lwica79
|
|
« Odpowiedz #75 : Grudzień 02, 2009, 01:22:41 » |
|
Zaktualizowałam w pierwszym poście, ale chcę jeszcze dodać kilka zdjeć rybci. dwa gupiki z akwarium 300l gupik i kirysek z akwarium 25l
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #76 : Grudzień 02, 2009, 06:37:23 » |
|
Pielęgnice papuzie nie należą do moich ulubionych ryb, ale muszę przyznać, że akwarium po ostatniej aktualizacji nawet zaczyna mi się podobać
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #77 : Grudzień 02, 2009, 06:54:01 » |
|
Oł, Dżisas, 2 niebieskie gupiki!! Gdybyś jeszcze miała czerwone to byłbym wniebowzięty
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #78 : Grudzień 02, 2009, 09:45:50 » |
|
Jednak Edytko dorwałaś te kirysy Świetne masz to akwarium. Bardzo mi sie podoba (choć też nie przepadam za tymi pielęgnicami)
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2009, 09:47:39 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #79 : Grudzień 02, 2009, 10:51:49 » |
|
chyba strasznie lubisz te papuzie ;] nie zastanawiałaś się kiedyś nad paletami albo skalarami? wydaje mi się że dodałyby zbiornikowi duzo więcej uroku chociaż i tak mi sie bardzo podoba ;] i gratulacje litrazu ;]
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #80 : Grudzień 02, 2009, 11:54:45 » |
|
Oł, Dżisas, 2 niebieskie gupiki!! Gdybyś jeszcze miała czerwone to byłbym wniebowzięty Niestety, co do czerwonych to mam tylko tego samczyka ze zdjęcia- granatowego z czerwonym ogonkiem oraz samiczkę czarną z równie czerwonym ogonem. A te niebieskie to tak pięknie wyszły tylko na zdjęciu , bo przy normalnym świetle w akwa wyglądają tak: prawie bezbarwna gówka,ciemno błękitny tułów i jasno błękitny ogonek. Jednak Edytko dorwałaś te kirysy Świetne masz to akwarium. Bardzo mi sie podoba (choć też nie przepadam za tymi pielęgnicami) Zdobyłam tylko dwa te kiryski czarne, bo niestety jak znajomy pojechał do Wawy to tylko tyle ich mieli w jednym z Kakadu . Ale nadal poluję na więcej . chyba strasznie lubisz te papuzie ;] nie zastanawiałaś się kiedyś nad paletami albo skalarami? wydaje mi się że dodałyby zbiornikowi duzo więcej uroku chociaż i tak mi sie bardzo podoba ;] i gratulacje litrazu ;]
Tych papuzi które już mam nie wymienię na inny duży gatunek, zostaną u mnie na dożywociu, chyba że jak jeszcze urosną i będzie im bardzo ciasno to zmniejszę ich liczbę jeśli znajdę dla nich superowy i duuuuży domek. A nad Paletkami się zastanawiałam- czy chciała bym je mieć kiedyś w dalekiej przyszłośći, gdy już nie będzie papuzi, ale najpierw musiała bym poznać charakterek tych rybek . Nie miałam okazji ich obserwować.
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #81 : Grudzień 08, 2009, 20:27:02 » |
|
Świetnie , to wszystko wygląda Zazdroszcze i gratulacje A mam pytanie!? Jak odmulasz dno , czy żwirek kwarcowy nie zostaje wciagnany I czy problem był z "zasadzaniem" roślinek i jak to robiłaś , czy czymś przymocowywałaś? Pięknie , z góry dzięki. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
|
|
|
|
-112l - Ogólne. -20l - Przyszłe Krewetkarium.
Pozdrawiam
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #82 : Grudzień 08, 2009, 20:51:50 » |
|
A o które akwarium pytasz jeśli chodzi o odmulanie? Jeśli o 300l to w zasadzie nie mam potrzeby odmulania. Jedzonko jest zjadane na bieżąco, jakieś tam zapodziane po kątach okruszki w ciągu dnia ładnie zbierają kiryski, otoski, zbrojniki, kosiarki, gupiki. Natomiast odchody rybek, to czasami tylko papuzich widać (ale bardzo niewiele)...są one zwykle zmiecione ogonkami ryb między łodygi roślin, czy pod korzenie , tam rozpadają się zwykle w ciągu 24h i jako pyłek wędrują do filtra (a wewnętrzny mam Fan 3, wydajny, przerobiony-gąbka zmieniona na bardzo gęstą) , filtr ten czyszczę co tydzień. Wodę zmieniam co miesiąc i zastanawiam się mimo to czy nie robić tego jeszcze rzadziej.
Z zasadzeniem roślinek do żwirku kwarcowego nie ma najmniejszego problemu. Nawet te bez korzeni się trzymają ładnie podłoża.. chociaż dopóki nie wypuszczą korzeni to papuzie przypadkowo czasami je wykopują (ale to baaardzo rzadko się zdarza)
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #83 : Grudzień 08, 2009, 20:56:36 » |
|
Dzięki Wielkie Podłoże jest świetne , u mnie zwykły żwir... to wydaje sie brudne całe akwa i żwirek, z resztą mam problem z roslinkami. Twoje Akwa pod względem higieny w skali od 1:10 11 I też tego podłoża bym nie zmieniał P.S. Czy ten żwirek po jakimś robi się ciemny i czy jakbym odmulał faktycznie dno to zostałby wciągnięty z brudami razem? Pozdrawiam
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #84 : Grudzień 08, 2009, 21:26:20 » |
|
A jaki to jest zwykły żwir? Myślałam że właśnie ten kwarcowy to jest najzwyklejszy na świecie . Kolor żwirku mi się zmienił w porównaniu do wyjściowego odrobinę, ale to ze względu na obsiadające go zielenice, jednak powoli glon się wycofuje. Czytałam że niektórzy odmulając dno wkładają rurkę aż w podłoże. Ja sobie tego nie wyobrażam, bo by mi od razu piasek wessało. Ja jeśli już podmierniam wodę to czasami przejadę rurką jakieś 2 cm nad dnem by wciągnęło kawałeczki roślin, czy coś innego widocznego i tyle. Twoje Akwa pod względem higieny w skali od 1:10 11 Bardzo dziękuję za taką ocenę A dalczego masz problem u siebie z roślinkami?
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #85 : Grudzień 08, 2009, 21:39:17 » |
|
Kupiłem na allegro nowe roślinki , stare obsiadły glonami i nowe też wygląda to jak "brud" lub "osad".Pisałem juz posty na zakladce o roślinkach ale nikt nie pomógł.W dodatku , stare dobrze rosnące roślinki zaczeły mieć dziury w liściach i liście są oglonione... będę robił bimbrownie kupiłem nawozy itd , kulki jutroze wszystkim powinny przyjść też z allegro.Ostatnio na mikołaja była mnie rodzina nie wiem czy to ma związek , ale podaczzas mojej nieobecności chcieli pobawic się w karmicieli i wsypali pół opakowania spiruliny tafla jedzenia na żwirku wynosiła gdzieś z 2cm lub więcej.jutro postaram sie o zdjęcie wygląda beznadziejnie... Syf -bagna.. P.S. na początku myślałem ze sie czyści roślinki... Pozdrawiam i z góry dzięki
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #86 : Grudzień 08, 2009, 21:58:22 » |
|
Ja co prawda za cienka jestem w temacie rośłinek by konkretnie doradzić, ale tak ogólnie, przeglądając to co pisałeś o swoim zbiorniku wydaje mi się, że największym problemem jest przerybienie (i to spore) powstaje więc za dużo NO3 , roślinki tego nie nadążają "chłonąć" i korzystają glony , one z kolei wykańczają rośliny.
Pozostaje Ci zredukować obsadę a następnie kupić roślinki ze sprawdzonego źródła (ja ze swojej strony mogę polecić renii2- sama mam większość roślinek od niej - są tanie, w więszych ilościach niż zapłacone, zadbane i duże), na allegro też sporo ludzi sprzedaje opłacalne rośliny (byle nie brać ze sklepów typu Kasandra- niestety nie polecam)
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #87 : Grudzień 09, 2009, 00:09:41 » |
|
Dzięki. Sklep Kasandra też widziałem.. coś nie wiele osób u niej kupuje. A co do obsady to zredukuje.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik
Mój Zbrojniczek ;)
|
|
« Odpowiedz #88 : Grudzień 09, 2009, 19:05:16 » |
|
Mogła byśmy jeszcze powiedzieć , czy ten w żwir"" muli sięplywa w powietrzu" itd podczas spłoszenia ryby.. chodzi bardziej mi o to czy dajmy na to rybki się gonią przy dnie to żwirpłynie do góry , czy jest bardzo lekki>? Pozdrawiam z góry dzięki P.S.Chyba źle sformułowane pytanie
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #89 : Grudzień 09, 2009, 19:28:26 » |
|
Tego pylenia żwiru bałam się na początku, ale okazało się że poprostu nie dokładnie wypłukałam żwir przed dodaniem do akwa. Po kilku tygodniach filtry sobie z tym poradziły. Teraz jak rybki nawet biorą sporą kupkę piachu w pyszczek i rzucają ją na szybę (papuzie tak kopią dołki przy tarle) to ziarenka piasku prawie natychmiast spadają na dno. Jedyny moment kiedy woda robi mi się niezbyt przejrzysta to bezpośrednio po wsypaniu pokarmu. Papuzie jedzą tak pospiesznie, że łapią płatki do pyska i jakby część rozpylona wylatuje im przez skrzela. Wcześniej przez jakieś dwie godziny od karmienia miałam drobne okruszki pływające w toni (taka leciutka zawiesina) od kiedy jednak wymieniłam w filtrze wewnętrznym gąbkę na bardzo gęstą to woda po karmieniu klaruje się w maximum pół godziny. I normalnie jest zupełnie przejrzysta.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 20:39:16 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
|