lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« : Wrzesień 23, 2004, 14:46:27 » |
|
Postanowiłem relacjonować na żywo (no...prawie ) tarło mich bojowników. 3 dni temu umieściłem samca w 10l akwarium. Akwarium wyposażone jest jedynie w grzałkę i termometr. Temperatura 27stopni. Woda: odstana kranówa wymieszana w proporcji 1:1 z wodą gotowaną. W akwarium nie ma dna (tzn. żwiru). W doniczkach zrobionych z połówek plastikowych kubeczków umieściłem dwie niewielkie żabienice. Po powierzchni pływa odrobina wgłębki i rzęsy. Do brzegu akwarium przymocowałem 2 zielistki (takie rośliny doniczkowe; jak trawa wygląda). Ich liście wyprowadziłem poza pokrywę, a rośliny zapuściły korzenie do akwarium. Już następnego dnia po wpuszczeniu do akwarium samca ,wśród korzeni zielistki odkryłem gniazdo. Dzień później - czyli wczoraj. Do akwarium z smcem dostawiłem drugi identyczny zbiornik z samicą. Samiec wykazywał nią umiarkowane zainteresowanie. Postroszył się troche poczym zajął sie błogim nic nierobieniem. Dziś postanowiołem samice dopuścić do akwarium z samcem. Początkowo ryby specjalnie nie zwracały na siebie uwagi. Samiec stroszył swe granatowe płetwy gdy samica się zblizała. A ona zajęła się szukaniem czegoś na ząb. Po ok pół godziny sytuacja diametralnie się zmieniła. Samiec zaczą agresywnie atakować samicę - a ta w popłochu czmychała z jednej strony akwarium na drugą. Po dłuższym czasie wkońcu znalazła schronienie wśród sięgających powierzchni rozłogów żabienicy. Jest wręcz zdrętwiała ze strachu i zmęczenia. Samiec co jakiś czas straszy ją (nie jest jednak już aż tak agresywny jak w fazie pogoni) po czym podpływa pod gniazdo i ciągle je rozbudowuje. W najgrubszym miejscu ma już ono prawie centymetr. Jeśli cos będzie się działo dalej to napiszę.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2004, 14:51:10 » |
|
Na forum mozna znaleść informacje na temat samic,że są one gotowe do tarła wtedy gdy pokazują pionowe prążki. Na stronach anglojęzycznych znalazłem informacje dokładnie przeciwnw, więc już sam nie wiem co o tym myśleć. A żeby bardziej skomlikować sytuację dodam że moje samice wogóle nie posiadają prążków (ani pionowych ani poziomych). Prążki właściwie widać jedynie u samic niebieskich i fioletowych. Moje samice są: biała -ksantoryczna i czerwona z marmurkowym rysunkim na ciele. Miałem jeszcze niebieską samicę ale ta padła mi 2 tygodnie temu z bliżej nie określonych powodów - ta faktycznie miała prążki. Do tarła wybrałem samicę czerwona.
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2004, 15:43:59 » |
|
Pisz pisz Lukasie, coraz bardziej choruje na bojowniki
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 23, 2004, 16:08:15 » |
|
Samiec ciągle bąbluje. Gniazdo zajmuje już cały narożnik akwarium. Samica ciągle siedzi w kryjówce.
Na pszyszłość wiem juz że następnym razem użyję większego kotnika. Z co najmniej 2 powodów (moze później pojawi sie więcej). Po pierwsze w fazie pogoni samiec jest naprawdę agresywny (aż sie zdziłem że bojowniki potrafia tak szybko pływać - śmigały jak danio). Po drugie uciekająca samiczka w tak małym kotniku jak mój może niechcący zniszczyć delikatne gniazdo (moja panna uszkodziła je podczas ucieczki, jednak samiec już je naprawił i znacznie powiększył).
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2004, 17:01:45 » |
|
Ale numer! U samicy pojawiły sie wyraźne pionowe pręgi! Jestem tym bardziej zdziwiony że ta samica nigdy wcześniej żadnych pręg nie miała. Samiec ciągle buduje i nie pozwala samicy opóścic jej "schronu". Samiczka wyraźnie się juz uspokoiła. Nie dyszy już tak strasznie jak po gonitwie,nie jest tez juz taka zesztywniała.
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2004, 17:54:17 » |
|
no to będzie OK chyba z góry gratuluje:) a po opisaniu całego tarła temat zostanie zamknięty i przez jakiś czas zostanie na forum:) jeszcze...
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2004, 19:23:07 » |
|
gniazdo ma już wymiary 8x5 cm i dobry cm grubości. Samiec już pozwolił samicy opóścić kryjówkę.
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2004, 19:24:43 » |
|
Lukasie, czyli kotnik minimum 15-20l.? Jak poradzisz sobie z natelnieniem wody po tarle, żeby narybek nie został wessany do filtra?
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2004, 20:04:20 » |
|
Lukasie, czyli kotnik minimum 15-20l.? Jak poradzisz sobie z natelnieniem wody po tarle, żeby narybek nie został wessany do filtra? Lukas nie jestem ale Lukas zapewne zastosuje napowietrzacz:D:D:D
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2004, 21:58:42 » |
|
Lukas nie jestem ale Lukas zapewne zastosuje napowietrzacz: No tak też można, tylko napowietrzacz nie przefiltruje wody :?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2004, 23:04:22 » |
|
Nie będę filtrował wody w tym akwarium. W zamian będę stosował podmiany wody co 2 dni. Jednak ,jak już pisałem we wcześniejszych postach, nastepnym razem użyje większego kotnika - będzie po prostu wygodniej. Dziś do tarła nie doszło Samiec ciągle bąbluje. Nie pozwala samicy podpłynąć do gniazda. Zgasiłem im już światło. Zobaczymy co wydaży sie jutro.
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2004, 23:18:49 » |
|
Jak poradzisz sobie z natelnieniem wody po tarle, żeby narybek nie został wessany do filtra?
Ja nałożyłam na filtr gazę, słabiej filtrował, ale narybek żyje.
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2004, 06:12:55 » |
|
mój samiec Carmen buduje gniazdo w swoim domku 8l też chciałbym aby było tarło, kiedy wpuścić samiczkę ? Do kotnika zeby się najpierw poznali :?:
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2004, 10:04:46 » |
|
Dzis samiczka może już w miarę spokojnie pływac po kotniku. Samiec nie jest już tak agresywny. Samiczka co jakis czas z opuszczona głowa próbuje podpływać pod gniazdo, jednak wtedy samiec ciągle ją przegania. Gniazdo od wczoraj zwiększyło swoją grubość. Wczoraj ok 1cm miało w najgrubszym miejscu,dziś w prawie każdym. Kurde, jak duże musi być to gniazdo by samiec uznał je za gotowe ?
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2004, 10:19:37 » |
|
nie chce,niepokoic,ani przedwczesnie dzielic skóry ale jak zamierzasz później rozwiazać problem oddzielenia samców od samiczek ? słyszałem żę nawet podrostki bojownika (samce) będą ze sobą walczyć (mają to w genach :wink: ) poza tym kiedyś próbowałem rozmnożyć gurami mozaikowe,sytuacja przedstawiała się identycznie jak u Ciebie,samiec ganiał samicę i budował gniazdo (jednak robił to jakby dla siebie ) ryby przebywały w zbiorniku bardzo długo jak na tarło i do niczego nie doszło
|
|
|
|
|
|
|
|