Witam.mam akwarium 20l. Mam bojowniki 1+3,jednego gupika(reszta została zjedzona).Jedna samica bojownika jest gruba i jest gotowa do tarła,pozotałe dwie są jeszcze za młode. Mają roślinke,zamek,żwirek,grzałke,pompke,filtr. Czy przy takiej obsadzie dojdzie do tarła?? Bardzo bym tego chciała,dodam jeszcze ze ta samica ma paseczki gotowości i jest gruba juz od ponad tygodnia
Jeżeli bardzo chcesz mieć potomstwo to wpuść samca i samiczke 1+1 nic więcej bez podłoża coś pływającego i posadzonego w doniczce (roslinki), poziom wody 13-15cm i filtr gąbkowy i jeden wężyk do kamienia napowietrzającego i pomocne do budowy gniazda denko od kubeczka w jakim najczęściej się sprzedaje bojowniki
i grzałkę, która musi utrzymywać temperaturę 29st.Celcjusza
Najważniejsze rzeczy, o których musisz pamiętać:
1)co zrobić z młodymi
a)sprzedaj znajomym lub na allegro
b)dogadaj się ze sklepem zoologicznym że sprzedasz im twoje młode
c)pomysl nad jeszcze jednym większym akwa żeby samice tam przełożyć, a samców staraj się pozbyć
2)przygotuj pokarmy
a)pierwotniaki (trochę siana z zoologicznego+liść sałaty+kawałek suszonej skórki z banana zalane wodą z akwarium)
b)musisz też sobie wyhodować artemie
- na czas hodowli kup sobie JBL FLuid artemia
- gdy kupisz jaja artemi to masz instrukcję jak je wyhodować(zazwyczaj)
c)suchy pokarm Microvit BASIC lub zmiel swje normalne płatki
Możesz oczywiście coś wyhodowac jeszcze jak oczliki lub węgorki
3)jeżeli wybierzesz normalny filtr , a nie filtr gąbkowy napędzany napowietrzaczem
a)musisz ograniczyc jego przepływ żeby nie burzył tafli. To ułatwi budowę gniazda samcowi
b)zabezpieczzyć wlot do pojemnika z gąbką tzn dziurki, którymi filtr zasysa wodę
- można to zabezpieczyć nakładając dużą drobną gąbkę na pojemnik
- nałożyć rajstopę obojętnie jaką to też troszeczkę ograniczy przepływ wody, ale to dobrze
4)przykrycie akwarium
a)np. z szyby bo u bojowników w wieku 1/1,5 miesiąca wykształca się labirynt, dzięki któremu bojowniki oddychają powietrzem atmosferycznym. Jeżeli nie zapewnimy nad powierzchnią wody odpowiedniej temp. powietrza to u bojowniczat nastąpi przeziębienie labiryntu co skutkuje utrudnieniem oddychania lub od razu śmierć.
Jeżeli coś pominąłem to mnie poprawcie