosss
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 20, 2012, 20:43:40 »

Witam,

Odgrzeje trochę stary temat Smiley

Czy pompa 2100l/h o taka http://allegro.pl/elektromagnetyczna-pompa-tlokowa-hailea-aco-208-i2330613011.html da radę napędzić 12 hamburgów w akwariach 27,5 litrowych? gąbka ma wymairy 25x25x5h, rurki planuję około 15cm wysokości średnica pewnie około 12-13mm. Czy to będzie odpowiednie?

pozdrawiam
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Maj 20, 2012, 23:21:19 »

A co chcesz tam trzymac?

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Bartosss
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Maj 21, 2012, 05:49:10 »

Różne krewetki i raczki może jakieś ślimaki. rybek nie będzie

pozdrawia, Bartek
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Maj 21, 2012, 07:07:38 »

Nie mam jakiegoś większego doświadczenia co do filtrów takiego typu, ale moim zdaniem powinieneś dać rurki o mniejszej średnicy jeżeli chcesz podłączyć taką liczbę baniaków gdyż ciśnienie będziesz miał wtedy lepsze na całym obiegu. Co do tego czy wystarczy taka pompa to trzeba by spróbować lub popytać na forach np. niemieckich tam filtry te są bardziej popularne z tego co widziałem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 21, 2012, 09:10:32 »

Mam pompke hailea o mocy 1.8 W ktora obslugiwala 2 filtry hamburskie, z tym ze rurki w nich byly krotkie i ledwo dawala rade. Mysle ze lepszy pomysl to kupic 2 osobne pompki membranowe o mniejszej mocy niz jedna tlokowa o duzej. Pozdro!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Bartosss
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Maj 21, 2012, 15:20:36 »

Upolowałem rurki o średnicy wewnętrznej 11mm, z mniejszymi będzie problem a co do długości to myślałem o wysokości 15cm + kolanko + rurka 7 cm ktora bedzie przechodzic przez gąbke.

Wolę jedną pompę chociaż nie wiem czy dam rade przy tej pompie zasnąć jeżeli regał i pompa będzie po drugiej stronie pokoju 3x4m, gdzieś wyczytałem że pompa  <50dB...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 21, 2012, 15:31:39 »

Wez tez pod uwage to ze ta pompa jest na elektromagnes, a nie napedzana silnikiem. I ma tlok plastikowy ktory przy temperaturze bedzie sie szybko zuzywal i moga powstac nieszczelnosci. Ja mysle ze dobrym rozwiazaniem bedzie zakup dwoch pomp membranowych, ktore maja kilka osobnych wyjsc na wezyki. Bo takie pompki posiadaja wiecej niz jedna membrane. Dlaczego Hailea a nie np Aqua-szut?

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Bartosss
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Maj 21, 2012, 20:06:08 »

coś konkretne zaproponujesz? zeby miały podobny przepływ - około 1000l/h jedna, 2000l/h dwie, ważne jest też dla mnie żeby nie miały cen z kosmosu bo na reszte nie starczy zielonych Smiley

pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: