Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « PROŚBA O WERYFIKACJĘ PLANOWANEGO ZARYBIENIA AKWARIÓW I EWENT. SUGESTIE
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PROŚBA O WERYFIKACJĘ PLANOWANEGO ZARYBIENIA AKWARIÓW I EWENT. SUGESTIE  (Przeczytany 1289 razy)
Joanna XXWK
Nowy
*

« : Luty 04, 2009, 14:24:00 »

Witam, mam już 70l i 20l oraz małą cześc z tego co zamierzam mieć w akwariach. Prosiłabym o odpowiedź na temat poprawnosci zarybienia zbiorników zarówno pod wzgledem ilisciowym jak i gatunkowym oraz ewentualne sugestie na zasadzie mniej lub więcej lub nie ten gatunet tylko inny. Poniżej planowana specyfikacja:
AKWARIUM 20L.
2 X WELON
1 X GLONOJAD
1 X KIRYSEK SPIŻOWY
To już jest w tym zestawie i niezbyt chętnie bym to zmieniała
----------------------------------------------------------------------------------------
AKWARIUM 70L.
4 X GLONOJAD /1 SAMIEC + 3 SAMICE/
Akwarium to planuję przeznaczyć do hodowli roslin, glonojady ze wzgledu na glony plus jak się uda to fajnie byłoby je ewent rozmnożyć, a ponadto jako zbiornik dla narybku innych ryb
----------------------------------------------------------------------------------------
AKWARIUM 120L
2 X KIRYSEK PSTRY
3 X GLONOJAD
6 X ŻAGLOWIEC SKALAR
10 PAR (!) PAWICH OCZEK
-----------------------------------------------------------------------------------------
AKWARIUM 300L
4 X KIRYSEK SPIŻOWY
5 X GLONOJAD
13 X MIECZYK /W TYM 4 SAMICE 9 SAMIC/
4 X ZMIENNIK PLAMISTY /1 SAMIEC 3 SAMICE/
7 X GURAMI DWUPLAMISTE /1 SAMIEC 6 SAMIC/
6 X MOLINEZJA /1 SAMIEC 5 SAMIC/

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie papa

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 14:34:42 »

akwarium 20l- żadna ryba się do tego akwarium nie nadaje(z tych co masz)
akwarium 70l- jakie glonojady??
akwarium 120l- żadnych skalarów!!!, jakie glonojady??, kirysy są stadne więc minimum 5-6 sztuk
akwarium 300l- więcej kirysków

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2009, 14:44:54 »

Najgorszą obsadę masz w najmniejszym akwarium czyli w tym w którym nie chcesz nic zmieniać.
Nei dość że welony potrzebują 120+ ( to samo zbrojnik) to masz pomieszane ryby tropikalne z zimnolubnymi.
Kiryska przerzuć to akwarium gdzie masz ich więcej.

Za małe akwarium na skalary. Jakie to glonojady?
Wiesz, zbroniki żywią się glonami póki są małe potem się im nie chce i wolą wcinać pokarm dla zbrojników Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2009, 18:20:31 »

Wiesz, zbroniki żywią się glonami póki są małe potem się im nie chce i wolą wcinać pokarm dla zbrojników Wink
Dokładnie. Lepiej już ampularie lub krewecie, lecz to nie wejdą ci na szybę.

Joanna XXWK
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2009, 18:59:33 »

1/ Cheesy Jeżeli chodzi o GLONOJADY TO z góry przepraszam u mnie w regionie to taka nazwa "regionalna" na zbrojnika
2/ Wiem że 20 najgorsza ale z przyczyn osobisto rodzinnych nie mogę nic tutaj na razie zmienić- nie chcę tytaj się więcej na ten temat rozpisywać bo to i nie miejsce i nie tego rodzaju forum zdawałam sobie sprawę że za to akwarium mi się "dostanie" ale ze względu na szczerosc o nim wspomniałam Roll Eyes
3/Do Jaaasiek- odnosnie żadnych skalarów, tzn co zostaje ta obsada co napisałam tylko bez skalarów bo jest ona wystarczająca /tzn 120 litrów na 10 par głupików?/ i jescze jedno dlaczego tak kategorycznie nie dla skalata zły zbiornik, na tyle trudna i wymagająca chodowla że jako początkująca osoba nie dam sobie rady i w tym przypadku szkoda żeby ryby się męczyły, czy zła obsada jeżeli chodzi tylko o połączenie skalar z pawim oczkiem?
Sorry Atria C już odpowiedziała za mały zbiornik dla skalarów więc z tego co zrozumiałam to co zamiast nich /a może zmniejszyć ilość gurami i w 120 mniej gurami a skalar do 300/
4/I tak ogólnie odnośnie 70 to szbciej myślałam niż pisałam tzn napisałam w odwrotnej kolejności zestaw 1 samiec plus 3 samice w celu może się uda i będą młode dale jeżeli tak to one jeżeli chodzi o te glony, następnie mam już ZBROJNIKI /będę sie wyrażała poprawną nazwą/ małe faktycznie /udało mi się kupiś 2 szt około 1,5 cm każdy/ i rosną oraz latają po szybacj i korzeniach itd, duże natomiast na szybach "od święta" normalnie to wypływa to sobie z jaskini lub spod korzenia i wciąga swoje tabletki więc tak jak napisałam myslałqam dobrze natomiast napisłam odwrotnie co faktycznie zmieniło całkowicie sens mojej wypowiedzi
P.S.P Proszę moich odpowiedzi nie brać za chęć kłótni czy wymądrzania się tylko staram sie dowiedzieć więcej zadając te nazwijmy to dodatkowe pytania które są zawarte w moich wyjaśnieniach papa
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2009, 19:13:57 »

dla skalarów akwarium minimum 50cm wysokości a litraż najlepiej powyżej 200
możesz zrobić tak że do 120l zamiast skalarów dasz 3 gurami(1+2), a w 300l zamiast gurami dasz te 6 skalarów

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2009, 19:19:12 »

I jeśli już musisz mieć te welonki w 20L to przynajmniej weź stamtąd zbrojnika i tego nieszczęsnego kiryska.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: