Piasek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #180 : Wrzesień 16, 2005, 19:28:18 » |
|
komandos moj bojownik buduje gniazdo na pol akwarium i go rozwalic nie idzie moze on jest za mlody i jeszcze nie umie , moze masz jaki ruch wody np. jak ktos przechodzi obok akwarium i wtedy sie psuje
|
|
|
|
Piasek-duch
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #181 : Wrzesień 16, 2005, 21:13:55 » |
|
nie niema żadnego ruchu wody. Nie sądze żeby chodzenie wprawiało wodę w ruch ponieważ akwarium stoi na styropianie co właśnie tłumi wszelkie drgania. Może zeczywiście jest za młody. Nie ma aż tak długich płetw jak ine bojowniki w zoologicznym. Chyba go odsadze narazie do ogulnego a do tego aqa wsadze kotnik z platkami. Dzieki Z jednej zstrony to dobrze że teraz go tu przesadzilem. Załapał troche doświatczenia.
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #182 : Wrzesień 17, 2005, 18:47:10 » |
|
Ludzie co sie stało!!!!!!!!!! Mój bojownik!!!!!!! Odsadzilem go rano do akwarium ogulnego gdzie pływają samice. Teraz wieczorem patrze samica pływa i ma pionowe paski ( ?) co za zdziwienie. Patrze w lewy róg akwarium, a tam....... Wielkie gniazdo które buduje bojownik!!!!!! Co za cód. Odsadzam go teraz do akwarium tarliskowego razem z samico
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #183 : Wrzesień 17, 2005, 19:23:14 » |
|
Ludzie!!!!!!! Po przesadzeniu samica wcale sie nie przestraszyła!!! Nadal jest w pionowe paski!!!!!! A samiec jak najszybciej buduje nowe gniazdo!!!! Wygląda to tak jak by nie mógł sie doczekac tego co moze sie stać (on i ona wiecie o czy mmuwie ) I wiecie co!! Samica wcale mu nie przeszkadza w budowaniu gniazda!! Czasami sie tam zakręci ale samiec pokaże jej płetwy i samica odpływa!!! Wygląda to tak: Samica: - kochanie zrobiłes już wkońcu te gniazdo?? nie moge sie doczeekać Samiec: -uspokuj sie rybeńko daj mi troche czasu, musze zrobić nowe gniazdo od kiedy tamten dupek przesadził nas tutaj. Samica: -a to wielka szkoda tamte już było naprawde ładne! Samiec: -nie martw sie rybeńko zaraz zrobie drugie Samica: -a to ja w takim razie zrobie sobie spacer po nowym akwarium
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #184 : Wrzesień 18, 2005, 07:43:15 » |
|
:D Chyba samiec przeniusł gniazdo bo teraz bąbelkuje gdzie indziej. Z temtego gniazda tylko pare bombelków zostało a teraz buduje bardzo intensywnie drugie bardziej na środku akwarium, juz jest bardzo duże. Szkoda bo żeby było przy ściance to by mocniejsze było, ale i tak sie ciesze. Samica nadal ma barwy godowe (paski) i podlatuje pod gniazdo. Samiec ją wygania ale samica nie daje za wygraną. Popłynie gdzieś w krzaczory na pare minut, posiedzi i z powrotem podpływa. Oj chyba coś z tego będzie. Tylko będe miał bardzo wielki problem z wyłowieniem samicy Mam tylko duże sitko. No i powiedzcie co sie stanie jak po tarle sie troche gniazdo zniszczy?? Samiec je odbuduje??
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #185 : Wrzesień 18, 2005, 09:58:16 » |
|
Będę miał bardzo wielki problem z wyłowieniem samicy Mam tylko duże sitko. No i powiedzcie co sie stanie jak po tarle sie troche gniazdo zniszczy?? Samiec je odbuduje?? MOżesz wyłowić ją małą szklanką , bądź nawet ręką - po tarle samiec stanie się baaaardzo agresywny a samica zaszyje się w jakimś kącie i nie będzie się starała uciekac przed tobą. Co do gniazda to samiec jeszcze kilka dni po tarle będzie je poprawiał i przebudowywał.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #186 : Wrzesień 18, 2005, 17:06:23 » |
|
JEST!!!!!!! Było tarło Samiec wcale nie był agresywny wobec samicy. Tarło zaczeło sie o 10:10. O godzinie 10:58 wyleciało pierwsze jajeczko. Potem było 3- 4 jajeczka a po jakiejś godzinie do nawed 10 jajeczek za jednym razem :D:D samica była taka odretwiała że nie zdążyła pozjadać jajek:D:D:D Tarło skończyło sie o 13:25. Odłowiłem samice bez problemu:D samiec mi pomógł bo tam gdzie trzymalem sitko to zagonił ją i wtedy wyciągnołem. Samiec ciągle bombelkuje. Gniazdo wyraźnie sie bogrubiło bardzo wyraź Po samicy nie widać prawie zadnych obrażeń. Samiec nie był surowy. A piszą że nie wolno samicy wpuszczać do akwarium jak nie ma gniazda. Otuż wpuszczenie samicy do samca wybudziło coś w tym samczyku i w ciągu 12 godzin wybudował niezwykle duże gniazdo. I odrazu wziieli sie do roboty:D:D
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #187 : Wrzesień 18, 2005, 19:35:28 » |
|
no i będą miały dzieci Gratulacje Komandos opiekuj się nimi razem z samcem
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
mila
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #188 : Wrzesień 18, 2005, 19:37:08 » |
|
tylko samca po jakimś czasie odłów!!! gratuluję
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #189 : Wrzesień 19, 2005, 08:41:37 » |
|
:D Dzięki wszystkim, a szczegulnie chciałbym podziękować lukasowi, bardzo duzo mi pomugł. Od wczoraj gniazdo kompletnie zmieniło swój kształt i grubość. Teraz jest przy ściance. I chyba w nocy pare jajeczek wyleciało bo na dnie kilka leży ale to nic Mila! wcale nie trzeba odławiać samca :?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #190 : Wrzesień 19, 2005, 12:43:01 » |
|
czy już się klują ?? Czy jeszcze wiercą się w otoczkach ? Jak będą miały 2 dni od wyklucia to zobaczysz jakie są szybkie. Uciekają tak prędko, że wydaje się, że znikają
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #191 : Wrzesień 19, 2005, 15:44:20 » |
|
ja przypuszczam ze jutor sie wyklują. Gniazdo katastrofalnie zmiejszyło swoje rozmiary. samiec nie buduje tak intensywnie jak przedtem. widać w gnieździe jajeczka to znaczy że są co jest dobrym znakiem:D:D dalem samcowi ochotke ale nei chce poprawić gniazda przecież to do jutra runie w gruzach przez noc. nic nie będzie maluchom??
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #192 : Wrzesień 19, 2005, 16:26:39 » |
|
raczej im nic nie będzie
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #194 : Wrzesień 20, 2005, 10:38:39 » |
|
wczoraj zobaczyłem, że towcale nie wylatująz gniaza jajecz\ka tylko młode!!!!!! Strasznie mu zwiewały. Dziś zobaczylem gniazdo z góry to nic w nim nie ma! czy to znaczy że co, nie ma już młodych?? A wczoraj jeszcze zauważyłem że jak niektóre wypadały to sie troche wierciły, a nie które spadały bez ruchu, czy to znaczy że były martwe??? Acha tak do wiadomości to one były całkeim białe dlatego myslałem że to są jjeczka tylko że z takimi malutimi ogonkami.
|
|
|
|
|
|
|
|