jjoska
Nowy
|
|
« Odpowiedz #195 : Wrzesień 20, 2005, 11:39:56 » |
|
Narybek nowonarodzonych bojowników jest naprawdę mały 1,8mm. Czyli wielkości oczlika (pierowtniak). Po wykluciu maluchy tak się chowaja wsród roślin że ich nie widać wiszą, leżą wśród liści, przy powierzchni wody, na dnie. Maluszki w pierwszych dobach życia praktycznie się nie poruszają np. swobodnie jak martwe opadają na dno by póżniej niczym po włączeniu napędu odrzutowego nagle przemieścić się w niezauważonym przez mnie kierunku :shock: . Po 3-4 dniach kiedy zaczną żerować wtedy w przybliżeniu zauważysz ile ich jest i powiem Ci będziesz zszokowany .
|
|
|
|
pozdrawiam Joanna 25l fire red i babaulti, 23l i bojowniki zółw stepowy Ramzes
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #196 : Wrzesień 20, 2005, 14:51:34 » |
|
hehe Powiem ci że byłem kiedys zszkowany po tarle danio pręgowanych. Jajeczek wcale widać nie było, potem po wykluciu to aż sie za głowe złapałem. Tyle och było że aż woda była gęsta :D Co do wielkości małych bojowników, to wcale nie są takie małe, są większe od danio pręgowanych, a w dodatku mają biały kolor!! Co mnie zdziwiło. Samiec ciągle buduje gniazdo chociaż nic w nim nie ma. Małe może żeczywiście chowają się w krzaczorach. Mam tam żabienice w doniczce więc może chowają sie też właśnie tak w kamyczkach, a może w mchhu jawajskim, terz tam sporo jego jest. Mam karmic je dopiero jak zaczną pływać czy już moge troche pierwotniaka wpuścić?? Wczoraj w litrowym słoiku rozpuściłem drożdże w wodzie i napowietrzam, żeby od czasu do czasu uzupełniać ilość pierwotniaka w wodzie
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
Piasek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #197 : Wrzesień 20, 2005, 15:02:40 » |
|
pierwotniaki z drozdzy robisz komandos czy jak
|
|
|
|
Piasek-duch
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #198 : Wrzesień 20, 2005, 16:16:51 » |
|
dopiero jak pływac zaczną
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #199 : Wrzesień 20, 2005, 16:43:57 » |
|
Piasek. Drożdże to są przecież pierwotniaki
|
|
|
|
|
|
|
Piasek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #200 : Wrzesień 20, 2005, 21:05:08 » |
|
to co jak dam drozdzy do akwarium z narybkiem bojownika to on sam sie wykarmi
|
|
|
|
Piasek-duch
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #201 : Wrzesień 21, 2005, 10:27:29 » |
|
hmm. nie tylko bojownika.wszystkie rybki które wylęgają sie z ikry a szczegulnie te malutkie, trudno wykarmić. Dlatego karmi sie je rozrobionymi w wodzie drożdżami lub żółtkiem jajka:D Jeśli chodzi o te karmienie to wydaje mi sie że nie samymy pierwotniakami żyje maly bojownik. Trzeba dawać im też inne żeczy, napewno jakieś "microvity" są jeszcze zbyt duże by takie maleństwo zdołało połknąć całe ziarenko żarcia, ale nawewno będą to skubać i napewno coś sie dostanie do jego przedowu pokarmowego
|
|
|
|
|
|
|
jjoska
Nowy
|
|
« Odpowiedz #202 : Wrzesień 21, 2005, 11:50:40 » |
|
NIe słyszałam o takim sposobie podawania drożdży :shock: . Czyli jak wrzucasz drożdże do oddzielnego słoja to rozmnażają się i można w ten sposób przygotować hodowlę pierowtniaka?. Z całą pewnością można podawać świeżo rozrobione drożdze to świetny pokarm. Jak zacznął pływać to jednym z pierwszych pokarmów może też być roztarte i rozrobione żółtko jajka. Suchy pokarm Mikrovit Tropicala (ten bardziej kaloryczny) plus czy jakoś tak można rozcierać na dwóch płytkach matowionego szkła i taki pyłek nawet najmniejszy narybek chętnie je Podobno też świetne są pokarmy w płynie firmy JBL.
|
|
|
|
pozdrawiam Joanna 25l fire red i babaulti, 23l i bojowniki zółw stepowy Ramzes
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #205 : Wrzesień 22, 2005, 12:57:08 » |
|
Hej wiecie co. Widziałem chyba ze 2 młode. Chyba dopiero zaczynają pływać. Mam pytanie. Samca odłowić teraz?? Nie zeżre młodych?? Podobno nie ale jak zauważyłem on jak zobaczył jednego co siedział przyczepiony pod powierzchnią wody to go złapał to gęby potrzymał i wypuścił a tamten młody sie nie ruszał. Samiec tak podpłynął że zasłonił mi tego malucha, a kiedy odpłynął to już go nie było. Czy to samiec go zeżarł czy malec odpłynał. Co mam robić
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #206 : Wrzesień 22, 2005, 13:07:19 » |
|
Możliwe, że młode padły albo samiec je uszkodził lub zjadł. Odłów samca i obserwuj dalej
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #207 : Wrzesień 22, 2005, 17:18:49 » |
|
To bardzo mało prawdowpodobne by samiec je zjadł
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #208 : Wrzesień 22, 2005, 17:34:37 » |
|
samiec już pływa w ogólnym. Tych malutkich dopiero ok 10 widziałem tak przy powierzchni siedziały. Zobaczymy jutro. Jutro już powinny pływać
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #209 : Wrzesień 22, 2005, 19:12:49 » |
|
Hej a co to za karma z tym sokiem z marchewki, czy to jakieś robaczki czy cos?? Tydzien temu nalałem do litrowego słoika wode i 4 łyżki soku z marchwi. Dzis jest na spodzie pomarańczowy osad (gruby) i na tym taka jakby wata biała (ciekno) no a woda w słoiku jest taka lekko mętna. No i co to jest? Jak to podawać. Czy w tej wodzie jakieś robaczki są czy ten osad dawać?? Woda była bardzo bardzo leciutko napowietrzana
|
|
|
|
|
|
|
|