lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #300 : Kwiecień 10, 2006, 14:16:48 » |
|
UWAGA !!!! Jako że wątek zrobił się bardzo długi, postanowiłem wprowadzić tu pewne ograniczenia. Proszę wpisywać tu jedynie pytania, sugestie, spostrzeżenia ściśle związane z tematem rozmnażania bojowników. Posty nie na temat lub łączce się z tematem bardzo luźno (również posty z gratulacjami) będą usuwane. Niestety te zabiegi są konieczne do utrzymania jako takiej klarowności tego tematu.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #301 : Kwiecień 10, 2006, 15:26:25 » |
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #302 : Kwiecień 12, 2006, 15:16:20 » |
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #303 : Kwiecień 13, 2006, 21:11:13 » |
|
młode bojki w przybliżeniu
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #304 : Maj 11, 2006, 13:27:32 » |
|
bojki z 1 miotu ten jest idetyczny jak ojciec. Ale ... to nie wszystko, niedawno odbyło znowu drugie tarło bojowników, tym razem druga parka i przepiękny samiec Dzisiaj młode rozpoczęły żerowanie i wyłapywały mniejsze osobniki nicieni micro a to samiec i samiczka, tak sie zapoznali :
|
|
|
|
|
|
|
Kozioł
Nowy
|
|
« Odpowiedz #305 : Wrzesień 01, 2006, 00:55:00 » |
|
<good>GRATULUJE ja bym tego nie dokonał
|
|
|
|
90 l 4 mieczyki (3 samice 1 samiec)
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #306 : Październik 25, 2006, 18:34:16 » |
|
filmik z tarła
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2006, 18:38:25 wysłane przez Raffy »
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #307 : Październik 26, 2006, 18:55:59 » |
|
Raffy a co z tamtymi młodymi, żyją? Jle udało Ci się odchować potomstwa białego bojowika?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #308 : Październik 26, 2006, 21:20:54 » |
|
Z pierwszego miotu, na tych pierwszych fotkach - udało się, wyrosły piekne samice, które przystępowały już do tarła (na filmiku jest jedna z samic). A z drugiego, ostały się dwa Jeden bojownik w czasie mojej nieobecności, wyrósł bardzo szybko od pozostałych i je... załatwił Ale za to jest bardzo przepiękny, biały samiec z czerwonymi płetwami, i na koncówkach tych czerwonych płetw są białe (dosyć) grube obwódki, które znacznie się na niebiesko połyskują Drugi jest za mały, bardzo wolno rośnie, ale jest niebieskawego koloru i poczekamy co z niego wyrośnie.
|
|
|
|
|
|
|
Aro
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #309 : Październik 27, 2006, 13:05:10 » |
|
Mój bojownik buduje gniazdo, dzisiaj zakupiłem największą samice jaka była w sklepie. Tylko wydaje mi się za młoda. Ale i tak wpóściłem ją do samca. Po jakimś czasie zauważyłem, że ona ona jest przy dnie. Przestraszyłem się i wyłowiłem ją i dałem do ogólnego akwarium. W ogólnym, normalenie pływa. Ma ona ok. 3,5 cm od pyszczka do końca ogona. A propo czym karmisz młode bojki?
PS: Jak tu się zmieszcza zdięcia?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2006, 13:31:30 wysłane przez Aro »
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #310 : Październik 27, 2006, 22:01:59 » |
|
Młode bojki są karmione nicieniami micro od samego początku. Zdjęcia umieszcza się w nastepujący sposób [img] [/i mg] i pomiędzy tymi kodami wstawiasz link do zdjęcia zakonczony na .jpg
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2006, 22:04:40 wysłane przez Raffy »
|
|
|
|
|
egon16
Nowy
|
|
« Odpowiedz #311 : Grudzień 17, 2006, 23:45:53 » |
|
Witam mam pytanie czy tarło u bojowników wystepuje przez cały rok czy w danym okresie
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #312 : Grudzień 18, 2006, 08:12:28 » |
|
Cały rok.
|
|
|
|
|
|
|
hergar
Nowy
|
|
« Odpowiedz #313 : Grudzień 18, 2006, 18:00:59 » |
|
bojowniki tra sie caly rok oczywiscie jak sie im zapewni odpowiednie ku temu warunki odpowiednio wysoka temperatura oraz wysokokaloryczny pokarm podawany przed planowanym tarlem w przypadku odpowiednich warunkow tarlo wlasciwie nastepuje dwa trzy dni od chwili kiedy poprzednie mlode poplyna spod gniazda w swiat oczywiscie mowie tutaj o przypadku keidy samica nie zostaje odlowiona z akwarium - tylko wieksze akwaria i gesto obsadzone roslinami zeby samica miala troche spokoju a teraz ciekawostka z moich obserwacji samece ktore przebywaja caly czas z samcem po pierwsze nie wyjadaja ikry podczas tarla tylko pomagaja samcowi zbierac ikre i umieszczac ja w gniezdzie oraz nie zjadaja narybku natomiast samiczki ktore normalnie przebywaja w akwariach bez samcow nieprzejmuja sie ikra a wrecz czesto ja zjadaja ... oczywiscie nie przeprowadzilem doglebnych badan na ten temat ale takie sa moje obserwacje no powiedzmy kilkuletnie
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy
|
|
« Odpowiedz #314 : Grudzień 21, 2006, 18:34:32 » |
|
mam pytanie i potrzebuja jak najszybszej POMOCY. W czoraj kupilem samice, po krotkim zapoznaniu jej z samcem wposcilem ja do niego. Ku mojemu zdziwieniu nic jej nie robil, dopiero potem zaczeli się ganiać nawzajem(z 1 amica tak sie pogryzl ze i on i ona stracili duzo pletw a ona nawet luski). Kiedy rano wstałem zobvaczylem początki gniazda, ucieszylem sie i poszedlem do szkoly. Kiedy wróciliem zauwalylem wielkie gniazdo i ganiajace sie bojki(przewaznie samiec samice) trzyma ja zdaleka od gniazda i wogole ciagle ja gania. wspomne ze woda ma 15 cm ,26 stopni i jest to akwarium 30l zarosniiete z wieloma kryjowkami. Mojew pytanie brzmi: CZY TO MOŻLIWE ŻE POD MOJA NIEOBECNOŚĆ)CALY DZIEN) DOSZLO DO TARŁA?WYŁOWIC SAMICE CZY ZARYZYKOWAC I ZOSTAWIC?(wkoncu chyba rybkom malym ani gniazdu nic nie zrobi prosze o szybka odp PILNE
|
|
|
|
|
|
|
|