matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #540 : Maj 22, 2009, 20:44:48 » |
|
Co rozumiesz przez kotnik? Bo jak taki pływający, to to nie jest dobry pomysł. Powinno być oddzielne akwarium tarliskowe.
Ja bojowników nie rozmnażam, i nie zamierzam, ale z tego co czytałam wynika, że najpierw powinno się odłowić do zbiornika tarliskowego samca, a samice później.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #541 : Maj 22, 2009, 20:54:11 » |
|
Moje bojowniki juz 2 razy rozmnazaly sie tak "same z siebie" w ogólnym. Po wpuszczeniu 3 samic, samiec maniakalnie budował gniazdo, a panienki puchneły od ikry. Delikatny ruch wody sprawiał ze gniazdo sie rozlatywało. W pewnych odstepach czasu doszło do 2 tareł (tarł?) bez gniazda z ta sama samica (ta najbardziej pogryziona). Samiec "wkleił" ikre w 3 bable i ciagle próbował je na nich utrzymac. W nocy, gdy zgasła lampa, wszystkie jajeczka opadły na dno. Czy samiczka nie szkodzi gdy sa ciagle pełne po brzegi ikry? Co z samcem który przestał robic gniazdo? Czy gdy w przyszlosci umieszcze go w tarliskowym mu sie "przypomni"?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #542 : Maj 22, 2009, 20:58:26 » |
|
próbował je na nich utrzymac. W nocy, gdy zgasła lampa, wszystkie jajeczka opadły na dno. Czy samiczka nie szkodzi gdy sa ciagle pełne po brzegi ikry?
Może trzeba było świecić cały czas? W naturalnych warunkach, gdy w niesprzyjających warunkach nie dochodzi do tarła (a dzieje się to nawet w Polsce), ikra zostaje wchłonięta.
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #543 : Maj 22, 2009, 21:00:59 » |
|
Ja wcale narazie nie chce ich rozmnazac, one same tak zaczeły. Mysle ze swiecenie cała noc zaszkodzi im na ich zegar biologiczny, pozatym mam akwarium w sypialni. Moje pozostałe samiczki "chodza" z ikra juz miesiac.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #544 : Maj 22, 2009, 21:06:59 » |
|
Mysle ze swiecenie cała noc zaszkodzi im na ich zegar biologiczny, pozatym mam akwarium w sypialni.
Myślę, że bardziej chodzi Ci o Twój zegar biologiczny Rybom nic nie będzie, włącz zwykłą lampkę nawet 10W energooszczędną i będzie w porządku.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #545 : Maj 22, 2009, 21:59:08 » |
|
Samcowi daj jakis budulec na gniazdo, najlepiej liscie pływające.
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #546 : Maj 24, 2009, 13:04:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
qspy
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #547 : Październik 20, 2009, 15:08:45 » |
|
Witam wczoraj kupilem 2 Bojowniki Samca i Samice. Kiedy dojdzie do Tarla
|
|
|
|
|
|
|
prętnik
Nowy
|
|
« Odpowiedz #548 : Październik 22, 2009, 19:22:25 » |
|
heh morze i to późny temat ale jak zresztą większość labiryntowców w tym bojownik syjamski Betta splendens jest rybom dość opiekuńczą rzadko się zdarza żeby zjadał ikrę choć miałem takie przypadki ale w tedy od razu wiedziałem że nic z tego nie będzie bo i tak ich nie odchowam ale powracając do tematu myślę że dziej się tak bo pewnie kupiłeś bojownika syjamskiego z małego plastikowego kubeczka właśnie to robi u nich zaburzenia psychiczne bo jak wejdzie do akwa np 60l to jest oszołomiony i często atakuje inne ryby myślę że warto pozostawić takiego osobnika płci męskiej w większym akwarium przez miesiąc a potem prubować doprowadzić do tarła pozdrawiam Tomasz
|
|
|
|
|
|
|
Squ3sh
Nowy
|
|
« Odpowiedz #549 : Listopad 10, 2009, 14:53:27 » |
|
Witam,
W moim akwarium z bojownikami zauwazylem plywajace malenkie bojowniki. Nie zagladalem ostatnio do akwa zbytnio z powodu braku czasu wiec nie wiem kiedy tarlo zaszlo i ile dni maja male rybki. Teraz mam pytanie poniewaz parka nadal robi swoje zaloty i w gniezdzie widac kilkanascie jajeczek to co zrobic z parka czy odlowic je zeby nie zjadly narybku czy poczekac az sie cos wykluje z tych jajeczek czy zostawic oboje rodzicow i liczyc na to ze nie zjedza mlodych?
Pozdrawiam Squ3sh
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
|
« Odpowiedz #550 : Listopad 10, 2009, 21:37:08 » |
|
Wyciągnij samice a samca zostaw. Kiedy wyklują się maluchy to i samca odłów, jak narazie samiec będzie się opiekował jajeczkami.
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Squ3sh
Nowy
|
|
« Odpowiedz #551 : Listopad 11, 2009, 09:39:01 » |
|
Tylko wlasnie problem w tym, ze tak jak napisalem wyzej czesc maluchow juz sobie plywa po akwa. A troche jajeczek jest jeszcze w gniezdzie. Tylko nie wiem czy to ten sam miot i tamte sie nie wykluly jeszcze czy to po nowym tarle Samice juz odlowie, a samca zostawie poki co i tak nie jest zainteresowany narybkiem, a mlode trzymaja sie zdala od gniazda i nie maja z bojkiem praktycznie kontaktu gdyz on siedzi tylko pod gniazdem.
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
|
« Odpowiedz #552 : Listopad 11, 2009, 14:16:38 » |
|
Narazie maluchów nie atakuje ale jak młode podpłyną pod gniazdo może je zaatakować a narazie nie zwraca na nie uwagi, jak reszta sie wykluje to musisz go odłowić.
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
mateusz13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #553 : Grudzień 07, 2009, 18:23:30 » |
|
Witam chcę zaprezentować wam mój dziennik związany z tarłem bojownika Na początek chcę wam przedstawić akwarium tarliskowe link :http://img38.imageshack.us/img38/9906/p1010339ai.jpg I samca ,samicy nie udało mi się sfotografować ,bo siedziała w kokosie ;d. Samiec link : http://img263.imageshack.us/img263/4787/p1010340z.jpgTemp wynosi 28 stopni Na razie nie mam pokrywy macie pomysł z czego ją zrobić ?? Samiec będzie pływał w akwarium dopóki wykąbinuję jakaś pokrywę ,żeby po prostu nie wyleciał ;d.
|
|
|
|
|
|
|
mateusz13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #554 : Grudzień 07, 2009, 19:15:11 » |
|
Ok pokrywa zbudowana z kobiałki fajnie nawet to wygląda ,i ma nawet dziurki na powietrze nawet spore to duży plus . ok teraz biorę się za przełożeniem bojownika do akwarium tarliskowego . Mam pytanko pierw przełożyć tylko samca i czekać aż zrobi gniazdo czy jak ?
|
|
|
|
|
|
|
|