Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 39
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło moich bojowników  (Przeczytany 216880 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #105 : Styczeń 15, 2005, 17:10:13 »

Wyłącz u samca napowietrzanie, jest dla bojowników zbędne a skutecznie uniemożliwia budowę gniazda. Z własnego doświadczenia wiem że to czy samiec widzi samicę czy nie ,nie ma większego wpływu na proces powstawania gniazda. Jak gniazdko powstanie to wpuść tam jedną z samic (większą i o bardziej okrągłym brzuszku).

emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #106 : Styczeń 16, 2005, 01:01:43 »

oki tak zrobie a ten brzęczek napędzał filtr dlatego włączony żeby wode filtrować Smiley wiem że nieco zbędny ale chce dla neigo jak najlepiej ( chociaz nie zawsze wiąże się z tym ze to właśnie jest dla neigo najlepsze ) no więc brzęczek wyłączony wgłębka na powierzchni pływa nie wiem czy nie jest jej za dużo no ale mam nadzieje że nie Smiley .... ale samiczki musiałem też oddzielić ze sobą bo strasznie sie tłukły czytałem że to możliwe więc w sumie się nie zdziwiłem zę sie tłuką są już oddzielone i nic sobie już nie zrobią Smiley ... no a zobaczymy jak sie samczyk spisze i czy zacznie budować gniazdko Smiley to moje pierwsze tarło bojków Smiley... tarliskowe ma 25l i jest mocno zarośnięte poziom wody około 15 cm tem 27 nie wiem jak ph bo nie mam jak zbadać ale to chyba co do bojka nie jest aż tak bardzo istotne ... życzcie mi powodzenia Tongue

Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #107 : Styczeń 16, 2005, 15:24:52 »

Życzymy, życzymy!!! Przeczytałem sobie cały temat i chyba niedługo kupię sobie kolejne akwarium i wpuszczę tam bojowniki. Od zawsze mi się podobały, ale wszyscy mówili mi, że są bardzo agresywne i nie kupowałem ich. Muszę teraz poszukać samic, których w sprzedaży jest bardzo mało, przynajmniej w moim mieście. Z kupnem samca nie będę miał problemu. Cheesy
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #108 : Styczeń 16, 2005, 19:00:59 »

hehe samice to ja sprzedawce w zoologu prosiłęm chyba z pół roku z resztą pisałęm o tym na forum !!!! no i w koncu przywiózł ... musisz pytać w zoologu i prosić ... bo jak przywieźli te samice to i tak chyba tylko ja je kupiłem ... duzo akwarystów z bożej łaski i nei doceniają rybki ( w tym momencie samizcki ) i  nie umieją o nią zadbac zeby samiec jej od razu nie zabił ....

rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #109 : Styczeń 16, 2005, 23:44:43 »

moze nieco poza tematem ale w Tychach nie ma najmniejszego problemu z zakupem samic bojowników... pełno tego w byle podrzędnym sklepiku... za to innych gatunków rybek - jak na lekarstwo...

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #110 : Styczeń 22, 2005, 13:12:37 »

mój bojek jak buduje gniazdo tojak tylko gniazdo ma około 3 cm to konczy całą zabawe i już mu sie nie chce... temp wody około 27-28 poziom wody około 17cm chyba troche za wysoki ... czy to jest może powód ?? spróbuje obnizyć pozom wody i zobacze co sie bedzie działo ...

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #111 : Styczeń 22, 2005, 21:20:49 »

Jeśli chodzi o poziom wody to chyba w tym więcej mitu niż prawdy. Co prawda moje ryby tarły się przy poziomie ok. 15cm (więc prawie jak u ciebie) ale wielokrotnie czytałem o udanych  tarłach przy wyższych poziomach. Także sprawa głębokości nie jest u ciebie ważąca. Wydaje mi się że twój samiec potrzebuje mocniejszego bodźca do budowy gniazda. Takie małe gniazdka zdarzają się u samców które całe życie były separowane. Spróbuj umieścić samicę w bezpośrednim sąsiedztwie akwarium samca by się widziały. Jeśli to niemożliwe to wpuść ja do samca, ale gdy tylko ten zacznie ją atakować od razu ją ewakuuj. Podczas budowy gniazda samce są agresywne względem samic. Taki kontakt wzrokowy lub chwilowe połączenie z samicą może samca na tyle podniecić by uznał budowę gniazda za celową. Aha, na koniec trzeba wspomnieć ,że wielkość gniazda ,które samiec uzna za gotowe, jest bardzo różna. Czasem jest to 4cm kwadratowe a czasem gniazdo zajmuje połowę powierzchni zbiornika a samiec nadal je buduje.

emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #112 : Styczeń 26, 2005, 22:33:55 »

no i wpuscilem samiczke co by pobudzić mojego bojka od razu zaczoł robic gniazdo buduje i budije i buduje i dalej buduje i eni może skończyć samiczke goni i goni no i nic po za tym sie nie dzieje zę samiczka pobita on gniazda juz nie buduje i tylko dalje mi tłucze tą samiczke juz 3 dzień .. próbowałem wpuszczać inna ale to dalej nic nie pomaga chyba mój samczyk zapomniał jak się dzicie robie Sad

emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #113 : Styczeń 29, 2005, 09:17:25 »

jak długo mniejwięcej samiec robi takie gniazdo ?? bo mój juz robi chyba z 3 dni i samiczki dalej nie dopuszcza do gniazda Sad

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #114 : Styczeń 29, 2005, 14:25:21 »

Mój samiec jak był bez samicy to gniazdo budował i budował. Natomiast po dopuszczeniu samiczki do tarła zawsze dochodziło następnego dnia.

emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #115 : Styczeń 30, 2005, 16:49:17 »

no niestety coś jest nei tak albo z moim samcem albo nie wiem co .... wszystko już było oki ... samiec na początku nie budował ale tak jak radziliscie dałem mu na widoku samiczke od razu zadziałało i zaczoł bombelkować .... i tak w ciągu 2 dni zrobił gniazdo o średnicy 8-10 cm ... wpuściłem samioczke ... pogonił ja obskubał postraszył ... myślałem ze będzie oki ale do tarła nie doszło ..... niestety nie wiem czemu no ale bede próbował dalej w przyszłosci ... gniazdo się rozleciało całkowicie a jemu już sie nei chce bombelkowac .... ale spróbuje za kilka dni mozę za tydzien dam mu troche spokoju ... a tymbardziej samiczką ....

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #116 : Styczeń 31, 2005, 10:03:11 »

Może samica była za młoda ?

emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #117 : Styczeń 31, 2005, 15:37:10 »

udało mi się zdobyć starsze samiczki ... w sumie mam ich 4 .... owszem dwie młode ale dokupiłem 2 starsze samice od prywatnego chodowcy ... no nic będe jeszcze próbował .. moze jednak mój samiec jest wadliwy :/
... wszystko się może zdarzyc ....

Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #118 : Luty 26, 2005, 09:04:50 »

To może ja powiem kilka słów. W poniedziałek wieczorem wpuściłem samca do aqkwarium 18 l. Mam tam amazonke i troche mchu jawajskiego. Temperatura 27-28 stopni. Przez dwa dni samiec zbudował malutkie i bardzo liche namiastki gniazda. Po tych dwóch dniach postanowiłem dać samice do drugiego zbiornika żeby go to pobudziło... nie stety samiec zburzył gniazdo. Pomyslałem ze on coś nie tego i wymieniłem go na innego a tamtego dałem do drugiego zbiornika. Efekt miałem prawie że natychmiastowy bo następnego dnia miałem juz część zapowiadającego sie gniazda. Jak obserwoiwałem wczoraj w dzień samiec nic nie budował i po  rozmowie z Lukasem postanowiłem wpuścić samice do niego. Samiec cały czas zachowywał się okej w stosunku do niej tylko sie stroszył, ale pozwalał jej wszędzie pływac. Po prawie 12 godzinach jak są razem gniazdo powiekszyło sie diametralnie u samicy pojawiły się pionowe prążki a samiec nic jej nie robi tylko sie dalej postroszy i już. Cały czas babelkuje co mnie cieszy bo być moze mój samiec akceptuje samice?? nie wiem:) Mam tylko mały problem z brudem na dnia.... Zastanaiwam się czy teraz jak samiec intensywnie buduje czy moge mu je oczyść? Boje sie szczerze bo nawet jak bedzie juz ikra to tym bardzij nie moge oczyść i zastanaiwam się jak mam to zrobić i kiedy czy zostawic jak małe będą czy teraz jakoś to zrobić? może wy mi jakos doradzicie:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #119 : Luty 26, 2005, 17:36:05 »

Kilka godzin mineło i są zmiany też w akwarium. Samiec buduje jak szalony gniazdo powiększyło się diametralnie i nabiera grubości. Cały czas jest wporządku do samicy co chwila do niej podpływa i tylko się po stroszy, ale nic jej nie robi ale zaczyna pilnowac dojścia do gniazda juz jej tam nie dopuszcza. U samicy pionowe pręgi są coraz bardziej widoczne. Mam nadal problem z wyczyszczeniem dna, ale to napisałem post wyżej:) i czekam na jakies porady:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 39
  Drukuj  

Skocz do: